Nieuwe spelers verplichten EVS zich heruit te vinden

Gepubliceerd op 08/07/2017 in Inspireren

Nieuwe spelers verplichten EVS zich heruit te vinden

In de vakgebieden die betrokken zijn bij de digitale transformatie kan men onmogelijk naast dat van de televisie-industrie kijken. Onderzoek, ontwikkeling en innovatie vormen de motor van een technologische ‘marathon’ waarvan de finishlijn nooit in zicht komt. Bij EVS overtreffen de ‘atleten’ zichzelf elke dag onder leiding van CEO Muriel De Lathouwer.

Muriel De Lathouwer herinnert zich nog het moment waarop IP opkwam in de telecomwereld. Dat opende een heel nieuwe wereld in de sector. “Vandaag de dag surfen we in onze sector op precies diezelfde golf. Het is dan ook niet meer dan logisch om mijn telecomervaring te vertalen naar het sterk veranderende broadcasting-landschap”, bevestigt Muriel De Lathouwer. “Onze producten zijn gesofistikeerd maar moeten heel gebruiksvriendelijk zijn gezien de reactiesnelheid die live-uitzendingen vereisen”, vertrouwt Muriel De Lathouwer ons toe. EVS Broadcast Equipment wil de digitale transformatie in zijn sector en zijn ecosysteem vereenvoudigen.

One size doesn’t fit all

Wie nieuwe technologieën zegt, zegt ook nieuwe vaardigheden en vooral nieuwe businessmodellen. Punt-naarpuntverbindingenmaken plaats voor cloudtechnologieën en virtualisering. IP brengt nieuwe werkmethoden en nieuwe spelers met zich mee. “De terbeschikkingstelling van video-inhoud op verscheidene platformen zoals mobiele toestellen en tablets als aanvulling op de televisie, maakt het mogelijk om een gepersonaliseerde inhoud aan te bieden. Het tijdperk van ‘one size fits all’ is duidelijk voorbij.”

“Voor mij is elke gelegenheid goed om mijn intellectuele nieuwsgierigheid te voeden en na te gaan welke lessen ik eruit kan trekken voor onze activiteiten.”

Ingrijpende revolutie

Als marktleider geniet EVS een uitstekende positie. Toch is het volgens Muriel De Lathouwer kwestie van waakzaam te blijven. De komst van nieuwe spelers stuwt de onderneming om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden. “Morgen kan het landschap er heel anders uitzien. Je moet kunnen anticiperen om opportuniteiten te creëren.” Volgens Muriel De Lathouwer staan de partners en klanten van EVS voor dezelfde uitdagingen. Ze moeten alsmaar efficiënter, reactiever, productiever en innovatiever voor de dag komen. De producten zijn dus in zekere zin een weerspiegeling van de klanten maar vormen ook een proactief antwoord op elke uitdaging. “We hebben de reputatie een pragmatische vernieuwer te zijn en we beseffen dat onze klanten alsmaar meer moeten realiseren met minder. Dat is dan ook onze dagelijkse uitdaging”, aldus Muriel De Lathouwer.

Collaboratief management

De uitdagingen op het gebied van human resources zijn niet min. Terwijl de sector in het verleden eerder hardwaregericht was, kiest EVS nu voor een softwarebenadering, met een flexibele methodologie en aangepaste processen. Een realiteit voor de vijfhonderd werknemers die Muriel De Lathouwer dagelijks leidt: “Ik geloof heel sterk in teamwork. Niets kan de rijkdom aan ideeën, de verscheidenheid aan culturen en de achtergrond van de medewerkers vervangen. Ze stellen ons in staat om uitdagingen in alle vertrouwen aan te gaan en beslissingen op collegiale wijze af te stemmen.” Ook het directiecomité kreeg van Muriel De Lathouwer een centrale rol: de beslissingen worden genomen op basis van feiten en steunen op prestatie-indicatoren die het verschil maken. “Ik heb reporting niet tot een sport gemaakt maar heb een strengere en meer analytische aanpak zonder taboes geïmplementeerd.”

“Het tijdperk van ‘one size fits all’ is voorbij, gepersonaliseerde inhoud aanbieden is de norm.”

Een verdiende onderscheiding

Muriel De Lathouwer werd onlangs verkozen tot ‘ICT Woman of the Year 2017’ omdat ze erin geslaagd is EVS naar een meer software- en businessgerichte onderneming te laten evolueren. Ze is uiteraard vereerd en aangenaam verrast door die erkenning maar voor haar draagt deze prijs vooral een boodschap uit die haar nauw aan het hart ligt: vrouwen, technologie en leiderschap. “Ik ben van mening dat er nog steeds te weinig vrouwen actief zijn in de ICT-sector. Vrouwen met de ambitie om een leidersrol te spelen, zijn er nog veel minder. Toch zie ik geen enkele rationele reden waarom dat niet zou kunnen. Hoog tijd dus om de stereotypen te doorbreken en de mentaliteit te veranderen.”

2 tips voor de CIO:
  1. Analyseer marktspelers

    “Blijf waakzaam voor de concurrenten van morgen. Ga nooit voort op een klassieke concurrentieanalyse maar spoor baanbrekende marktspelers op.”

  2. Denk toekomstgericht

    “Als marktleider moet je steeds nederig blijven, naar je klanten luisteren en deze positie blijven verdienen. Het is kwestie van jezelf dag na dag opnieuw uit te vinden want niets is verworven.”

Als ingenieur nucleaire fysica en houder van een MBA van Insead, ging Muriel De Lathouwer eerst aan de slag als ICT-consulente bij Accenture en werd ze uiteindelijk partner bij McKinsey. Bovendien is ze actief als CMO van Base. Muriel De Lathouwer zetelt sinds 2013 in de raad van bestuur van EVS en is sinds eind 2014 ook CEO van de onderneming met vijfhonderd werknemers.

EVS Broadcast Equipment is wereldmarktleider inzake productietechnologieën voor live video en heeft wereldwijd een marktaandeel van 94% in het segment van de regiewagens. De technologische ontwikkeling en assemblage van de hardware gebeuren in Luik. EVS is ook aanwezig in de grote Europese steden, in het Midden-Oosten, de regio Azië-Stille Oceaan en Noord-Amerika.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One