5 redenen waarom antivirus-software nog altijd nodig is

Gepubliceerd op 30/08/2019 in Gouden tips van…

Surfen is zo’n evidentie geworden, dat we al eens vergeten dat er ook mensen met minder goede bedoelingen op het internet zitten. In de eerste plaats denk je dan aan virussen. Maar er zijn ook criminelen die je toestel blokkeren. Of erger nog: je identiteit stelen. En wat vele mensen vergeten, is dat ook je smartphone of Macbook ten prooi kan vallen aan deze snoodaards.

5 redenen waarom antivirus-software nog altijd nodig is

Gelukkig is er een makkelijke manier, om al deze miserie te vermijden. Maar welk antivirusprogramma moet je dan installeren? Wel, dit zijn alvast 5 zaken, waartegen een goed exemplaar je beschermt:

1. Virussen

Via bestanden die je op je computer binnenhaalt, kan je sneller dan je denk een stuk schadelijke software mee binnenkrijgen. Dit gebeurt dus zeker niet alleen via vreemde websites. Het gebeurt ook vaak via een simpele mail van een vriend, bij wie de computer geïnfecteerd is. Of een open netwerkpoort of onbeveiligd wifi-netwerk. En zelfs door middel van een USB-stick.

Een goede antivirussoftware updatet heel regelmatig zijn kennis van de rondgaande virussen. En grijpt meteen in, van zodra het schadelijke bestand binnenkomt. Nog voor dat ook effectief schade kan aanrichten, dus.


2. Spam en phishing

Het is een sterk opkomende plaag: criminelen die mensen online lastigvallen, om te vertellen dat ze een smartphone gewonnen hebben. Het is maar één van de vele voorbeelden van phishing. Spam is de klassiekere variant ervan, via e-mail. En de afzenders worden daarbij ook alsmaar gewiekster. De tijd van de vele taalfouten of amateuristische designs is al even voorbij. Gevolg: minder mensen herkennen de oplichtingspoging.

Belangrijk is dus om deze berichten zelfs geen kans te geven, om tot bij jou te komen. Want vroeg of laat trap je misschien toch in de val. De betere antivirusprogramma’s houden frauduleuze mails gewoon uit je mailbox. En blokkeert foute pop-upschermen.


3. Risicovolle websites

Het gebeurt sneller dan je denkt. Je bent wat informatie aan het opzoeken via Google. Over pakweg hoe je een verstopte leiding in huis oplost. Of welke bezienswaardigheden je tijdens je vakantie gaat bezoeken. Je klikt op een link in de zoekresultaten en komt plots uit op een foute website, vermomd als bijzonder betrouwbaar. Met alle gevolgen van dien. Je identiteit kan ook namelijk op deze manier gestolen worden. Zelfs zonder dat je info intypt.

Ook hier is de simpelste manier om deze situatie te vermijden: gewoon niet op deze sites te komen. Een antivirusprogramma heeft een database met alle sites die schadelijk zijn voor je toestel. En voorkomt gewoon dat je erop terechtkomt.


4. Prestaties optimaliseren

Je weet het vast en zeker ook uit eigen ervaring. Naarmate je computer, smartphone of tablet een dagje ouder wordt, daalt ook de snelheid ervan. De laptop opstarten, programma’s openen, sites bezoeken: alles gaat op den duur tergend langzaam.

Het hoeft niet altijd kommer en kwel te zijn. Een antivirusprogramma van een hoger niveau helpt je ook wanneer er helemaal geen bedreigingen zijn. Hij maakt je toestel op regelmatige tijdstippen schoon en verwijderd bijvoorbeeld bestanden die onnodig zijn. En je mag trouwens op je twee oren slapen: de tijd dat zo’n software je pc net heel sloom maakte, is ook al even gepasseerd.


5. Ouderlijk toezicht

In deze digitale tijden zijn je bengels al van kleins af aan bezig op de smartphone, tablet of laptop. En misschien sta je er niet direct bij stil, maar dat kan zeker voor ongewenste situaties zorgen. Een kindervriendelijke browser is dan al een goed begin, samen met het beveiligen van bepaalde zaken met een wachtwoord.

Sommige antivirussoftware-programma’s hebben echter een belangrijke extra feature. Je kan er namelijk vanop afstand je kinderen mee controleren. Iets wat zeker nuttig is voor de allerkleinsten. Welke toepassingen ze hebben geopend, maar ook met wie ze online hebben gesproken. Je ziet het allemaal. En natuurlijk kan je er ook uitgebreider mee bepalen welke apps bijvoorbeeld verboden terrein zijn.


Wil je veilig surfen? Dan is Norton Security een goed idee. In vergelijking met gratis antivirussoftware, zorgt dit namelijk voor een totale internetbescherming tegen al deze zaken. En dat op al je toestellen. Probeer het nu de eerste maand gratis uit!

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim