Proximus kiest voor fluïde ecosysteem van werkplekken

Gepubliceerd op 09/03/2022 in Inspireren

De werkplek is voor Proximus een concept dat continu evolueert, maar de voorbije twee jaar is er duidelijk een stroomversnelling. “Corona spoorde ons aan om sneller grotere stappen te zetten en de werkplek heruit te vinden.”

Proximus kiest voor fluïde ecosysteem van werkplekken

Proximus hertekent de werkplek compleet met het Campus-programma. “Onze aanpak steunt op drie pijlers”, zegt Margaret Denis, Director Workspace Transformation bij Proximus. “In de eerste plaats krijgt de medewerker de mogelijkheid om zelf te kiezen waar, wanneer en hoe hij werkt.” Dat laat toe een manier van werken te hanteren die niet alleen aansluit bij de inhoud van de job, maar ook bij de persoonlijkheid en persoonlijke situatie van de medewerker. “De tweede pijler is die van de menselijke connectie. Creativiteit ontstaat wanneer mensen elkaar ontmoeten.”

Milieu en sociale impact vormen samen de derde pijler van het programma. “We kiezen resoluut voor een nieuwe, andere invulling van onze kantoorgebouwen”, legt Margaret uit. “Een kantoor dat zo goed als leeg is op vrijdag, omdat iedereen dan kiest voor thuiswerk? Daar willen we vanaf.” De Proximus-torens in Brussel vormen het uithangbord voor co-creatie, een essentieel element van het Campus-programma. “De torens groeien uit tot onze inspirerende, digitale campus in Brussel en vormen daarnaast een fluïde ecosysteem van werkplekken met onze regionale kantoren, het thuiskantoor van de medewerkers en werkplekken bij partners en klanten.”

De fysieke werkplek – het gebouw – krijgt vorm rond de medewerker, niet andersom.

Margaret Denis, Director Workplace Transformation

Co-creatie met zowel klanten als partners

De kern van het Campus-programma is dat het een nieuw, flexibel ecosysteem moet opleveren. “Het welzijn van de medewerker staat voorop”, zegt Margaret. “De fysieke werkplek – het gebouw – vormt zich rond de medewerker, niet andersom. Zo leggen we sterk de nadruk op het belang van co-creatie: niet alleen tussen onze verschillende afdelingen, maar ook met klanten en partners. We kiezen daarbij voluit voor een agile manier van samenwerking.”

Voor andere types werk zullen de medewerkers niet enkel op het hoofdkantoor in Brussel terecht kunnen, maar ook meer in de regionale kantoren. “We focussen er meer op individueel werk, maar altijd binnen een omgeving waar je makkelijk met collega’s of partners kan connecteren en samenwerken.” Ook daar krijgen de gebouwen een nieuwe inrichting, gericht op de noden van de verschillende types activiteiten.

“De keuze aan werkplekken is in continue ontwikkeling in co-creatie met onze werknemers op basis van zeven verschillende profielen. Deze profielen zijn gebaseerd op een aantal typische way-of working-elementen: aantal interacties, complexiteit van die interacties, profielen binnen het team of buiten, mobiliteit in een gebouw of buiten, enz.”

We kiezen voor een fluïde aanpak. One size fits all werkt niet meer. Logisch, want geen twee medewerkers zijn gelijk.

Margaret Denis, Director Workplace Transformation

Fluïde ecosysteem, geen one size fits all

Na een lange periode van verplicht thuiswerk kiest Proximus voor een hr-beleid waar ruimte blijft voor drie dagen thuiswerk per week. Voor de resterende kantoordagen mag de locatie vrij gekozen worden. “Die aanpak zal verder evolueren”, zegt Margaret. “We gaan naar een fluïde systeem, waarbij de verdeling tussen kantoor- en thuiswerk afhangt van je concrete opdracht én van je persoonlijke situatie. One size fits all biedt daarvoor geen oplossing. Die evolutie zal verder vorm moeten krijgen, uiteraard in nauw overleg met de sociale partners.”

Belangrijk daarbij is dat er meer keuze komt om in te spelen op de persoonlijke voorkeur van de medewerker. “Dat is logisch, want geen twee medewerkers zijn gelijk. Thuiswerk blijft daarom een persoonlijke keuze, zij het altijd in overleg met het team en het management. Die gesprekken moeten we voeren. Ook dat is deel van de evolutie, samen met het team afspreken voor welke activiteiten je naar kantoor komt.” Hetzelfde geldt voor de praktische verdeling tussen kantoor- en thuiswerk. “Wanneer iedereen op hetzelfde moment thuiswerkt, staan onze gebouwen leeg.”

Optimale bezettingsgraad als maatstaf

“In onze nieuwe aanpak streven we voor elke werkplek een gemiddelde bezettingsgraad van 80% na”, zegt Margaret. “Technologie maakt het mogelijk om dit te meten en op basis van die data onze types werkplekken continu te optimaliseren. Valt dat cijfer bijvoorbeeld lager uit, dan kunnen we de beschikbare werkplekken ter beschikking stellen van start-ups of onderzoeksteams. Mogelijk kunnen bedrijven bij ons dan ook werkplekken huren. We hanteren het concept Space-as-a-Service waarbij we specifieke werkruimtes, denk maar aan onze streaming room, ter beschikking willen stellen.”

De nieuwe invulling van werk en werkplek vraagt een andere mindset. Ook hier is technologie een belangrijk hulpmiddel om de nieuwe aanpak te ondersteunen. Proximus ontwikkelt daarvoor een intelligente app. De app zal de medewerker wegwijs maken in het gebouw en bijvoorbeeld naar de juiste werkplek leiden, in functie van een geplande activiteit. Dat moet het mogelijk maken een gebouw optimaal te benutten en tegelijk de connectie tussen medewerkers te versterken.

Het heruitvinden van de werkplek met meerwaarde voor iedereen

Het Campus-programma krijgt de komende jaren concreet vorm. “Naast het herzien van de fysieke werkplekken op verschillende vlakken, het belang van technologie en employee mindset, kijken we ook naar de virtuele werkplekken en wat we kunnen doen voor niet-kantoor medewerkers.. Ook de hr-richtlijnen evolueren continu mee. Het belang van co-creatie en change management mag in dit proces zeker niet vergeten worden”, zegt Margaret. “Dit traject om binnen 5 jaar de werkplek te heruitvinden doorlopen we samen met alle medewerkers geleidelijk zodat we een meerwaarde kunnen opleveren voor iedereen.”

Margaret Denis heeft 25 jaar ervaring bij Proximus. Sinds 2021 is ze Director Workspace Transformation.

Het Campus-programma is nauw verwant met de herziening van het mobiliteitsplan van Proximus. De nieuwe visie op duurzaamheid en de huidige gezondheidscrisis vormden de hefbomen om dit plan opnieuw uit te vinden.

Meer weten

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One