Leuven en Hasselt vernieuwen datacenteromgeving

Gepubliceerd op 27/10/2015 in Klantenverhalen

Leuven en Hasselt vernieuwen datacenteromgeving

Voor de vlotte dienstverlening aan de burger schakelen Leuven en Hasselt hun nieuwe datacenters in. Er was een creatieve oplossing nodig met de juiste balans tussen functionaliteit en budget.

Leuven en Hasselt hebben hun ICT-activiteiten gebundeld in HeLics. Dat is een intercommunale die instaat voor de ICT-infrastructuur, het applicatiebeheer, de helpdesk, de aanbestedingen en aankopen op het vlak van ICT. “We zetten maximaal in op de combinatie van Hasselt en Leuven”, zegt Sven Kluppels, directeur bij HeLics in Leuven. “In de praktijk hebben we echter twee teams, die elk in hun stad voor de ICT-dienstverlening instaan.” Ook voor de aankoop van een nieuwe datacenteromgeving bundelden Hasselt en Leuven hun krachten via HeLics. “De omgeving was verouderd”, aldus Sven Kluppels. “Er was te weinig capaciteit en performantie, en we konden niet meer uitbreiden.” HeLics ging op zoek naar een oplossing die voor meer ademruimte zou zorgen en die tegelijk vlot integreerbaar zou zijn met de bestaande back-upomgeving.

Opslag en disaster recovery in één

Na een grondige analyse van de ontvangen voorstellen, viel de keuze op de VSPEX oplossing van Proximus, op basis van HP (servers), EMC (storage) en een VMware virtualisatielaag. “Met de nieuwe omgeving zitten we voor minstens vijf jaar goed”, zegt Sven Kluppels. “Onze behoefte aan opslag zal de komende jaren blijven stijgen. De nieuwe oplossing is echter makkelijk uitbreidbaar en laat daarbij de combinatie van verschillende storagetypes toe.” Het geheel draait bovendien op nieuwe, veel krachtigere machines. “Het gebrek aan intern geheugen begon ons parten te spelen, maar dat is nu volledig van de baan.” Intussen is ook het serverpark van het OCMW van Leuven gevirtualiseerd op VMware, zoals eerder al met de servers van de stad was gebeurd. Alles samen gaat het intussen om zowat 250 virtuele servers. Concreet fungeert het datacenter van het OCMW nu als oplossing voor disaster recovery, voor het geval er iets zou mislopen met het datacenter van de stad. Het betreft hier een actief-passief omgeving.

Creatieve partner

“Om met het beschikbare budget de best mogelijke oplossing te realiseren, bracht Proximus heel wat creatieve voorstellen aan. Het resultaat was een haalbare en betaalbare oplossing, met een maximale functionaliteit”, vertelt Sven Kluppels. Uiteindelijk stond Proximus niet alleen in voor het virtualisatietraject, alle hardware (servers, SAN, switches) en de oplossing voor disaster recovery, maar ook voor opleiding en support, de integratie met de bestaande back-up en de eigenlijke migratie. “Het gaat om een grote investering”, besluit Sven Kluppels. “De toegevoegde waarde schuilt onder meer in de betere en snellere dienstverlening aan de burger. We spelen nu sneller op de bal via de uitrol van nieuwe applicaties. Tegelijk realiseren we een besparing. Het beheer van de nieuwe omgeving vraagt minder tijd, waardoor er ruimte vrijkomt voor andere taken. Dankzij de virtualisatie is ook het energieverbruik sterk gedaald.”

Pluspunten
  • Uitbreidbaar in functie van capaciteit en performantie
  • Betere dienstverlening aan de burger door snellere inschakeling van nieuwe toepassingen
  • Kostenbesparing: efficiënter beheer, minder energiekosten
  • Bedrijfszekerheid dankzij site voor disaster recovery in actief/passief-opstelling
Over HeLics

HeLics is de opdrachthoudende intercommunale voor ICT voor de steden Leuven en Hasselt. De intercommunale telt ongeveer twintig medewerkers.

 Sven Kluppels is licentiaat handelswetenschappen. Hij werkte bij dienstverleners Berox en Unisys. In 2007 maakte Sven de overstap naar HeLics. Sinds 2013 is directeur van HeLics voor de stad Leuven.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team