×
×

Uw KMO in de cloud

Gepubliceerd op 12/03/2015 in Oplossingen & diensten

Uw KMO in de cloud

De ultieme vorm van cloud computing! Alle data en applicaties beschikbaar op elke locatie en op elk toestel via een virtuele desktop. Op vlak van business continuity is dit concept zeker erg interessant.

Wat is het?
Bij een virtual desktop staan alle applicaties en data niet op het toestel zelf. Ze bevinden zich in het datacenter en worden van daaruit aangeboden aan de gebruikers. De gebruikservaring is dezelfde als wanneer de applicaties lokaal draaien. Gebruikers kunnen zowel vanop een computer als via een mobiel toestel toegang hebben tot hun eigen omgeving. Telkens u aanlogt, staat uw desktop er weer zoals u hem voordien verlaten hebt; ook als u vanop een ander toestel aanlogt. Elke gebruiker kan zijn eigen “virtuele desktop” maken met zijn favoriete organisatie van de iconen en achtergrond.

Wat zijn de voordelen?
Flexibiliteit is het grootste voordeel. Gebruikers kunnen overal en altijd, maar vooral van op verschillende toestellen (smartphone, tablet, computer) verder werken. Het platform groeit mee met uw behoeften. U kan ook gebruik maken van de expertise van uw dienstenleverancier, zoals Proximus, aangezien u niet zelf moet instaan voor de technische infrastructuur en de aanpassingen hiervan. “Het bijkomende voordeel is de veiligheid. Zo kan er in geval van problemen (diefstal, toestel crash, brand, etc.) zeer snel terug gewerkt worden vanop een ander of nieuw toestel; uw gegevens zijn dus niet verloren”, benadrukt Bernard Philippe, product manager cloud bij Proximus.

Vooral inzake business continuity valt er heel wat te zeggen voor een dergelijke virtuele desktop-formule. “Alle data en applicaties bevinden zich namelijk in een extern datacenter, en de back-ups situeren zich in een ander datacenter. Bedrijven beschikken op deze manier over een zogenaamde end-to-end oplossing”, vervolgt Philippe, “vermits ze hun hele IT omgeving in een professioneel datacenter kunnen plaatsen, hetgeen de continuïteit garandeert. Dat is doorgaans beter dan dat u het zelf zou doen”, klinkt het. Het virtual desktop concept omvat een totaalpakket. Het behelst niet alleen de fysieke server infrastructuur, maar ook alle softwarelicenties. U hoeft u dus geen zorgen meer te maken rond licenties van de applicaties, want die worden mee verrekend in de prijs. U krijgt dus een duidelijke prijs per gebruiker voor de volledige functionaliteit.

De prijs bevat ook de nodige server capaciteit én een 24 uur op 7 dagen dienstverlening die maakt dat alle applicaties en gegevens altijd beschikbaar zijn. Aan de kant van de gebruiker hebt u alleen nog maar lichte –en dus ook goedkopere- toestellen nodig.

Waarom de stap zetten?
“Wij stellen verschillende beweegredenen vast”, zegt Bernard Philippe. Waar vroeger de motivatie veelal enkel continuïteit en veiligheid van de informatie alleen bekeken werden, wordt er vandaag meer vertrokken vanuit het standpunt van de werknemers. Zijn er veel mobiele gebruikers, of gebruikers die verschillende toestellen gebruiken om hun werk te doen? Hebt u de kans niet om uw business applicaties voor het web of voor specifi eke mobiele toestellen te ontwikkelen? Wilt u alle gegevens centraal houden? Hebt u geen IT specialisten?

Zo’n desktop-oplossing valt vlot op te bouwen. Zo kan Proximus voor u een volledig modulaire oplossing uitbouwen met virtual desktop, servers, backup van uw gegevens, doorgedreven beveiliging, integratie met telefonie en videoconferencing. Of hoe op deze manier eigenlijk uw hele infrastructuur uit de cloud komt.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!