×
×

Succesvol cloud-aanbod via VMware-virtualisatie

Gepubliceerd op 20/01/2017 in Klantenverhalen

Succesvol cloud-aanbod via VMware-virtualisatie

Toen Proximus besliste om zich te profileren als betrouwbare en toonaangevende aanbieder van cloudcomputingdiensten, wist het dat het daarvoor zelf op de beste virtualisatietechnologie diende te steunen. Gebruikmakend van een combinatie van VMware-producten heeft Proximus een professioneel cloudplatform ontwikkeld om zowel zijn klanten als leveranciers een schaalbare, veilige en flexibele ICT-infrastructuur te bieden, die kan worden geïntegreerd met wat ze nu en morgen nodig hebben.

VMware is geen onbekende voor Proximus. De interne ICT-infrastructuur bestaat uit meer dan 12.000 virtuele servers. Daarom kwam het niet als een verrassing dat het zijn toevlucht nam tot VMware om zijn Infrastructure as a Service-aanbod te lanceren.

Toen Proximus een aantal jaar geleden besliste om de Enterprise Cloud aan te bieden, leek het niet meer dan logisch dat het VMware zou zien als belangrijkste leverancier voor de onmisbare virtualisatietechnologie. “Toen we met dit Enterprise Cloud-verhaal startten, was er geen andere leverancier die ons in dezelfde mate betrouwbare, performante en veilige virtualisatie kon bieden”, aldus Fabrice Feyten, Product Line Manager Cloud Solutions bij Proximus.

“We zochten een partner die ons een oplossing kon bieden voor een multitenantplatform, zonder compromissen te moeten sluiten op het vlak van performantie of veiligheid. De enige manier om als cloud provider te slagen is door de voordelen van schaalbaarheid, flexibiliteit en kosteneffectieve informatica te benutten en tegelijk de bekommernissen rond veiligheid, performantie en beschikbaarheid weg te nemen. Een betrouwbare virtualisatiepartner zoals VMware was cruciaal voor het succes van dit verhaal.”

Daarnaast moest de virtualisatieoplossing het hybride cloudmodel mogelijk maken, om de klant het beste van twee werelden te bieden. Zo kan de klant kiezen om zijn eigen privécloud te combineren met de cloudinfrastructuur van Proximus, en zelfs een beroep doen op Proximus als tussenpersoon voor publiekecloudaanbiedingen zoals Amazon of Azure. Dit zou niet mogelijk zijn zonder een overkoepelend virtualisatieplatform, dat de vlotte integratie van al deze omgevingen toelaat.

De oplossing

Voor het IaaS-basisaanbod (het zogenaamde 'naakte' aanbod), dat onder de naam ‘Proximus vContainer' op de markt wordt gebracht, maakt de organisatie gebruik van ca. 2.000 virtuele machines; voor het beheerde IaaS-aanbod maakt Proximus België gebruik van nog eens 1.500 tot 2.000 virtuele machines. Daarnaast gebruikt Telindus Luxembourg nog ettelijke duizenden virtuele machines voor zijn lokale IaaS-aanbiedingen.

Het IaaS-aanbod kwam er eind 2010, begin 2011, en was grotendeels gebaseerd op ESX, vCenter en vCloud Director. Vertrekkend van een aantal afzonderlijke use cases werd dit aanbod maand na maand uitgebreid, voor zowel grote als kleine en middelgrote ondernemingen. De groei was te danken aan directe verkoop, maar ook aan lokale kleinere integrators die de IaaS-aanbiedingen als basis voor hun eigen cloudoplossingen gebruiken.

In 2015 lanceerde Proximus een ‘KMO in de Cloud’-oplossing: een one-stop-shoppingoplossing die bestaat uit IaaS en een aantal componenten met toegevoegde waarde zoals Office 365, beveiliging of Lync. Kleinere klanten kunnen dus voor een vaste prijs per maand genieten van een zorgeloze omgeving. Zo'n 3.000 kmo’s hebben intussen al op deze aanbieding ingetekend.

Bedrijfsresultaten en voordelen

Globaal gezien heeft deze IaaS-oplossing, in haar verschillende vormen, sinds haar ontstaan een gezonde dubbelcijferige groei opgetekend. “De professionele kwaliteit die van bij de aanvang aanwezig was, werd in de loop der jaren nog verder verbeterd”, merkt Fabrice Feyten op, “en ze is beschikbaar geworden voor grote en kleine organisaties, zowel rechtstreeks als via het partnerkanaal.”

Proximus heeft er altijd naar gestreefd om de best mogelijke kwaliteit tegen een betaalbare prijs te bieden. Met de komst van het cloudtijdperk is deze ambitie hoegenaamd niet veranderd, wel integendeel, benadrukt Fabrice Feyten: “Klanten en partners vertrouwen op Proximus om professionele diensten en infrastructuur aan te bieden. Dat is wat we de voorbije vijf jaar ook als cloudaanbod hebben ontwikkeld. We willen superieure waarde en een superieure ervaring van de dienst bieden tegen een betaalbare prijs. En de VMware-infrastructuur stelt ons in staat om precies dat te doen.”

Ze heeft mee het huidige imago van Proximus gecreëerd als een van de belangrijkste cloud providers op de Benelux-markt. Dat heeft gegarandeerd bijgedragen tot de opbrengstengroei, maar heeft daarnaast nog een aantal ‘zachte voordelen' opgeleverd, voegt Fabrice Feyten eraan toe: “We hebben kunnen aantonen dat we de klanten gelijk welk type clouddeliverymodel ter beschikking kunnen stellen, of gelijk welke combinatie van deze deliverymodellen.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

Voor de komende jaren verwacht Proximus dat het de nieuwe VMware-technologie als troef zal uitspelen en zijn cloudaanbod zal uitbreiden. Zo zou NSX moeten leiden tot een virtualisatie van de netwerken en uiteindelijk tot nog meer flexibiliteit en integratie. Proximus overweegt ook om in de toekomst vCloud Air aan te bieden als uitbreiding van het vContainer-aanbod. “Bovendien willen we ons cloudaanbod meer 'application-aware' maken”, besluit Fabrice Feyten. Met het oog hierop heeft Proximus ook een applicatiematrix gecreëerd, die de klanten naar de meest geschikte omgeving leidt om hun applicaties te hosten.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!