Drones die mensenlevens redden

Gepubliceerd op 14/07/2020 in Bits & Bytes

Drones die mensenlevens redden

Nieuwe technologie werd altijd al onmiddellijk ingezet in de medische sector. Vandaag staan we wellicht aan de vooravond van een nieuwe revolutie. Er zijn verschillende proefprojecten opgestart rond drones en 5G, het mobiele netwerk van een nieuwe generatie dat ook in België wordt uitgerold. We zien meer en meer onbemande testvluchten. In een misschien wel héél nabije toekomst kunnen medicijnen en teststalen veel sneller en veiliger vervoerd worden. En mensenlevens redden.

Unmanned Air Mobility, zoals dronetechnologie voluit heet, staat aan de vooravond van een doorbraak. Datatechnologie in combinatie met 4G en 5G connectiviteit zijn noodzakelijke voorwaarden voor het veilig inzetten van drones. Er wordt immers gevlogen ‘Beyond Visual Line of Sight’, dus zonder zicht van een piloot of een operator. Veiligheid is essentieel, maar tegelijk wil men drones ook kunnen inzetten voor zeer uiteenlopende doeleinden. In de medische sector zullen drones dan ook een aanzienlijke meerwaarde betekenen.

Experimenteren

In België zijn onder meer het UZ Antwerpen en de campus Sint-Augustinus bij enkele proefprojecten betrokken. De ziekenhuizen willen drones inzetten voor een veilig transport van farmaceutische producten, bloed-, urine- of weefselstalen. Drones kunnen bovendien levensreddende medicijnen bezorgen, waardoor dokters en chirurgen sneller kunnen schakelen en meer mensen veel sneller de juiste behandeling kunnen krijgen. Een drone heeft natuurlijk nooit last van files, wegenwerken of omleidingen. Het gaat een stuk sneller door de lucht dan op de grond. Zo legde een testdrone de 2,17 km tussen het UZA en het Sint-Augustinus ziekenhuis af in ongeveer 3 minuten.

Ook in Limburg en in de Noorderkempen beweegt een en ander. De Jessa-ziekenhuizen rond Hasselt onderzoeken bijvoorbeeld toepassingen met dronevluchten, net als het AZ van Turnhout. Specialisten verwachten dat dit soort transport sterk gaat toenemen, ook al omdat ziekenhuizen zich verregaand specialiseren en moeten samenwerken. Bovendien is het een goede manier om lange wachttijden te vermijden. Drones zijn een goed en efficiënt hulpmiddel om stalen uit een ziekenhuis naar het labo van een ander ziekenhuis te vervoeren.

Europese en professionele samenwerkingen

De meeste testprogramma’s verlopen binnen samenwerkingsverbanden van verschillende bedrijven of met de steun van de Europese Unie.
Het project in Turnhout maakt deel uit van een EU Smart City-initiatief voor ‘Urban Air Mobility’ waarbij 42 Europese steden worden betrokken. Bij het Antwerpse project is het SAFIR-consortium betrokken. Onder meer de vliegtuigbouwer SABCA, de haven van Antwerpen, het luchtverkeerscentrum Skeyes, drone-operator Helicus, de e-commercegigant Amazon en Proximus maken er deel van uit. SAFIR heeft zijn thuisbasis op de DronePort nabij Sint-Truiden. 

5G houdt het veilig

Proximus werd betrokken bij deze dronetests omdat de tuigen voorlopig nog gebruik maken van 4G-verbindingen. In de toekomst wordt dat uiteraard 5G. Via die verbindingen worden voortdurend data en vluchtgegevens naar het controlecentrum doorgestuurd. In principe verlopen de vluchten volautomatisch, maar in geval van nood kunnen menselijke piloten nog steeds ingrijpen van op afstand.

5G biedt een minimale latentie die cruciaal is voor drones, zo kan deze vrijwel onmiddellijk reageren op een bevel van menselijke piloten. Een andere toepassing van de 5G-verbinding is het doorstralen van videobeelden in ultrahoge 4K-kwaliteit, wat ideaal is voor veiligheidssituaties waarin dit soort beelden cruciaal is.

In China, waar de uitrol van 5G verder staat dan bij ons, werden drones succesvol ingezet in de recente Coronavirus-crisis. Niet alleen om medicijnen en testsamples te transporteren, maar ook om grote gebieden veilig te desinfecteren. Bovendien waren de tuigen ook enorm handig om consumentengoederen te voorzien op moeilijk bereikbare plaatsen. Een ding is zeker: er is een grote toekomst weggelegd voor drones in de medische sector.

Helicus is een start-up die ook in opdracht van ziekenhuizen dronevluchten zal verzorgen. Vanuit het hoofdkwartier in Antwerpen is het momenteel volop aan het testen hoe de drones snel, efficiënt en vooral veilig kunnen worden ingezet.

Waarheid of mythe?

Wij onderscheiden echt van vals over 5G.

Ontdek alle onderwerpen

Het eerste 5G-netwerk in België

Een belangrijke stap naar een hypergeconnecteerde toekomst.

Bekijk de voordelen

Katleen

Efficiënt zijn, da’s mijn dada. Verwacht je aan concrete tips, apps en diensten die het je gemakkelijk maken!

Andere artikels van Katleen

Categorieën