18 plekjes die je moet bezoeken op citytrip in Amsterdam

Gepubliceerd op 12/08/2019 in Epic

18 plekjes die je moet bezoeken op citytrip in Amsterdam

Zin in een goedkope citytrip waarvoor je niet te ver hoeft te reizen? Dan is de Nederlandse hoofdstad Amsterdam een echte aanrader. Ben je er al honderd keer geweest? Of denk je dat deze stad je nooit zou kunnen verrassen? Lees dan toch maar effe verder, want wij verzamelden 18 tips die veel leuker zijn dan de Walletjes of de vele coffeeshops in de stad. Wedden dat je meteen je koffers gaat willen pakken?

1. Geniet van het uitzicht op het dak van De Bijenkorf

Onze eerste halte is De Bijenkorf, een van de bekendste winkels van Amsterdam, maar we komen hier niet om te shoppen. Heb je er ooit al eens aan gedacht om naar het dak van de winkel te klimmen? Je volgt gewoon de trappen tot je plots helemaal bovenop het gebouw staat. Het spreekt voor zich dat je hier een prachtig uitzicht hebt.

Dit is de ideale plaats om je volgers op Instagram te laten weten dat je in Amsterdam bent aangekomen en je hen gaat overstelpen met coole foto’s. Met Epic stories heb je eindeloze data voor de belangrijkste sociale media, zoals Facebook of Instagram. En dat in de hele EU!

Toch zin om effe te shoppen? Oké dan, maar niet te lang, want we hebben nog veel te zien en te doen.


2. Drink een jeneverke op het terras van ’t Nieuwe Diep

Net buiten het bruisende historische centrum, in het bloemrijke Flevopark, vind je een gerenoveerde distilleerderij. ’t Nieuwe Diep heeft overigens een aangenaam terras, waar je effe aan de drukte kunt ontsnappen. De distilleerderij biedt een selectie van likeuren en geestrijke dranken aan. Amsterdam is immers ook gespecialiseerd in jenever. En tijdens een citytrip moet je toch eens van de lokale specialiteiten proeven?


3. Geniet van de Surinaamse keuken

Over lokale specialiteiten gesproken … Amsterdam heeft ook culinair heel wat te bieden. Je zou bij de Nederlandse keuken kunnen denken aan pindakaas, hollandaisesaus en een broodje kroket uit de muur, maar vergeet dat allemaal! De Nederlanders hebben doorheen de geschiedenis grote delen van de wereld oranje gekleurd. Zo is Suriname een voormalige kolonie en op die manier zijn heel wat exotische gerechten in de Nederlandse hoofdstad terechtgekomen.

Bovendien vormt de Surinaamse keuken in Amsterdam vaak een mengelmoes van Latijns-Amerikaanse en Aziatische invloeden. Een goed adresje nodig? Simz Exotic Foods is een restaurant in de beroemde wijk Jordaan. Het ligt vlakbij het huis waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken. En ook het kaasmuseum is niet ver. Je gaat hier dus zeker een paar uur doorbrengen.


4. Het kleinste huisje van Amsterdam

Nederlandse huizen zijn doorgaans vrij klein, maar het kleinste Amsterdamse huisje is pas echt verrassend. Voor het geval je het niet eens zou zien: het adres is Oude Hoogstraat 22. Je kunt er effe voor een foto poseren, maar als je op tijd reserveert, kan je er ook de VIP uithangen met een echte ‘High Tea’ in Britse stijl.

Het huis is niet breder dan de tafel die je op de foto ziet, dus de Britten zouden dit waarschijnlijk “cosy” noemen. En dan moet je nog weten dat hier ooit een gezin van vijf personen gewoond heeft!


5. Ga eens vissen … naar plastic

Amsterdam wordt wel eens het Venetië van Nederland genoemd, maar jammer genoeg zijn de vele kanalen niet al te proper. Gelukkig is dat stilaan aan het veranderen en daar kan jij als toerist ook bij helpen. Tijdens een speciale excursie die ‘Plastic Whales’ heet, ga je met een boot varen en moet je het grootste stuk plastic uit het water proberen te vissen. Gelieve je vangst in dit geval natuurlijk niet terug te smijten!


6. Drink in een bar waarvan niemand het adres kent

‘Door 74’ is een bar die je eerst nog moet vinden. Langs de buitenkant zou je immers niet zeggen dat het een bar is. Je moet aanbellen en vervolgens ga je langs een geheime deur naar binnen. Het interieur is schitterend, maar je komt hier vooral om van de vele cocktails te genieten. Best wel reserveren, want vol is vol.


7. Bezoek het KattenKabinet met al z’n schatten

Kattenliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan het KattenKabinet. Dat vertelt het ontroerende verhaal van een kat en z’n baasje. Bob Meijer was zo aangeslagen na de dood van zijn trouwe viervoeter dat hij een gedenkplaats wou maken. In 1990 opende het KattenKabinet de deuren.

Wat je er zoal kunt zien? De collectie omvat cadeautjes die Bobs kat J.P. Morgan tijdens z’n negen levens gekregen heeft: schilderijen, bronzen beeldjes en allerlei afbeeldingen van katten – honden zijn uiteraard niet welkom. En als je geluk hebt, zal je ook een van de vijf huiskatten tegenkomen.


8. En neem ook een kijkje op de Poezenboot

Nog een must-see voor iedereen die van katten houdt, is de Poezenboot. Dat is sinds 1966 een drijvende opvangplaats voor katten. Er kunnen tot vijftig poezen tegelijk op de boot verblijven, en veertien katten wonen er permanent. Vergeet na je bezoek zeker geen donatie achter te laten, want de Poezenboot heeft bijdragen van bezoekers nodig om te kunnen blijven bestaan. We zijn er zeker van dat een blik van die poeslieve katjes je helemaal zal doen smelten.

Natuurlijk moet je ook een paar mooie kattenfoto’s maken. Met Epic stories heb je eindeloze data voor de apps van sociale media zoals Facebook en Instagram. Dat wordt dus een mooie fotoreeks voor #catsofinstagram.


9. Ga eens naar een kerk … op een zolder

In het hart van de Amsterdamse binnenstad ligt een bijzonder museum: Ons Lieve Heer op Solder. Het is een goed bewaard grachtenhuis waar je op ontdekking kunt in de woonvertrekken die je via smalle gangetjes en trappen bereikt. Het museum is genoemd naar het hoogtepunt dat je op zolder tegenkomt: een heuse kerk!

Deze huiskerk stamt uit de tijd dat katholieke Amsterdammers in de protestantse stad de mis niet in de kerk mochten vieren. Ze moesten dat dan maar in huiselijke kring doen.


10. Het huis met de bloedvlekken

Natuurlijk heeft Amsterdam ook een aantal lugubere legenden waarvan je de restanten nog kunt bezoeken. Zo woonde in het pand Amstel 216 ooit de regent Coenraad van Beuningen. Na zijn ontslag uit het stadbestuur, een slecht huwelijk en financiële problemen sloegen de stoppen door. Zijn laatste levensjaren zat hij voor zijn eigen veiligheid vastgebonden thuis. Als hij toch eens wist te ontsnappen, liep hij al schreeuwend in zijn nachthemd rond.

En die ene keer zou hij de gevel van zijn huis beklad hebben met tekeningen en woorden, waarvoor hij zijn eigen bloed gebruikte. Die zijn intussen wel vervaagd, maar je zou ze nog steeds moeten herkennen. En zo kreeg dit pand de bijnaam van ‘het huis met de bloedvlekken’.


11. Het kerkhof van ‘Huis Te Vraag’

Een kerkhof is eveneens een lugubere plaats voor een citytrip, maar deze vredige begraafplaats heeft ook een eigen geschiedenis. Lang geleden stond er een herberg, want er moest toen nog een behoorlijke weg naar Amsterdam worden afgelegd en mensen konden wel een drankje gebruiken.

Zo kreeg de herberg in 1486 ook het bezoek van Maximiliaan van Oostenrijk, die de weg naar Amsterdam kwam vragen. Sindsdien heette de herberg ‘Te Vraghe’. Later zou er een landhuis op de grond worden gebouwd, maar dat is inmiddels alweer afgebroken. Vervolgens werd de grond als kerkhof gebruikt, maar de plek is altijd ‘Huis Te Vraag’ blijven heten. En je kunt er nu ook gewoon wandelen.


12. Ga effe shoppen in de ‘Negen Straatjes’

De leukste buurt om te winkelen zijn de Negen Straatjes in de wijk Grachtengordel. Je vindt er vintage kleren en voorwerpen, boetiekjes van Nederlandse ontwerpers, design, en verschillende hartverwarmende cafeetjes. Kijk zeker ook eens naar panden waarin de winkels zich bevinden, want dit zijn stuk voor stuk historische huisjes.


13. Wandel langs plantjes in Hortus Botanicus Amsterdam

Amsterdam heeft iets met ‘plantjes’, maar we gaan je heus niet naar de beste coffeeshops verwijzen. De stad beschikt ook over een van de oudste botanische tuinen van Europa. De planten stonden daar zeker niet altijd voor het plezier van de bezoekers, want ze werden ooit gebruikt om geneesmiddelen voor ziektes te ontwikkelen. Onder andere toen de pest Amsterdam trof.

Aangezien Nederlandse kooplieden de hele wereld rondreisden, staan er in de tuin tal van exotische planten waarvoor ze zaadjes mee naar huis namen.


14. Zoek naar de 7 kleine huisjes

Oké, we hebben misschien een beetje gelogen toen we je naar het zogezegd kleinste huisje van Amsterdam stuurden. De allerkleinste huisjes bevinden zich in de Westerstraat, in de Jordaan. Hoe kan je ze vinden? Volg gewoon de huisnummers en je zal merken dat na 54 plots meteen 70 komt. Waar zijn die zeven huizen die hiertussen moeten staan?

Naast het huisnummer 54 zal je de piepkleine modelhuisjes herkennen. Ze hebben allemaal een eigen nummer gekregen. Leuk voor een foto, maar het is ons een raadsel hoe de postbode hier brieven in de bus komt steken.


15. Ontdek waar de Amsterdammers zichzelf ontspannen: het Prinseneiland

In het centrum van de stad vind je ook verschillende eilanden die tot de verbeelding spreken en waar de inwoners van Amsterdam zelf graag vertoeven. Zo wordt het Prinseneiland omgeven door de Prinseneilandsgracht, iets wat veel kunstenaars aantrekt. Hier kan je bij mooi weer ook effe picknicken. Je hoeft tijdens een citytrip immers niet altijd van hot naar her te lopen.


16. Smul van de lekkerste koekjes van de stad

Je moet zeker eens langsgaan bij bakkerij Van Stapele, al mag je dan net niet op dieet zijn. Ze maken er maar één koekje, maar het is wel schandalig lekker. Een deeg op basis van chocolade en een zachte vulling van witte chocolade. Ze worden de ganse dag vers gebakken, dus de kans is volgens de bakker groot dat je koekjes nog lekker warm zijn als je ervan proeft.

Maar euh … voor je proeft zeker een foto maken van dat decadente koekje dat je naar binnen gaat spelen. Met Epic stories heb je toch eindeloze data voor de Instagram, dus maak je vrienden maar eens flink #jaloers.


17. Breng eens een namiddag op een boerderij door

De stadsdrukte een beetje beu? Dan kan je effe ontsnappen met een bezoekje aan een kinderboerderij. Jawel, Amsterdam heeft er zelfs meer dan één. In het midden van de stad konijntjes strelen, geef toe dat je er stilaan nood aan hebt. Slechts weinig toeristen weten dat deze boerderijen bestaan, dus de kans is groot dat het vrij rustig zal zijn.


18. Bezoek de NDSM-scheepswerf met de ferry

Tijd om naar huis te gaan, maar we gaan eerst nog effe naar het noorden van de stad. Daar vind je een levendige wijk vol graffiti, kunstgalerijen en sympathieke cafés. Je zou dit hipster kunnen noemen, maar neem de ferry en ga vooral zelf oordelen.

En als je dan toch aan de overkant van het water staat, dan moet je zeker ook eens naar de IJ-Hallen wandelen. Dat is de grootste vlooienmarkt van Europa. De ideale afsluiter van een heerlijk weekend in Amsterdam. We hadden beloofd dat we zouden verrassen, toch?


Maak er een onvergetelijke citytrip in Amsterdam van! En deel zeker al je mooie herinneringen via Instagram en Facebook, want met Epic stories heb je eindeloze data voor de apps van de belangrijkste sociale media. Je hebt ook 3 GB voor al de rest. En dat dus in de hele EU, hé!

Kies nu voor Epic stories!

Timo

De nieuwste technologische snufjes hebben geen geheimen voor me. Van augmented en virtual reality tot the Internet of Things: you name it. M’n leven, dat spice ik met goeie Indie (en andere) muziek.

Andere artikels van Timo