×
×

Drie redenen waarom u glasvezel kan overwegen

Gepubliceerd op 08/06/2015 in Tech, tips & trics

Drie redenen waarom u glasvezel kan overwegen

Tegenwoordig zit België wereldwijd bij de koplopers op het vlak van breedbandinternet. Onze mobiele netwerken zijn erg betrouwbaar en snel. Waarom zou u met uw bedrijf dan toch voor glasvezel opteren?

Er zijn diverse redenen waarom een verbinding via glasvezel voor bedrijven steeds relevanter is geworden. We sommen ze even op.

Multimedia
Ten eerste is internet de basis geworden in onze zakenwereld. Meer en meer business verloopt vandaag online. Een bedrijf kan het zich niet meer veroorloven dat klanten niet in de webwinkel kunnen bestellen. De snelheid van de computers, die allemaal met elkaar in contact staan, is allesbepalend. De aandelenbeurs is daar een goed voorbeeld van. Vroeger moesten we ons fysiek naar de beurs verplaatsen om aandelen te verkopen. Vandaag loopt dat gewoon elektronisch.

Ten tweede wisselen we steeds meer multimedia uit. Denk aan e-mails met powerpointbijlagen, nieuwsinformatie in videoformaat, videogesprekken, websites met foto’s, enz. Onderzoek van netwerkspecialist Cisco gaf bijvoorbeeld aan dat in 2018 van het internetverkeer maar liefst 84 procent video zal bevatten.

Ten derde draaien meer en meer applicaties ‘in de cloud’. Niet in uw eigen datacenter dus, maar in het datacenter van een dienstenleverancier. Zo geniet u maximaal van de continuïteitsgaranties van de leverancier. Ook gegevens worden daar opgeslagen om dezelfde reden.

Het gevolg: dataverkeer
Het gevolg ligt voor de hand. In de praktijk is er dus steeds meer dataverkeer van en naar kantoor. En dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Hier schuilt het voordeel van glasvezel. Het kan veel dataverkeer ondersteunen, en dat blijven doen. Vandaag is 100 Mbps voor uw bedrijf mogelijk al voldoende, maar binnen 5 jaar is misschien 300 Mbps of meer nodig. Dan is het makkelijk dat een zelfde technologie daar net zo goed voor kan zorgen. Zo is 500 Mbps voor glasvezel niet uitzonderlijk.

In het verleden kostte de bandbreedte veel geld. Nu daalt de prijs. Bovendien is glasvezel symmetrisch. Daardoor kan elke medewerker in realtime werken met gegevens die op een andere locatie staan. VDSL en de kabel zijn daarentegen asymmetrisch (de ‘down’- en ‘up’-snelheden verschillen). Meer nog: ten opzichte van koperverbindingen (kabel en VDSL) is glasvezel niet onderhevig aan interferenties. De transmissiekwaliteit is dus constant.

Managed services
Voor glasvezel – of eender welke andere kabeltechnologie – moet de kabel wel aanwezig zijn. Er zijn dus grondwerken nodig om de kabels onder de straten door te laten lopen. Bedrijven als Proximus hebben hier evenwel al een hele weg afgelegd. Ruim 700 industriezones zijn al uitgerust met glasvezel. En ook heel wat bedrijven buiten die zones zullen ervan kunnen genieten om op langere termijn de telefoonkabels te vernieuwen.

Niet enkel de verbinding zelf, maar ook de bijhorende ‘managed services’ zorgen hier voor continue beschikbaarheid. Bedrijven die geen seconde zonder verbinding kunnen, kunnen ook kiezen voor een tweede verbinding via een alternatieve route, een zogenaamde back-upverbinding. Zo bent u altijd bereikbaar en beschikbaar.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!