Apple Music: alle tips om er nog meer uit te halen

Gepubliceerd op 25/04/2019 in Epic

Apple Music: alle tips om er nog meer uit te halen

Apple Music is net zoals Spotify een streamingdienst voor muziek. Je vindt er meer dan 50 miljoen nummers van bekende en minder bekende artiesten. Maar hoeveel kost Apple Music? Hoe luister je offline? En wist je al dat je Siri kunt integreren? Hier lees je alles wat je moet weten om het maximum uit Apple Music te halen!

Wat is Apple Music precies? De streamingdienst bestaat al sinds 2015, nadat Apple Beats Electronics had overgenomen. Je kunt er on demand elke track mee beluisteren die je in iTunes kunt vinden. En natuurlijk kan je de nummers ook opslaan om ze offline te gebruiken.

Klinkt zoals Spotify, denk je misschien, en da's zeker waar. Maar Apple Music heeft ook een paar leuke exclusieve features. Zo kan je luisteren naar een radiostation waarop de dj's van Apple urenlang live muziek draaien. En je kan Siri integreren zodat je je toestel met je stem kunt vragen om een bepaald liedje te spelen. Hoe je dat doet, leggen we later in dit artikel uit.


Wat kost Apple Music?

De eerste drie maanden is Apple Music volledig gratis, maar daarna heb je de keuze tussen drie tarieven:

 • Individueel betaal je 9,99 euro per maand. Je kan dan op meerdere devices naar muziek luisteren, maar jij bent wel de enige gebruiker.
 • Als student kan je een abonnement voor 4,99 euro per maand nemen. Je geniet dan van dezelfde voordelen, maar natuurlijk moet je wel effe bewijzen dat je echt nog met je neus in de boeken zit.
 • Er is ook een formule voor de hele familie, die 14,99 euro per maand kost. Dan kunnen maximaal zes mensen uit je gezin van Apple Music gebruik maken. Iedereen heeft uiteraard z'n eigen account en z'n eigen favoriete muziek.

Heb je eigenlijk echt een abonnement nodig? Neen, je kan ook gratis naar alle muziek in je bibliotheek luisteren. Maar je kan dan simpelweg niet van de voordelen genieten die Apple Music heeft, zoals offline nummers afspelen.

Nog meer van die voordelen kan je hieronder ontdekken in onze tips om meer uit Apple Music te halen ...


 1. Schakel de optie uit om automatisch artiesten te volgen

  Wanneer je voor de eerste keer inlogt, zal Apple Music meteen alle artiesten voor je volgen die al in iTunes-bibliotheek zitten. Jup, als je dus ooit voor bijvoorbeeld carnaval een liedje van de sympathieke Nederlander Frans Bauer hebt gedownload, dan zal je hem plots volgen met je account.

  No worries, je kan deze functie snel uitschakelen door naar het lijstje met je favoriete artiesten te gaan. Daar zie je een knop naast de tekst 'Automatisch artiesten volgen'. Switch deze even uit en het probleem is opgelost!


 2. Log in op iCloud voor extra features

  Sommige features, zoals offline muziek beluisteren, kan je alleen maar gebruiken als je op iCloud bent ingelogd. Hiervoor ga je met je iPhone of iPad naar je instellingen, en daar schakel je de iCloud Music-bibliotheek in.

  Voor een aantal gebruikers is iCloud minder interessant, bijvoorbeeld als je een grote bibliotheek hebt, of eigen playlists met specifieke nummers. Apple zal ze matchen met z'n eigen tracks, en dat is misschien niet altijd de versie die je zoekt. Een handige oplossing is iCloud enkel mobiel gebruiken. Je kan de feature dan alleen op je computer uitschakelen, zodat je iTunes-lijst met rust wordt gelaten.


 3. Luister offline

  Eigenlijk heb je deze tip niet nodig, want met Epic beats kan je eindeloos muziek streamen zonder over je data te stressen. Maar zolang iCloud op je toestel is ingeschakeld, kan je dus tracks, albums en playlists op je smartphone opslaan. Je kan wel enkel muziek downloaden die al in je bibliotheek zit. Tracks toevoegen is heel simpel, je klikt gewoon op de '+' naast een song. Het teken zal dan transformeren in een wolkje.

  Daarmee heb je het nummer nog niet gedownload, klik hiervoor nog effe op dat wolkje! Liedjes die offline beschikbaar zijn, hebben geen icoontje meer. Ze zijn dus gemakkelijk te herkennen.


 4. 'For You': like en dislike muziek

  Zoals iedere applicatie om te streamen, zal Apple Music claimen te weten wat je graag zou horen. Zo vind je een overzicht van albums en artiesten die gebaseerd zijn op de muziek die je goed vindt. Je kan Apple een duwtje in de rug geven door zelf te laten weten wat je graag hoort.

  Klik op het hartje voor elk liedje waarvan je eigen hart sneller gaat slaan. En als je een nummer echt zou haten, dan klik je op het gebroken hart ernaast. Zo zal Apple Music beter kunnen voorspellen welke muziek je leuk zal vinden.

  Je kunt muziek zelfs een rating in de vorm van sterren geven. Die optie is standaard uitgeschakeld, dus ga hiervoor effe naar je instellingen.


 5. Vind nieuwe muziek

  Als je op de browse-tab klikt, zal je een onderdeel met 'nieuwe muziek' zien. Daar vind je alle recente releases, albums, playlists, muziekvideo's en meer. De afspeellijsten zijn afkomstig van gerenommeerde muzieksites, dus zeker de moeite! Je kunt ook gewoon op naam of op genre kiezen om nieuwe muziek te vinden.


 6. Maak afspeellijsten

  Sinds de komst van streamingdiensten zijn we allemaal een beetje dj geworden. Oké, je zal misschien niet snel op Tomorrowland mogen draaien, maar je kan in elk geval erg coole playlists maken met Apple Music. Vergeet die afspeellijsten dan zeker niet met je vrienden te delen, zodat zij ook van je smaak voor muziek kunnen genieten.


 7. Maak je eigen radiostation

  Ben je het ook beu om iedere dag dezelfde liedjes op de radio te horen? Dan moet je in Apple Music een eigen radiostation starten. Je vertrekt hiervoor van een artiest of een nummer, en vervolgens zal Apple Music willekeurig muziek beginnen spelen, die wel gebaseerd is op jouw keuze. Andermaal kan je Apple laten weten of het een goed nummer is, zodat je radiostation wordt gefinetuned en betere suggesties kan doen.


 8. Of luister naar het radiostation van Apple

  Hoewel Apple Music eigenlijk concurrentie is voor klassieke radio, worden er toch ook echte shows gemaakt. Beats 1 is een wereldwijd radiostation van Apple dat 24/7 muziek speelt. Je kunt de line-up voor de hele maand raadplegen, want programma's en hosts switchen wel eens.

  Vaak luister je live, maar de shows van de belangrijkste dj’s worden twaalf uur na de originele uitzending herhaald. Of je kan gewoon on demand een show inhalen.


 9. Bekijk muziekvideo's

  Apple Music draait ook steeds meer rond video. Je kan er muziekvideo's mee bekijken, of exclusieve content mee volgen. Zo staan er documentaires in de app, en ook de populaire 'Carpool Karaoke' is hier een onderdeel van. Je vindt er ook meer en meer live concerten.


 10. Gebruik Apple Music met Siri

  Of je nu met je iPhone of je Apple Watch luistert, je kan je eigen stem gebruiken om de applicatie te bedienen. “Hey Siri, speel ...”, en vul daarna de naam van je favoriete band in. Siri kan ook een radiostation voor je starten.

  Je kan zelfs vragen om de nummer één van de hitlijsten in april 1983 te spelen, als je dat zou willen. En als je nu nieuwsgierig bent … je zou dan '99 Luftballons' van Nena te horen krijgen.

  Of vraag om de bekendste nummers van een bepaalde band te draaien, het kan allemaal! Natuurlijk werkt dit niet altijd even vlekkeloos, maar het is echt wel leuk om Siri als DJ in te schakelen.


 11. Word wakker met je favoriete nummer

  Argh, die wekker 's morgens! Is er iets hatelijker dan dat deuntje dat je verplicht om op te staan? Misschien gaat het wat vlotter als je wekker het liedje begint te spelen dat altijd een glimlach op je gezicht tovert. Je kan dit rechtstreeks bij het instellen van de klok op je iPhone doen. Daar heb je de mogelijkheid om een liedje te kiezen dat in je bibliotheek op Apple Music zit.


 12. Karaoke: zie de lyrics en zing mee

  Misschien zal deze feature niet zo populair zijn bij de mensen die in je buurt zitten, tenzij je natuurlijk over de stem van een nachtegaal beschikt. Als er lyrics voor een bepaald nummer beschikbaar zijn, kan je deze optie inschakelen. Et voilà, meebrullen maar!

  Je kan ook nummers vinden door dat ene zinnetje dat je kent in te tikken. Apple Music zou het liedje dan normaal moeten vinden.


 13. Go social en voeg je vrienden toe

  Je kan een volledig profiel met foto opstellen in Apple Music. Op die manier kunnen je vrienden je vinden. Nu kan je je playlists of interessante ontdekkingen met hen delen.

  Of misschien vind je dat Facebook en andere sociale media al volstaan? Dan kan je in de instellingen kiezen om profielen uit te schakelen, zodat het allemaal enkel rond de muziek draait.


Zo, nu ben je helemaal klaar om van je favoriete muziek te genieten op Apple Music. En als je Epic beats hebt, dan kan je in de hele Europese Unie eindeloos liedjes afspelen. Ook andere belangrijke muziekapps, zoals Spotify, kan je met deze onbeperkte data gebruiken. En zelfs de grote sociale media, zoals Facebook en Instagram, zijn inbegrepen.

Kies nu jouw Epic beats!

Timo

De nieuwste technologische snufjes hebben geen geheimen voor me. Van augmented en virtual reality tot the Internet of Things: you name it. M’n leven, dat spice ik met goeie Indie (en andere) muziek.

Andere artikels van Timo