Technologie transformeert transport en logistiek

Gepubliceerd op 16/11/2022 in Innoveren

De grote uitdagingen waar transport en logistiek vandaag mee te kampen hebben, dwingen de sector om buiten het vertrouwde kader te kijken. Het gebruik van technologie leidt er, vaak op een relatief eenvoudige manier, snel tot een efficiëntieslag.

Technologie transformeert transport en logistiek

De hoge dieselprijzen, stijgende lonen, het drukke verkeer waardoor er meer tijd nodig is om een bestemming te bereiken, de wegentaks voor vrachtwagens, het tekort aan chauffeurs, meer administratieve rompslomp: de uitdagingen voor de sector van transport en logistiek zijn niet min. Zeker niet omdat de klanten hun bestellingen almaar sneller willen ontvangen, zonder daar meer voor te betalen. Om die twee evoluties met elkaar in evenwicht te brengen, is datagedreven innovatie de boodschap.

Geen innovatie zonder visie

“Heel vaak is er voor de uitdagingen van een logistiek bedrijf niet zomaar een kant-en-klare oplossing”, zegt Francis Duvivier, Business Developer & Solution Manager bij Proximus. “Er komt gedetailleerd onderzoek bij kijken, geval per geval. Daarbij moet een bedrijf zich telkens de vraag stellen of de return on investment voor een innovatieproject positief is. Technologie kan onder meer helpen om de efficiëntie van een proces te verbeteren, maar ook om nieuwe businessmodellen en inkomstenstromen te genereren. Bedrijven uit transport en logistiek zetten veel in op projecten rond het Internet of Things (IoT), 3D-printing en augmented reality. Data staat daarbij telkens centraal.”

Voor de succesvolle implementatie van een technologie moet je iedereen binnen het bedrijf meekrijgen.

Francis Duvivier, Business Developer & Solution Manager bij Proximus

author

De implementatie van technologische innovatie moet echter passen binnen een groter plan. “Als bedrijf moet je prioriteiten stellen. Pas daarna kan er sprake zijn van gerichte acties. Vandaag zien we duidelijk meer interesse voor digitale transformatie. Maar bij sommige bedrijven ontbreekt de innovatiecultuur nog altijd. Ze zitten vast in hun eigen manier van werken, wat betekent dat er nog veel werk is op het vlak van change management. Want om een nieuwe technologie succesvol te implementeren, moet je iedereen binnen je bedrijf meekrijgen. Innovatie moet een doel hebben. Er moet een visie zijn.”

IoT biedt heel wat mogelijkheden voor de logistieke sector, van tankmonitoring tot asset tracking.

Francis Duvivier, Business Developer & Solution Manager at Proximus

Tankmonitoring: een mooi voorbeeld

Tegelijk hoeft innovatie niet noodzakelijk ingewikkeld te zijn. Een IoT-oplossing voor de monitoring van de inhoud van een tank is er een mooi voorbeeld van. “Dat kan bijvoorbeeld een gas- of mazouttank zijn bij een productiebedrijf”, zegt Francis Duvivier. “Een sensor monitort het vulniveau van de tank en stuurt die waarde door. Via een dashboard ziet het bedrijf over hoeveel brandstof het nog beschikt. Het kan dan tijdig de leverancier verwittigen. Nog efficiënter is dat het systeem automatisch de brandstofleverancier waarschuwt. Die kan zo op het juiste moment een levering plannen en zo zijn chauffeurs en vrachtwagens efficiënter inzetten.”

Condition-based monitoring voor transport van verschillende goederen

“Bij producten die constant dezelfde temperatuur moeten behouden, passen we condition-based monitoring toe”, vervolgt Francis Duvivier. “Die technologie hebben we onder meer toegepast bij vaccinatiecentra, maar ook bij bloedtransport en koelinstallaties in ziekenhuizen. Ook de voedingsindustrie maakt er gebruik van.” De monitoring laat toe te vermijden dat producten door een te hoge of te lage temperatuur verloren gaan. Via de toepassing is er altijd zicht op de temperatuur van de goederen. Gaat er iets mis, dan stuurt het systeem een alarm uit.

Smart tracking en asset tracking blijft aan belang winnen

“Het belang van traceerbaarheid neemt toe. Nu er voor veel producten lange levertijden zijn, zorgt tracking voor meer info. Je weet immers waar het product zich bevindt, wat toelaat concrete informatie over levertijden te bezorgen aan klanten en partners, maar zorgt er ook voor dat bedrijfsprocessen beter op elkaar worden afgestemd, wat op zijn beurt resulteert in efficiëntiewinst en kostenbesparing.

Toegang verlenen dankzij smart badging

Een interessante toepassing in transport en logistiek is de smart badge. “Daarmee kun je bijvoorbeeld toegang verlenen aan een truckchauffeur die – door een file – te laat aankomt op zijn bestemming. Waar hij anders voor een gesloten poort zou staan, kan hij dankzij de smart badge toch binnen op het terrein en zijn lading afzetten.” De app is een ontwikkeling van Proximus-dochter Be-Mobile. Ze bevordert de efficiëntie van een transportbedrijf, omdat de vrachtwagenchauffeur niet nodeloos hoeft te wachten wanneer hij zijn afspraak voor levering heeft gemist.

Transformatie met drones en blockchain

De verwachting is dat het gebruik van technologie de sector van de logistiek en het transport verder zal transformeren. “Dat zal onder meer met drones zijn”, zegt Francis Duvivier, “bijvoorbeeld voor het snelle vervoer van pakjes tussen gebouwen of bedrijven.” Verder biedt ook blockchain heel wat potentieel voor de sector. “Een blockchain is ideaal om de overdracht van goederen tussen partijen te certificeren. Een blockchain fungeert zo tegelijk als contract en als garantie op traceerbaarheid. De grote uitdaging om blockchain in te zetten is dat je eerst alle actoren uit een supply chain op één lijn moet krijgen.”

Francis Duvivier is Business Developer & Solution Manager bij Proximus

Slim voorraadbeheer, Asset Tracking en mobiele magazijnmedewerkers. Dat zijn slechts een paar van de oplossingen die Proximus te bieden heeft binnen de Transport en Logistieke sector. Wil u meer weten?

Ontdek alle mogelijkheden

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One