5G getest in openlucht, als eerste in België

Gepubliceerd op 28/12/2018 in Uit eerste hand

5G getest in openlucht, als eerste in België

Jaar na jaar gebruiken we allemaal alsmaar meer mobiele data op onze smartphone. Neem nu de plezante video’s die we bekijken op apps als Facebook. Of zelfs het streamen van Netflix-series onderweg. En dan zijn er nog zaken als Virtual Reality, 3D-video en 4K die voor de deur staan. Daarom staat bij ons 5G al volop in de steigers, zodat jullie in de toekomst niets aan kwaliteit moeten inboeten op ons netwerk.

De eerste theoretische tests, die vonden eind 2016 al plaats in onze laboratoria. De volgende stap was het uitvoeren van proeven in openlucht. Omdat zo de échte mogelijkheden duidelijk worden. Maar het was een hele tijd wachten op de internationale specificaties rond 5G. Toen die eind 2017 eindelijk beslist waren, konden we finaal verder op onze weg richting supersnel mobiel internet.

Ondertussen zijn deze succesvolle real-life tests ook achter de rug. In Haasrode bij Leuven testten we 5G, zoals jullie het in de toekomst ook zelf zullen gaan gebruiken. Via de vastgelegde 3,5 GHz band en volgens de erkende NR (New Radio) set-up. En dat als eerste Belgische operator, in samenwerking met smartphonefabrikant Huawei.

Wat zijn de voordelen van 5G?
  • Een hogere snelheid: we besparen je de technologische vaktaal, maar uit de tests kwamen snelheden tot wel 2,94 Gigabit per seconde. Ideaal bijvoorbeeld voor de steeds zwaarder wordende videobestanden, die jullie in de toekomst op de smartphone of tablet zullen bekijken. Maar ook om onderweg online mee te gamen.
  • Een hogere capaciteit: je merkt het, we zullen allemaal samen alsmaar meer mobiele data tegelijk gebruiken. En dankzij 5G ontstaan er geen opstoppingen. Bovendien kunnen we zo voorrang geven aan bepaald verkeer, zoals de hulpdiensten.
  • En snellere reactietijden: iets wat vooral interessant is wanneer je games speelt of een Virtual Reality-bril gebruikt. Vertragingen in het beeld kunnen er namelijk bijvoorbeeld voor zorgen dat je je misselijk gaat voelen in VR-toepassingen.
Nu al: 4,5G

Op dit moment zit 5G nog volop in de ontwikkelingsfase. Op basis van de resultaten van de real-life test heeft het nog de nodige finetuning nodig. De verwachting is dat we 5G vanaf 2020 op jullie kunnen loslaten.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat jullie tot dan moeten wachten! Momenteel rollen we namelijk al 4,5G uit, dat al maximale snelheden tot wel 1 Gigabit per seconde aankan. In de praktijk betekent het vooral dat iedereen tegelijk sneller en meer mobiele data kan binnenhalen.

Een smartphone die bijvoorbeeld al helemaal klaar is om het maximum uit 4,5G-capaciteit te halen, is de Samsung Galaxy S9. Maar andere smartphones zullen vast en zeker snel volgen. Hoe dan ook, haal je er met heel wat andere toestellen ook je voordeel uit.

Je kan er dus zeker van zijn: ons netwerk blijft ook in de toekomst supersterk. Ook op de plaatsen waar je het niet verwacht. Ga dus vandaag nog voor een van onze Mobilus-abonnementen.

Lees meer:
VoLTE: da’s kristalhelder bellen, via 4G

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Andere artikels van Erik

Blog topics