×
×

Virtualisatie maakt het leven makkelijker

Gepubliceerd op 04/06/2012 in Klantenverhalen

Virtualisatie maakt het leven makkelijker

De IT-installaties op bijna 30 sites uniformiseren en stroomlijnen. Dat was de uitdaging waar rusthuisbeheerder Senior Living Group voor stond. Een cluster rond één centrale virtuele server zorgde voor de oplossing.

Wie op minder dan 10 jaar tijd 42 rusthuizen overneemt, wordt onvermijdelijk geconfronteerd met een amalgaam aan IT-installaties. Senior Living Group maakte er in één klap schoon schip mee en koos voor één virtuele serveromgeving gehost bij Belgacom.

Senior Living Group is eigendom van het investeringsfonds Waterland Private Equity en werd opgericht in 2004. Op minder dan 10 jaar tijd heeft de groep in ons land 42 rusthuizen overgenomen. Die bieden onderdak aan ruim 5.000 bewoners. Het bedrijf heeft meer dan 3.000 werknemers onder contract. “Het beheer van de rusthuizen gebeurt zo goed als helemaal lokaal”, zegt CEO Bart Bots. “Binnen een raamwerk van duidelijke afspraken, leidt elke directeur ‘zijn’ rusthuis: hij regelt de zaken zoals hij denkt dat het goed is en hij moet niet voor ieder detail toestemming vragen. In ruil voor die vrijheid vragen wij dan een degelijke en snelle rapportering naar ons centraal management. En dan is een goede IT-infrastructuur natuurlijk onontbeerlijk.”

 

Brandjes blussen

In maart vorig jaar werd daarom IT-Manager Wim Van Boghout aangetrokken. Het is zijn taak om de infrastructuur van de rusthuizen te uniformiseren en te stroomlijnen. “Toen ik begon, hadden we 27 rusthuizen”, vertelt Wim Van Boghout. “Een twintigtal daarvan hadden een eigen server waarop zowat alles gebeurde. Elke machine werd op zichzelf voor verschillende zaken ingezet. Ze moesten allemaal apart worden beheerd en dat kostte allemaal veel tijd en heel veel werk. Van een adequate koeling of een degelijke back-up, bijvoorbeeld, was vaak ook geen sprake. Bij problemen werd door onbevoegden regelmatig gewoon de stekker uitgetrokken. Eigenlijk liepen we constant achter de feiten aan en waren we de hele tijd bezig met brandjes te blussen.”

 

Tabula rasa

De strategie die Wim Van Boghout opzette om de situatie te verbeteren, laat zich niet zo moeilijk samenvatten: tabula rasa. “We hebben eerst opgelijst wat soort software er allemaal draaide”, zegt hij. “Dat ging van zeer specifieke software voor zorgverstrekking over facturatiesoftware tot kleinere programma’s voor bijvoorbeeld planning en personeelsregistratie. Voor het beheer en de schaalbaarheid was het snel duidelijk dat we met één centraal serversysteem moesten werken.” Voor de installatie van het hardwareplatform (HP en VMware) deed Senior Living Group een beroep op integrator Cheops in Aartselaar. Wim Van Boghout: “Even hebben we dan overwogen om zelf een eigen server room te installeren maar dat plan hebben we snel laten varen.”

 

Vlekkeloos

En dus werd geopteerd voor een rack in het Belgacomdatacenter in Evere. Dat is sinds november vorig jaar operationeel. Wim Van Boghout: “Alle rusthuizen hadden al internet via ADSL-lijnen en ook onze voice-oplossingen komen van bij Belgacom. We hadden dus al goede contacten én heel wat goede ervaring met hen. Een grote zoektocht naar een leverancier is het eigenlijk niet geworden; de keuze is vrij snel gemaakt. De implementatie van zo’n server is natuurlijk geen sinecure maar al bij al is dat redelijk snel gegaan.” Aan serverzijde is intussen alles operationeel, in de loop van 2012 worden de verschillende locaties stelselmatig via een Belgacom Explore-lijn gekoppeld op de nieuwe infrastructuur en worden de lokale applicaties vervangen door de centrale versie.

 

Kabeltje

De nieuwe infrastructuur heeft het leven van de IT-ploeg bij Senior Living Group een stuk gemakkelijker gemaakt. Wim Van Boghout: “Het volledige netwerk – tot en met de switches – is nu in handen van Belgacom. Vooral de tijdwinst is gigantisch. Ik herinner me nog dat ik ooit door half België ben gereden om één kabeltje te gaan vervangen in een rusthuis. Die tijden zijn gelukkig voorbij: alles is nu gevirtualiseerd. We kunnen alles centraal monitoren, wat natuurlijk een stuk eenvoudiger is. Ook de schaalbaarheid loopt gesmeerd. Het systeem werd initieel uitgetekend voor 27 rusthuizen, intussen hebben we 42 locaties. Door de architectuur en de hardwarematige schaalbaarheid is deze groei echter eenvoudig op te vangen.”

 

Company profile

Senior Living Group is de grootste speler in het privésegment van de Belgische rusthuissector. Ze beheren 7 rusthuizen in Wallonië en 9 in Brussel; 26 liggen in Vlaanderen.

 

Business benefits
  • Eenvoudige monitoring door centraal beheer
  • Tijdwinst door volledig gevirtualiseerde oplossing
  • Probleemloze schaalbaarheid
  • Geen zorgen meer over het netwerk

 

Meer info?

Kijk voor meer informatie over virtualisatie op de Belgacom website, of contacteer uw Account Manager.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!