De toekomst van robotica heet 5G

Gepubliceerd op 14/07/2020 in Bits & Bytes

De toekomst van robotica heet 5G

Robotica en smartphonecommunicatie lijken op het eerste zicht misschien een vreemd koppel, maar ze zijn wel degelijk aan elkaar gelinkt door 5G. De vijfde generatie wireless technologie effent de weg voor een nieuwe generatie robots. En die zorgen op hun beurt voor een technologische revolutie.

De vijfde generatie wireless technologie zet de deur open voor een generatie robots die autonoom en vrij kan bewegen door wireless communciatie. Ze kunnen dynamisch worden aangestuurd in real time door een intens gebruik van data in de cloud. De volgende generatie robots zijn geconnecteerd, lokaal of globaal. 5G technologie zet met andere woorden de sluisdeuren open voor toepassingen die voordien ondenkbaar waren, zowel op het gebied van robotica als dat van mobiele technologie.

Vandaag zijn robots zijn al alomtegenwoordig in het productieproces, met de auto-industrie als bekendste vertegenwoordiger. Robots worden ook ingezet in de industrie en in de medische sector. Maar de 5G innovaties gaan de mogelijkheden en de grenzen van al die sectoren dermate rekken, dat we stilaan onze definitie zullen moeten herdenken over wat een robot werkelijk is.

Autonome voertuigen zullen bijvoorbeeld robots zijn, die instructies uitvoeren en zelf beslissingen nemen op basis van informatie uit sensoren. Dat doen ze overigens veel sneller, accurater en meer betrouwbaar dan mensen. Dat de volgende generatie robots voor een revolutie zorgt op talloze vlakken is zonneklaar. We schetsen een paar toepassingen die over ruim een decennium de normaalste zaak ter wereld zijn.

De fabriek van morgen

5G is de motor van een ware vierde industriële revolutie. Via Internet-of-Things (IoT) technologie wordt er vormgegeven aan hyperefficiënte, geconnecteerde en flexibele ‘fabrieken van de toekomst’, waarin mensen en robots samenwerken. Dat gebeurt op basis van massale datastromen – een betrouwbare communicatielaag is dus absoluut noodzakelijk.

Met een latency (vertraging) van minder dan een milliseconde is 5G daarnaast ook essentieel voor de snelheid van de processen. Robots, mensen en machines kunnen op de werkvloer massaal data delen met elkaar dankzij de bijna oneindige opslagcapaciteit in de cloud. Zulke optimale samenwerking tussen mens en robots heeft alleen maar voordelen voor de fabrieken van morgen. De productieprocessen worden er veel kwalitatiever en veiliger door.

Een veld vol robots

In de landbouw biedt 5G samen met GPS-technologie mogelijkheden voor robots in de hele traditionele cyclus van zaaien en oogsten. Het is niet ondenkbaar om robots in velden uit te zetten om de groeicondities van gewassen nauwgezet in het oog te houden op basis van video en andere informatie uit sensoren. Sproeien, snoeien en oogsten worden allemaal verregaand geautomatiseerd. Nu al ontwikkelen privébedrijven een ‘vers fruit’ algoritme dat van zaaien tot oogsten het onderscheid maakt tussen fruit dat verkoopbaar is of beschadigd – en het groeiproces bijstuurt waar nodig.

De robotrevolutie

5G zal niet van vandaag op morgen voor een revolutie zorgen. De meeste van de toepassingen staan immers in kinderschoenen. We kunnen 5G dan ook beter beschouwen als het begin van een nieuw telecom tijdperk. Een dat robots en het gebruik van real time wireless technologie voor het eerst in de geschiedenis écht mogelijk maakt. De robots staan overigens zelf ook nog voor een immense leercurve, het zal nog jaren duren voor ze veilig kunnen worden ingezet op industriële schaal. 5G vergt massale innovaties in vele aspecten van de netwerktechnologie. Maar dat de robotrevolutie eraan komt is wel zeker.

Waarheid of mythe?

Wij onderscheiden echt van vals over 5G.

Ontdek alle onderwerpen

Het eerste 5G-netwerk in België

Een belangrijke stap naar een hypergeconnecteerde toekomst.

Bekijk de voordelen

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen

Categorieën