Hoe vectoring je nog sneller laat surfen

Gepubliceerd op 27/04/2017 in Nieuws

Hoe vectoring je nog sneller laat surfen

De tijd van de klassieke inbelmodems en de eerste ADSL-lijnen is allang voorbij. Sinds 2008 bieden we met VDSL2 een heel geavanceerde manier van surfen via koper aan. Maar omdat we vinden dat het altijd nog nét dat tikkeltje beter kan, hebben we de laatste jaren hard gewerkt aan de verdere optimalisatie van dat netwerk.

Er zijn namelijk twee zaken die vandaag de dag belangrijk blijken:

  • Allereerst daalt algemeen de internetsnelheid via koper naarmate men verder van de straatcentrale af zit.
  • Daarnaast merken we een sterk toenemende vraag naar bandbreedte. Zo is er naast HD-televisie eveneens Netflix, film-downloads en video-streaming (zoals Youtube) naar meerdere devices in het thuisomgeving. Ook vindt “uitgesteld kijken” meer en meer ingang. Dat alles vraagt meer van je verbinding dan vroeger.

Daarom zijn we al in januari 2014 gestart met de uitrol van vectoring op onze koperaansluitingen. Samen met Nokia, een pionier in deze techniek, hebben we daarmee de beschikbare bandbreedte met vele tientallen percenten verhoogd, in vele gevallen zelfs verdubbeld of verdrievoudigd.

De voordelen voor jou

Deze hogere bandbreedte vertaalt zich naar betere en snellere diensten voor de klanten: met vectoring krijg je zomaar even een ultrasnelle internetverbinding. En eveneens het downloaden gaat nu aan veel hogere snelheden. In optimale omstandigheden is zelfs 100 Megabit per seconde lijnsnelheid mogelijk. Om je een idee te geven: dat is een hele film in HD-kwaliteit downloaden in slechts vijf minuten.

En het beste van al: je hoeft geen aanpassingen aan je huis uit te voeren. Het enige wat je nodig hebt, is een b-box 3-modem.

Maar hoe werkt het nu precies?

Wel, elk huis in je straat heeft een aparte koperdraad. Die vertrekt vanuit een straatcentrale, waar al deze draden mooi bij elkaar worden gebundeld. Maar soms gaan de draden elkaar storen. Vergelijk het met een feest waar iedereen door elkaar praat, waardoor je je gesprekspartner minder goed verstaat.

Met vectoring pakten we dat probleem aan. Vectoring neemt de storingen weg, zodat de bandbreedte omhoog gaat. We besparen je de hele technische uitleg, maar je kan het het beste vergelijken met speciale hoofdtelefoons waarmee je optimaal van de muziek kan genieten, omdat je het geluid rondom je niet meer hoort.

Is het al overal beschikbaar?

Bedoeling is om vectoring voor al onze klanten beschikbaar te maken. De geleidelijke uitrol van Vectoring is in 2014 gestart en is gespreid geweest over meerdere jaren.  Het gros van de straatkasten is vandaag reeds uitgerust met de Vectoring technologie, en de bedoeling is om de uitrol nog in het voorjaar van 2017 te finaliseren, zodat alle 26.000 straatkasten met Vectoring zullen uitgerust zijn. 

Met ons VDSL2-vectoringnetwerk zijn we trouwens de eerste ter wereld, die deze technologie over het hele land heeft uitgerold.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team