Een nieuwe blik op kantoorinrichting

Gepubliceerd op 24/10/2016 in Inspireren

Een nieuwe blik op kantoorinrichting

Het mobiel werken – vanop afstand en volgens flexibele uren – vindt stilaan overal ingang. Die nieuwe aanpak heeft invloed op de optimale inrichting van uw kantoren. Waar moet u op letten?

Vandaag gebeurt het nog maar zelden dat alle werknemers tegelijk in het kantoor aanwezig zijn. Daardoor is er minder kantoorruimte nodig en kan men volgens het clean-deskprincipe werken: werknemers hebben niet langer een eigen kantoor, maar kiezen bij aankomst een lege plek uit en laten die bij vertrek ook leeg achter.

Kernwoord: flexibiliteit

Kantoren worden steeds vaker een zenuwcentrum. Werknemers wisselen er informatie met elkaar uit, vergaderen en brainstormen. Ze ontvangen er klanten, geven er presentaties en stellen er het bedrijf voor. Het kantoor wordt daardoor steeds meer een creatieve plek vol persoonlijkheid, eerder dan een functionele werkruimte. 

Open ruimtes? Neen bedankt!

In de beginjaren van het flexibeler werken hebben architecten de individuele kantoormuren gesloopt om open ruimtes te creëren. Maar de typische open landschapskantoren leidden tot een overdaad aan lawaai en de privacy was er miniem. Daarom kiezen veel architecten tegenwoordig voor de gulden middenweg. Rond een klein en gezellig open landschapskantoor richten ze aparte ruimtes in, die elk een andere functie hebben: knusse ruimtes voor wie zich moet concentreren, ruimtes om te overleggen, samen te werken, niet-formele ruimtes voor koffiepauzes, relax ruimtes met spelletjes… 

De opkomst van Huddle Rooms

Eén van die typische aparte ruimtes is de Huddle Room: een creatieve vergaderruimte voor 3 tot 4 personen. Vaak vindt u hier ook communicatietechnologie om videoconferenties te organiseren met collega’s of klanten. In het afgelopen jaar is het aantal Huddle rooms met vaste installaties voor videoconferenties wereldwijd verdubbeld van 10 naar 20%. Tegen 2019 zal het gebruik van videoconferenties met 400% zijn gestegen.

De weg naar de cloud

Oplossingen in de cloud zijn ideaal om iedereen makkelijk van op afstand op dezelfde projecten te laten werken, en bijgevolg uw kantoor efficiënter in te delen. Uit recente cijfers van de FOD Economie, KMO en Middenstand blijkt dan ook dat 1 Belgisch bedrijf op 4 vorig jaar clouddiensten aankocht. Dit komt neer op meer dan de helft van de grote bedrijven die gebruik maakt van betalende clouddiensten (55,5%), en een vijfde van de kleine bedrijven (22,1%). Verwacht wordt dat ook de kleine bedrijven binnenkort massaal zullen volgen, omdat clouddiensten in sneltempo betaalbaarder worden.

Het perfecte kantoor? 
 • Ruimte
  • Geluidsdempende afscheidingen voor minder afleiding 
  • Een persoonlijke werkplek bevordert de productiviteit 
  • Een variatie in ruimtes voor meer drive en focus 
 • Verlichting
  • Natuurlijk licht zorgt voor een betere nachtrust 
  • Sfeerverlichting is bevorderlijk voor de creativiteit
 • Decoratie 
  • De aanwezigheid van planten verhoogt het welzijn
  • Het gebruik van kleuren stimuleert de mentale toestand
  • Kunst aan de muur vermindert het stressgehalte 

Bron: Huffington Post

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief