Wil jij in een slimme stad wonen? Dat is mogelijk met 5G

Gepubliceerd op 14/07/2020 in Bits & Bytes

Wil jij in een slimme stad wonen? Dat is mogelijk met 5G

Vandaag woont ruim 55% van de wereldbevolking in een stad. Tegen 2050 voorspelt de UN dat dit cijfer oploopt tot 68%. Om deze gigantische omschakeling mogelijk te maken en de middelen en de dagelijkse operaties in de steden van de toekomst efficiënt te beheren, gaan we meer en meer naar geconnecteerde infrastructuur met 5G. Autonome voertuigen, slimme vuilbakken, slimme straatverlichting voor voetgangers en fietsers… Ontdek de stad van morgen.

Een sterk 5G netwerk voor het Internet of Things (IoT)

Om steden slimmer te maken, is er in de eerste plaats een efficiënt 5G netwerk nodig. Nieuwe technologie verbruikt massa’s data en de nieuwe mobiele communicatiestandaard is de enige die ze zo snel kunnen verwerken, in zulke immense volumes.

Een goed functionerend 5G netwerk is noodzakelijk voor het Internet of Things (IoT). Dat is technologie die onderlinge communicatie tussen objecten of tussen mensen en objecten mogelijk maakt, dankzij het gebruik van het internet of via een mobiel datanetwerk. Daardoor kan infrastructuur onderling communiceren en ook met ons praten, zodat wij heel precieze en gedetailleerde informatie terugkrijgen.

Minder verkeersstress: autonome voertuigen en slimme verkeerslichten

Rij je niet graag door de stad? Met 5G verandert dat misschien nog wel. De data van je voertuig worden binnenkort verbonden met slimme verkeerslichten. Via 5G weet de bestuurder dus wanneer een verkeerslicht op groen springt, waardoor hij zijn snelheid of zijn route kan aanpassen.

Ook de autonome voertuigen zelf gaan voor een meer comfortabele rijervaring zorgen. Het is niet langer nodig om zelf te rijden of om te parkeren, slimme sensoren vertellen je of er voetgangers of fietsers in de buurt zijn. Bij ongevallen of files wordt je route automatisch aangepast. Dat verbetert de hele verkeersstroom verbeteren, voor alle weggebruikers.

Efficiënter openbaar vervoer

Met 5G wordt reizen met het openbaar vervoer veel comfortabeler. Trams, treinen en bussen kunnen heel precies - in real time - gelokaliseerd worden, vaste trajecten worden aangepast naargelang de verkeersdrukte in de spits- of daluren en je hebt veel betere ontvangst op je smartphone in de metro. Openbare vervoersmaatschappijen kunnen hun aanbod binnenkort beter afstellen op massa-evenementen zoals voetbalmatchen of concerten. De ideale oplossing dus om steden autoluw te maken.

Betere levenskwaliteit

Dankzij 5G zijn leefbare steden zijn geen verre droom, maar een realiteit. Stel je voor dat de luchtkwaliteit in real time kan worden opgevolgd om heel snel maatregelen te nemen tegen vervuiling. Straatverlichting kan veel verstandiger gebruikt worden, met een efficiëntere verlichting voor voetgangerszones bijvoorbeeld. Het energieverbruik van gebouwen wordt scherp gemonitord om meer energie te recycleren. Al die dingen worden doodnormaal in de stad van morgen.

Nette steden dankzij 5G

Netheid is belangrijk voor een stad. Met 5G kunnen kan het stadsbestuur veel beter aan afvalverwerking doen. Op drukke plaatsen kunnen slimme vuilbakken aangeven dat ze sneller geleegd moeten worden. Wat uiteraard ook zorgt voor aangepaste ophaalroutes.

Zen wordt zoveel makkelijker

In drukke steden is het soms moeilijk om je af te zonderen en een beetje rust te vinden. Ook dat wordt dankzij 5G helemaal anders: met een lokalisatie-app vind je veel sneller een plekje met minder mensen. Ideaal voor een rustige jogpartij of een serene wandeling met de hele familie.

Al deze innovaties schetsen een veelbelovend toekomstbeeld voor slimme steden. Het massale gebruik van data en persoonlijke gegevens vraagt natuurlijk om een grondige reflectie op beveiligings- en privacy-issues. De steden van de toekomst zullen hier strikte deontologische regels moeten voor ontwikkelen. Maar steden die slim gebruik maken van 5G en digitale technologie zullen de levenskwaliteit van hun inwoners alvast aanzienlijk verbeteren op economisch, financieel en sociaal vlak.

Waarheid of mythe?

Wij onderscheiden echt van vals over 5G.

Ontdek alle onderwerpen

Het eerste 5G-netwerk in België

Een belangrijke stap naar een hypergeconnecteerde toekomst.

Bekijk de voordelen

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen

Categorieën