Smart Art beschermt de kunst op Brussels Gallery Weekend

Gepubliceerd op 14/08/2018 in Bits & Bytes

Smart Art beschermt de kunst op Brussels Gallery Weekend

Van 6 tot 9 september is het weer zover: Brussels Gallery Weekend! Het moment waar verzamelaars en liefhebbers van de moderne kunst al even naar uitkijken. Meer dan 40 galerijen en meer dan tien artist-run spaces en instellingen in de hoofdstad zetten hun deuren wagenwijd open. Ook een absolute aanrader voor als je nog niet mee bent met de hedendaagse kunstscène en deze beter wil leren kennen.

Als partner van deze elfde editie staan we de organisatoren bij waar we maar kunnen. Samen met hen zagen we een interessante opportuniteit om aan te pakken.

Naast een massa aan beelden in keramiek, juwelen en designitems telt de collectie namelijk heel wat schilderkunst. En bij die laatste is het belangrijk dat deze op de allerbeste omstandigheden tentoongesteld worden. De temperatuur en luchtvochtigheid moeten perfect zijn, maar er mag bijvoorbeeld ook niet te veel zonlicht op vallen.

Tot nu toe ging men handmatig op vaste tijdstippen inspecteren. En werden de bevindingen opgeschreven. Omslachtig allemaal. Bovendien ging er ondanks alles al eens iets mis. En dan was nadien de vraag wat de boosdoener exact was.

De oplossing: Smart Art

Onze experts binnen het zogenaamde Internet of Things gingen met deze vraag aan de slag. En ze kwamen terug met een digitale oplossing, die simpel en tegelijk ook goedkoop is. Smart Art is de naam van het toestelletje, dat vlakbij het kunstwerk wordt gehangen. Het meet daarbij continu zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid, plus de lichtinval. En er zit ook nog eens een bewegingsdetector in, om het aantal passages voor elk kunstwerk te tellen.

Daarbij komen alle gegevens automatisch in een beveiligde cloud terecht, waar mensen met de login-gegevens vanop afstand gebruik van kunnen maken. Met dashboards is ook de evolutie makkelijk te volgen. En gaat er een waarde over de alarmdrempel? Dan wordt iedereen die dit moet weten meteen verwittigd, met een e-mail of sms. Kwestie van snel in te grijpen, toch?

Gegevens verzamelen is één ding, maar natuurlijk moet er ook iets mee worden gedaan. Daarom bundelen we deze technologische kennis met de ervaring van een expert in restauratie en conservatie van kunstwerken. Hierdoor is Smart Art een échte totaaloplossing, inclusief praktische richtlijnen en inzichten voor de gebruikers ervan.

Deel van het Internet of Things

Alsmaar meer zaken zullen in de toekomst worden verbonden met het internet. Momenteel werken we al mee aan een reeks toepassingen ervan. Denk maar aan het platform ConnectMy.car, waarmee je onder andere automatisch betaalt voor parking en makkelijker hulp bij pech krijgt. En er zijn nog een pak andere mogelijkheden, kijk maar:


Zin om zelf ook hedendaagse Belgische kunst te ontdekken? Afspraak van 6 tot 9 september op Brussels Gallery Weekend, verspreid over meer dan 40 plekken in de stad Brussel.

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Categorieën