De impact van 5G op gaming

Gepubliceerd op 14/07/2020 in Bits & Bytes

De impact van 5G op gaming

Meer live video gaming, virtual reality zonder haperingen en downloads in een paar seconden. Dat is wat 5G kan betekenen voor gaming. De hoge snelheid en de minimale vertraging heeft diepgaande gevolgen voor de toekomst van gamen. Maar ook voor vandaag.

Sinds de komst van glasvezel zijn games steeds krachtiger geworden. Met de komst van 5G volgt de definitieve overstap van consoles en computers naar mobiele apparaten. Mobiel gamen wordt binnenkort zoveel gemakkelijker.

De snelheid van 5G zorgt niet alleen voor een meer complexe spelarchitectuur, dankzij de cloud ontstaat er oneindig veel computerkracht, opslag en data. Je hebt niet langer PC’s op testosteron of steeds nieuwere consoles nodig om vlot online te gamen, het kan gewoon mobiel via streaming.

Er kunnen veel meer apparaten tegelijk verbonden worden aan snelheden tot 1 gigabit per seconde. Dat is 10 keer sneller dan de netwerken vandaag. Er is hoe langer hoe meer behoefte aan netwerken met zo snel mogelijke reactietijden. En dat is precies wat 5G te bieden heeft. Want met de komst van deze nieuwe technologie staat de gamewereld vandaag aan de vooravond van een ware revolutie.

De opkomst van e-sport

Online multiplayer competities maken al enkele jaren opgang, maar tot vandaag had je daar een desktopcomputer en/of wifi voor nodig, naast een stabiel netwerk. Met 5G op topsnelheid kunnen gamers rustig mobiel genieten van buitengewone beeldkwaliteit en minimale latency. Ze kunnen deelnemen aan tornooien waar en wanneer ze dat willen. Technologie van dit kaliber zou er wel eens voor kunnen zorgen dat een groot publiek aan het gamen slaat, want je hebt er alleen maar een smartphone voor nodig.

Gaming Smartphones

Mobiele telefoons gaan alsmaar meer overspoeld worden met games, daarom is de kwaliteit van smartphones ook zo belangrijk voor gamers. Dat hebben de grote merken alvast begrepen, gamegerichte smartphones maken hoe langer hoe meer opgang. Gamers hebben letterlijk alles in de hand om hun topscores te verbreken.

De meest recente games op een platform

Dankzij 5G en de creatie van platformen zullen recente gametitels nog makkelijker beschikbaar worden. Stadia, bijvoorbeeld, is een platform met maandabonnement dat toegang geeft tot een selectie van de allernieuwste games. Die kan je op eender welk apparaat spelen. Je hoeft dus niet langer tientallen apps te downloaden.

Welkom in een alternatieve realiteit

Door 5G wordt virtual reality ook alsmaar belangrijker in de ontwikkeling van games. De spelervaring ken geen limieten meer dankzij Google Glass en draagbare technologie.

Gerichte Reclame

Met het oog op game platformen zal dynamische reclame (Dynamic in Game Advertising of DiGA) zich verder ontwikkelen. Het wordt doodnormaal om gepersonaliseerde reclameboodschappen te zien opduiken in een game. De technologie is op zich niet nieuw – Obama voerde in 2008 al op deze manier campagne op de Xbox – maar 5G zorgt ook hier opnieuw voor ongeziene mogelijkheden. Een nevenmissie in een game zou een merkervaring kunnen worden, waarbij autofabrikanten bijvoorbeeld hun nieuwste modellen beschikbaar maken tijdens het spel.

De revolutie is volop bezig

Om zijn potentieel ten volle uit te spelen in de wereld van gaming, is 5G uiteraard afhankelijk van investeringen in het netwerk, politieke keuzes en andere factoren. Iedereen gaat ook alsmaar soepeler en sneller om met nieuwe technologie, wat maakt dat we wel eens snel zouden kunnen wennen aan alle voordelen van 5G in games.

Neen, we zullen morgen wellicht niet allemààl met elkaar afspreken in een virtuele realiteit, maar die toekomst komt dankzij 5G wel binnen handbereik. De vraag is dus niet of we in zo’n wereld gaan leven, maar wel wanneer?

Waarheid of mythe?

Wij onderscheiden echt van vals over 5G.

Ontdek alle onderwerpen

Het eerste 5G-netwerk in België

Een belangrijke stap naar een hypergeconnecteerde toekomst.

Bekijk de voordelen

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen

Categorieën