Wie is klaar voor het Internet of Things?

Gepubliceerd op 19/03/2015 in Inspireren

Wie is klaar voor het Internet of Things?

De sensoren en de netwerken om eender welk toestel met het internet te verbinden, zijn vandaag beschikbaar én betaalbaar. Toch ontsnapt ook het Internet of Things niet aan de ijzeren wet die het succes van nieuwe technologie bepaalt: waarin schuilt de toegevoegde waarde?

De term Internet of Things (IoT) is uitgegroeid tot een vlag die vele ladingen dekt. Eenvoudig gezegd gaat het bij IoT om de brede waaier aan nieuwe mogelijkheden die ontstaat wanneer we toestellen, machines en andere dingen uitrusten met sensoren en verbinden met het internet. In 2020 zou het wereldwijd om 30 tot 50 miljard toestellen gaan. Voorspellingen voor België hebben het over 80 miljoen dingen die in verbinding zullen staan met het internet, of gemiddeld 7 tot 8 toestellen per persoon. De opportuniteit van IoT schuilt niet zozeer in het feit dat de dingen geconnecteerd zijn, wel in het gebruik van de data die ze doorgeven en die als grondstof dienen voor compleet nieuwe toepassingen. IoT kan voor meer comfort, gebruiksgemak en veiligheid zorgen.

Componenten zijn klaar
“We kunnen allerlei applicaties bedenken”, zegt Eefje Vanhullebusch, hoofd IoT & Advanced Services bij Proximus. “Een sensor op de deur van het toilet in een kantoorgebouw houdt bij hoe vaak het toilet wordt gebruikt. Dat kan de eigenaar van het gebouw toelaten het onderhoud van het toilet efficiënter te organiseren. Of neem een sensor die aangeeft wanneer een vuilniscontainer vol is. Zo vermijd je dat de ophaaldienst ter plaatse komt voor een container waar nauwelijks iets in zit.” Het zijn maar twee voorbeelden van toepassingen die vandaag perfect realiseerbaar zijn. De connectiviteit is beschikbaar (onder meer via wifi en 4G), net als de sensoren (inclusief batterijen met een lange levensduur) en de platformen voor applicaties.

België loopt mee voorop
De eerste toepassingen van IoT hebben de markt intussen bereikt, onder meer voor de bediening van verwarming en verlichting vanop afstand. De verwachting is dat er almaar meer en slimmere applicaties zullen verschijnen. “Voor het beheer van onze mobiliteit bijvoorbeeld”, zegt Katia Deboel, Lead Manager M2M Products & Solutions Marketing bij Proximus. “Een sensor meet het aantal wagens bij een verkeerslicht en geeft de data door aan een applicatie. Die regelt de lichten in functie van de verkeersdrukte.” België stelt zich over het algemeen vrij innovatief op in verband met IoT. “De regelgeving is daarbij soms een bepalende factor voor een versnelde adoptie van nieuwe toepassingen”, stelt Katia Deboel. “In de bouwsector zorgt de verplichte registratie van medewerkers op de werf voor een eenvoudige berekening van de mobiliteitsvergoeding en verplaatsingsvergoeding.”

Denkproces start nu
In de praktijk gaat IoT de wetgeving in heel wat gevallen vooraf. De verwachting is dan ook dat nieuwe regels de doorbraak van applicaties kunnen versnellen. “Het lijkt soms nog wat futuristisch, maar het tijdperk van IoT is echt al heel dichtbij”, zegt Eefje Vanhullebusch. “Daarom is het belangrijk dat bedrijven vandaag al nadenken over wat IoT voor hen kan betekenen.” Daar is de concurrentie namelijk ook mee bezig. In die context profileert Proximus zich als partner voor het hele concept van IoT – en niet enkel voor het aspect van de connectiviteit. Proximus wil de transformatie van de klant versnellen door de juiste bouwstenen en partners naar voren te schuiven.

Ecosysteem
“We bouwen met diverse partners een ecosysteem uit”, zegt Katia Deboel. “Het stelt ons in staat het idee van de klant te analyseren, de noden te definiëren en vervolgens de partners in stelling te brengen om tot de juiste oplossing te komen.” Belangrijk is daarbij dat de toegevoegde waarde voor de eindgebruiker – en dus ook voor de aanbieder van de service – altijd voorop staat. “Een IoTproject heeft maar zin wanneer er een grondig denkproces aan vooraf gaat”, besluit Eefje Vanhullebusch. Het volstaat niet om hier en daar wat sensoren aan te brengen. “Ook bij IoT staat of valt alles met een waterdichte business case.”

Eefje Vanhullebusch (rechts) is hoofd van de afdeling Internet of Things & Advanced Services bij Proximus. Ze stuurt een team aan van 35 medewerkers. Katia Deboel is Lead Manager voor M2M Products & Solutions Marketing bij Proximus. Ze leidt een team van Product & Solution Managers die het IoTecosysteem van Proximus mee uitbouwen. 

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One