Videoconferencing haalt bewoners woonzorgcentrum uit isolement

Gepubliceerd op 01/06/2020 in Klantenverhalen

Videoconferencing haalt bewoners woonzorgcentrum uit isolement

In woonzorgcentrum het Huizeken van Nazareth installeerde SpearIT videoconferencing als alternatief voor het wegvallen van de bezoekmomenten van familie en vrienden bij bewoners. Binnen de 24 uur konden bewoners en naasten elkaar virtueel bezoeken.

Twee grote schermen, één in een aparte ruimte en één dat naar de kamers kan worden verplaatst, stellen bewoners in staat om met hun familie te communiceren. “Door onze bewoners op die manier contact te laten houden met hun familie proberen we hen een hart onder de riem te steken in deze toch wel speciale tijden”, legt Rudy De Win, directeur van het woonzorgcentrum uit.

Video als beste alternatief

“Iedereen was van in het begin enthousiast”, vertelt Rudy. “Niets gaat boven direct fysiek contact, daar is iedereen het over eens. Maar in deze omstandigheden is dit systeem het beste alternatief dat we onze bewoners en hun dierbaren kunnen aanbieden.”

Elke dag belt een andere verdieping

“We reserveren elke werkdag tussen 14u en 17u voor deze videogesprekken. Binnen dit tijdsvak werken we met afgesproken slots van 15 minuten. Elke dag komt een andere verdieping en/of vleugel aan bod. De mobiele schermen gaan van kamer naar kamer, telkens onder begeleiding van een van onze medewerkers. Uiteindelijk moeten we dagelijks voor die enkele uren toch drie mensen reserveren. Maar dit garandeert dan ook de vlotte werking, ook op vlak van hygiëne. Alles wordt telkens keurig gereinigd om elk besmettingsrisico tegen te gaan.”

Door een duidelijke planning en begeleiding kan elke bewoner het videosysteem optimaal gebruiken.

Rudy De Win, directeur Huizeken van Nazareth

author

Binnen 24 uur operationeel

Het idee ontstond toen bezoek in woonzorgcentra verboden werd. Directeur Rudy De Win nam het initiatief, waarna een snelle uitrol volgde met enkele Accelerators van Proximus. “Ik belde SpearIT op”, legt hij uit. “Niet toevallig als je weet dat zij al jaren instaan voor heel onze IT-infrastructuur. Uiteindelijk ging het erg snel. Ook Proximus Entreprise werd betrokken in het project. Zij gaven input op basis van hun digitale video-expertise. Punt is dat binnen de 24 uur het systeem volledig operationeel was, wat toch wel een prestatie van betekenis is.”

SpearIT is een van de Accelerators van Proximus. Daardoor hebben zij toegang tot de brede kennis van de groep en kunnen ze zeer snel schakelen om uw bedrijf een oplossing te bieden.

Wie zijn de Accelerators?

Video voor interne communicatie

Dit systeem van videoconferencing was een rechtstreeks antwoord op de opgelegde anti-corona maatregelen. Maar wat daarna? “Op een kleinere schaal, zie ik wel een tweede leven voor dit systeem”, meent Rudy De Win. “Verschillende van onze bewoners hebben familie in het buitenland. Waarom ze op die manier niet contact laten houden? Net zoals ze dat elders met Skype en soortgelijke systemen doen. En waarom ze niet intern gebruiken? Het kan handig zijn voor de communicatie tussen de verschillende woonzorgcentra die zich in onze groep bevinden.”

Huizeken van Nazareth is een van de zes woonzorgcentra gelegen in de provincie Antwerpen van VZW Amate. SpearIT, een filiaal en Accelerator van Proximus, is een middelgrote IT-integrator voor middelgrote ondernemeningen.

Een digitale werkomgeving die medewerkers ondersteunt thuis te werken, kunnen een wezenlijk verschil maken voor uw bedrijf en de economie.

Hoe digitaal samenwerken ondersteunen?

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts