Deze geconnecteerde voorwerpen dragen zorg voor je gezondheid

Gepubliceerd op 07/09/2020 in Gouden tips van…

Deze geconnecteerde voorwerpen dragen zorg voor je gezondheid

Geconnecteerde voorwerpen zijn niet langer alleen maar gadgets, ze bewijzen vandaag echt hun nut. De informatie die hun sensoren naar een mobiele app of internetdienst sturen, kan onder andere mogelijke problemen met je gezondheid voorkomen.

Hieronder vind je een overzicht van wat er vandaag al bestaat in termen van geconnecteerde voorwerpen die je welzijn verbeteren en je gezondheid bewaken.

De geconnecteerde badkamer

  • De geconnecteerde spiegel: meet het bloedvolume volgens de variaties van de kleur van je huid
  • De geconnecteerde mat: evalueert je hartslag
  • De geconnecteerde toiletbril: kan je bloeddruk meten
  • De geconnecteerde badkuip: analyseert je bloeddruk en je interne weefsels
  • De geconnecteerde weegschaal: volgt je gewichtscurve, stelt doelen om je ideale gewicht te bereiken en meet je vooruitgang
  • De geconnecteerde tandenborstel: verbetert je mond- en tandhygiëne, vertelt je hoelang je telkens moet poetsen, welke zones minder goed gepoetst zijn en hoeveel tandsteen er overblijft

Alle verzamelde gegevens worden geanalyseerd en daarna doorgestuurd naar je smartphone, die je op zijn beurt gepersonaliseerde verbeteringstips stuurt.

De hype van de armbanden

Dankzij hun grote autonomie kun je ze altijd dragen. Ze bestaan in alle soorten. Sommige meten hoeveel je fysiek beweegt: aantal stappen, afgelegde kilometers, verbrande calorieën, snelheid en type van de verplaatsing, hartactiviteit, ... Ze houden je ook op de hoogte van je doelstellingen en doen suggesties in verband met hoe je ze kunt bereiken. Andere meten je niveau van blootstelling aan de zon en vertellen je welke factor zonnebrandcrème geschikt is voor jouw huidtype.

Het bedrijf Apple zou een horloge ontwerpen dat 'luistert' naar het geluid van het bloed om de eerste tekenen van een hartinfarct op te sporen. Hoe sneller de patiënt wordt behandeld, des te groter zijn overlevingskans.

Sensoren die je slaap verbeteren

Deze glijden onder je matras, ze zijn ontworpen om je bewegingen tijdens de nacht te capteren. Ze analyseren je gewoontes, je slaapcycli (ze maken het opstaan minder pijnlijk door je zachtjes te wekken in overeenstemming met je biologisch klok), je hartslag en zelfs je lichaamstemperatuur (de thermostaat wordt automatisch verlaagd als je in bed kruipt). Ze maken het mogelijk om je wakkere fases, je ademhaling en het omgevingslawaai te observeren. Ideaal dus om een eventuele slaapstoornis (onrustige nachten, apneu, onvoldoende rust, ...) op te sporen.

En de slimme matras kan ook communiceren met andere toestellen in je huis. Als je bed 's morgens beweging voelt, stuurt het een signaal om de verwarming te verhogen en een kopje koffie te zetten.

De afslankvork

Deze vork werd ontwikkeld om je te helpen minder snel te eten en zo je calorie-inname te beperken (deze is ingesteld op één hap om de 10 seconden).

De pillendoos die de inname van je medicatie beheert

Ze toont je de juiste dosering, vertelt je wanneer je je medicatie moet innemen en waarschuwt je als je ze verkeerd inneemt.

Een geconnecteerde bloeddrukmeter

Dit kleine voorwerp, dat je om de arm of pols draagt, controleert voortdurend je bloeddruk. Bij elke meting verschijnt een cardiovasculaire balans op het scherm. Zo kun je gemakkelijk de evolutie van je bloeddruk in de loop van de tijd volgen en deze resultaten met je arts delen.

Fiber, dé technologie bij uitstek voor deze evolutie

Het groeiende aantal van dergelijke voorwerpen, die vaak tegelijkertijd door verschillende personen in je omgeving worden gebruikt, gaat gepaard met een groeiende behoefte aan bandbreedte voor telewerken, studeren, het downloaden van films of het spelen van online games . Dit zorgt ervoor dat je in de nabije toekomst een snellere en stabielere internetverbinding nodig hebt.

Vandaag is fiber dé technologie bij uitstek voor deze evolutie! Daarom zijn internetverbindingen via koper gedoemd om te verdwijnen en worden ze geleidelijk aan vervangen door fiber.

Ben jij een van de gelukkigen die al kan genieten van fiber?

Check het hier!

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen

Categorieën