Hoe kunnen in 15 dagen 40 vaccinatiecentra worden opgezet?

Gepubliceerd op 09/09/2021 in Oplossingen & diensten

Hoe kunnen in 15 dagen 40 vaccinatiecentra worden opgezet?

De connectiviteit en IT-infrastructuur van meer dan 40 vaccinatiecentra in Wallonië uitrollen en ze in recordtijd operationeel maken. Een geslaagde uitdaging dankzij het Proximus-ecosysteem en zijn Proximus SpearIT-accelerator.

15 dagen en niet één dag meer

Na de toekenning van het contract op 1 maart 2021 had Proximus nog 2 weken om connectiviteit, wifi en IT-apparatuur te leveren voor de 40 vaccinatiecentra in Wallonië. Achter de schermen van het ecosysteem zijn veel spelers hard aan het werk, waaronder Proximus SpearIT, één van de accelerators van de groep. Hun doel? De voorbereiding en installatie van 719 laptops, 217 printers, 425 handscanners en 270 kaartlezers.

"Het was een eindsprint van begin tot eind om een compromisloos softwarebeeld te creëren en de apparatuur voor de 40 vaccinatiecentra te dupliceren. Vandaag is onze toegewijde servicedesk 18 uur per dag, 6 dagen per week beschikbaar", zegt Michel Van Oost, key accountmanager bij Proximus SpearIT.

Just in time

U hoeft maar een vaccinatiecentrum te bezoeken om te beseffen wat een uitdaging dit project is in menselijk en logistiek opzicht. Deze grote puzzel gaat immers niet alleen over IT. Van de bewegwijzering in de centra tot de medische aspecten, alle schakels in de keten stonden onder dezelfde druk. "De kunst was om niet te vroeg, maar ook niet te laat op te zetten. Tegelijkertijd moesten we rekening houden met het bijna wereldwijde tekort aan IT-apparatuur als gevolg van de gezondheidscrisis", legt Gert Diels uit, marketingmanager bij Proximus SpearIT.

Een ecosysteem of niets

Volgens Michel Van Oost wordt het begrip ‘ecosysteem’ snel gebruikt, maar dit project heeft aangetoond dat Proximus en zijn partners echt weten wat het inhoudt. "In dit soort specificaties worden de risico's samen genomen. Het Proximus-ecosysteem heeft een cruciale rol gespeeld. We hebben allemaal bergen verzet om in deze gezamenlijke uitdaging te slagen. De uitstekende voorbereiding stroomopwaarts bleek het sleutelelement van de operatie te zijn. Ook opmerkelijk was de uitzonderlijke steun van Dell en Canon, de twee belangrijkste fabrikanten binnen dit project."

Anticiperen op het onverwachte

Van de aanvankelijke 40 vaccinatiecentra heeft Gert Diels er al na enkele weken 60 geteld. Voeg daarbij de nationale (en zelfs internationale) inzet en u begrijpt dat niets aan het toeval wordt overgelaten: "Als Proximus-accelerator behouden wij onze flexibiliteit als kmo, terwijl wij profiteren van de middelen van een grote groep. Dit is een bepalende factor in onze ‘Speed to Market’-strategie. En hoewel we geen sappige anekdotes te vertellen hebben, kan ik bevestigen dat het project een succes is. We zullen natuurlijk alert blijven op wat komen gaat."

Over de 'Proximus-accelerators'
Binnen het Proximus-ecosysteem is elke accelerator een belangrijke speler binnen zijn eigen gebied. Door deze vaardigheden te combineren, zorgt Proximus voor een 360° geïntegreerd aanbod van IT-oplossingen. Proximus SpearIT richt zich meer bepaald tot de IT-afdeling van kmo's in ons economisch weefsel die op zoek zijn naar een geavanceerde digitale transformatie.

Lees hier het verhaal van dokter Lambert Stamatakis, coördinator van de algemene Covid-19-delegatie van het Waals Gewest

meer weten

Meer weten over waar Proximus het verschil kan maken in de zorgsector?

meer informatie

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One