Is je Facebook gehackt? Het melden én voorkomen doe je zo

Gepubliceerd op 09/12/2020 in Gouden tips van…

Is je Facebook gehackt? Troost je: het overkomt steeds meer mensen. Je hebt het vast zelf al gezien: vreemde updates van Facebookvrienden op je tijdlijn. Of je wordt getagd in een reeks vage foto’s van zonnebrillen van je bestie. Of je krijgt een vaag berichtje van een verre Facebookkennis, die je al lang niet meer hebt gesproken. Allemaal zaken waarmee je te maken krijgt, als je Facebook gehackt is. Maar hoe zit dat precies met het melden ervan? En hoe voorkom je het eigenlijk?

Is je Facebook gehackt? Het melden én voorkomen doe je zo

Hoe meld ik dat mijn Facebook-account gehackt is?

Als jouw account in andere handen is, kan je de wijzigingen van de hackers makkelijk terugdraaien. Zelfs als je niet bent aangemeld, omdat het wachtwoord is veranderd. Dat doe je via de volgende stappen:

  1. Ga naar het helpcentrum van FacebookNieuw venster. Hier vind je de nodige informatie.
  2. Klik vervolgens door op de speciale pagina om je account te beveiligenNieuw venster.
  3. Doorloop de stappen, waarbij je allereerst je wachtwoord wijzigt.
  4. Vervolgens kan je aanpassingen terugdraaien, zoals de gekoppelde e-mailadressen, paginalikes en vriendschapsverzoeken.

Doe dit niet alleen als je Facebook gehackt is, maar eveneens van zodra je ook maar iets verdacht merkt. Dat kan echt van alles zijn: een post die je niet zelf geplaatst hebt, maar ook een mailtje over een aanmelding op je account vanop een onbekend apparaat. Bij de minste twijfel: doen!


Hoe voorkom ik dat mijn Facebook-account gehackt wordt?

Natuurlijk wil je niet dat jouw account nog een keer ten prooi valt van criminelen. Met deze vier belangrijke tips geraak je al een heel eind:

1. Kies een sterk wachtwoord

Dit is letterlijk en figuurlijk de key om te voorkomen dat je Facebook gehackt wordt. In een eerder artikel leggen we uit hoe je dit doet.

En wat je ook doet: gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor zowel je mailbox als Facebook-account. Voor je verschillende social media-accounts raad ik je ook aan om telkens een ander wachtwoord te kiezen. Verander ook regelmatig van wachtwoord. Een keer om de drie maanden is een mooi begin. Maar let er dan wel op dat je een volledig nieuw paswoord kiest en niet slechts een letter of cijfer verandert!

2. Hou valse profielen op afstand

Krijg je een vriendschapsverzoek van iemand die je helemaal niet kent? Dat moeten genoeg redenen zijn om de alarmbellen bij je te luiden. En die man of vrouw vooral niet toe te voegen. Anders loert het gevaar dat je Facebook gehackt wordt wel erg om de hoek.

Een vals profiel herken je met name aan de volgende zaken. De persoon in kwestie ...

  • ... stuurt je berichtjes in gebrekkig Engels.
  • ... is heel knap en heeft uitsluitend modellenfoto’s op zijn of haar profiel staan.
  • ... komt qua profiel verdacht goed met je overeen. Dezelfde interesses, woonplaats, ...
  • ... heeft heel veel vrienden, of net amper een paar. Helemaal verdacht is het als het aantal vrienden niet wordt weergegeven.
  • ... tagt heel veel mensen in zijn of haar foto’s.
  • ... heeft geen of heel weinig statusupdates op zijn of haar profiel staan.

Let ook op voor vriendschapsverzoekjes van iemand uit je omgeving. Zeker als die persoon al een Facebook-account heeft. Of iemand is die je nooit op Facebook verwacht, zoals je oma. Het is immers makkelijk om jezelf voor een ander uit te geven en een nieuw, vals profiel te maken.

3. Hou je Facebook-account privé voor onbekenden

Oplichters proberen je vaak ook heel persoonlijk aan te spreken, met informatie die enkel mensen weten die je echt kennen. Ze halen deze uit alles wat online over je te vinden is, zoals je blog. Maar ze kammen ook je jouw account op Facebook uit. Belangrijk dus om deze goed afgesloten te houden voor criminelen.

Hoe je dat precies doet, leggen we je van naaldje tot draadje uit in een speciaal artikel hierover.

4. Let op met links en attachments. Ja, zelfs van vrienden.

Wanneer de Facebook gehackt wordt bij één van je vrienden, is dat ook een manier om je te benaderen. Je krijgt dan een vreemd berichtje met een link, met de vraag om erop te klikken. En jij doet dat gewoon, omdat je de persoon toch kent.

Denk best twee keer na, voor je dat doet. Zeker als ...

  • ... het linkje uit het niets komt. Je vriend sprak nooit eerder over het onderwerp van de link.
  • ... de persoon in kwestie je normaal nooit een berichtje stuurt. Een verre kennis, bijvoorbeeld.
  • ... de tekst bij het berichtje in een andere taal is. Of de manier waarop je vriend spreekt helemaal anders dan normaal is.

Om veilig op internet te surfen, kies je voor Norton Security. Bescherm je computer en netwerk tegen hackers en malware. Het is de beste manier om je privacy te beschermen, omdat niemand je gegevens kan bemachtigen.

Kies voor Norton!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie