×
×

Klaar voor de toekomst met Voice over IP-technologie

Gepubliceerd op 29/06/2016 in Tech, tips & trics

Klaar voor de toekomst met Voice over IP-technologie

Door de veranderende communicatienoden in de professionele wereld kan zich een vernieuwing van ICT -en netwerkinfrastructuur opdringen. Alsmaar meer bedrijven kiezen ervoor alle communicatie over één geïntegreerd IP-platform te laten gebeuren. Voor de eindgebruiker biedt de overgang niets dan voordelen.

Meer netwerkcapaciteit voor het Nieuwe Werken

Vroeger wisselden bedrijven informatie uit met de stem of fax via het analoge (PSTN) en digitale (ISDN)telefoonnetwerk. Vandaag houden medewerkers videoconferenties op hun PC, wisselen ze informatie uit via instant messaging, zetten ze virtuele meetings op met desktop sharing en gebruiken ze bedrijfstoepassingen via de Cloud. Iedereen kan altijd en overal aan de slag. Hierdoor is de vraag naar netwerkcapaciteit verveelvoudigd. Om aan die vraag te voldoen, is een evolutie naar glasvezelconnectiviteit en IP (Internet Protocol) als onderliggende netwerktechnologieën aan de orde. Alle communicatie, zowel data als spraak, gebeurt dan via één geïntegreerd IP netwerk met een redundante capaciteit.

ISDN verouderd

We evolueren in ijltempo naar een netwerkeconomie waarin alles altijd, overal en ogenblikkelijk beschikbaar is. Deze evolutie verloopt parallel aan een technologische trend onder fabrikanten van netwerk- en communicatieapparatuur om analoge en digitale verbindingen in bijvoorbeeld telefooncentrales naar SIP (Session Initiation Protocol) om te zetten. Als gevolg hiervan zullen de huidige ISDN- of PSTN-systemen snel verouderd raken. Meer dan ooit is het voor bedrijven cruciaal om een duidelijke visie te hebben op de modernisering van de eigen ICT-infrastructuur. De vernieuwing van uw telefooncentrale is het ideale moment om de aanpassing van de hele infrastructuur en de consolidatie van data- en spraakverkeer en uw telefooncentrale via IP te overwegen.

Voice over IP

Eén van de belangrijkste troeven van Voice over IP is de rijke mediacommunicatie. VoIP-protocollen (zoals SIP) draaien op de applicatielaag en kunnen makkelijk samenwerken met andere toepassingen, zoals e-mail, webbrowsers, instant messaging of sociale netwerkapplicaties. Voorbeelden zijn de aflevering van voicemail via e-mail, click-to-dial op een website of een knop om te bellen in een e-mail. Ook het beheer van uw ICT-infrastructuur ondervindt alleen maar voordelen. Door de integratie van data en telefonie over IP moet u slechts een enkel netwerk onderhouden, wat kostenbesparingen meebrengt. Dit kan ook een gunstige impact hebben op gesprekskosten, zeker voor buitenlandse verbindingen, omdat internationale vestigingen nu op hetzelfde IP virtueel privé netwerk (VPN) worden geplaatst. Ten slotte kan de integratie tussen data en spraak ook de stap naar Fix-Mobile Unification vergemakkelijken. Dit is een dienst waarbij vaste en mobiele nummers aan elkaar gekoppeld worden in de telefooncentrale of in het netwerk, zodat u altijd bereikbaar blijft ongeacht het nummer waarop u gebeld wordt.

Nieuwe infrastructuur

We willen onze klanten altijd de beste netwerkervaring bieden, zowel mobiel als vast, zowel voor telefonie als data. Daarom zijn we voortdurend bezig met het verbeteren, optimaliseren en upgraden van onze infrastructuur. Dit jaar volgt een nieuwe belangrijke stap met de inrichting van ons netwerk naar IP-technologie. Er worden op grote schaal nieuwe glasvezellijnen geïnstalleerd en bestaande ADSL-klanten krijgen een upgrade in snelheid naar VDSL 2. Het betekent ook dat we op 31 december 2016 de verkoop van nieuwe ISDN-2-lijnen (Basic access) zullen stopzetten. Als u nog gebruik maakt van deze technologie, dient u zich geen zorgen te maken: Proximus blijft ISDN-2 ook nadien ondersteunen. Voor u verandert er dus niets. Lijnextensies of nieuwe aansluitingen zullen vanaf dan in Voice over IP aangeboden worden.

Vragen over het nieuwe netwerk?

Technische vragen bel 0800 22 200 - Of neem contact op met uw accountmanager.

Pluspunten
  • VoIP gebonden aanbiedingen en tariefplannen (incl. onbeperkt bellen)
  • Eén enkel netwerk voor al uw data- en telefonieverkeer
  • Eenvoudige integratie van ICT-toepassingen
  • Meer mogelijkheden: videoconferencing, instant messaging, …
  • Hogere mobiliteit: Flex desk of hotdesking met IP phones intern, op afstand of thuis met softphones,…
  • Evolutie in de richting van integratie van vaste en mobiele nummers
  • Toekomstgericht: Een netwerk dat meegroeit met de noden van uw bedrijf

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!