ThinkThings 2021: ode aan innovatie dankzij co-creatie

Gepubliceerd op 01/12/2021 in Innoveren

IoT, analytics, 5G, AI en smart working etaleren een enorm potentieel. Om de vele wilde ideeën te vertalen naar praktische oplossingen vormt co-creatie de sleutel. ThinkThings illustreerde hoe samenwerking in al haar facetten bijdraagt tot bijzondere innovaties.

ThinkThings 2021: ode aan innovatie dankzij co-creatie

Proximus brengt op het evenement ThinkThings jaarlijks experten en gebruikers van verschillende ondernemingen bij elkaar. Tijdens de editie 2021 toonden klanten, partners en experten hoe co-creatie hen toelaat om de mogelijkheden van IoT, analytics, 5G, AI en smart working ten volle te benutten.

“De manier waarop we leven, werken en ontspannen verandert razendsnel. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, die je niet alleen hoeft aan te gaan. Door samen projecten uit te werken, verhoog je de kans op succes aanzienlijk”, verduidelijkt Alex Lorette, Director Enterprise Solutions & Platforms bij Proximus, die zich liet flankeren door een opmerkelijke gast. “Robothond Spot illustreert als geen ander de wisselwerking tussen mens en machine. Met behulp van het menselijke brein slaagt hij erin zijn potentieel volledig te benutten.”

Ik zie nog altijd een belangrijke rol voor de mens binnen de uitrol van AI-toepassingen

Geertrui Mieke De Ketelaere, imec

AI en de mens

Geertrui Mieke De Ketelaere volgt als Director AI bij onderzoekscentrum imec de ontwikkelingen op het vlak van AI vanop de eerste rij. Ze ziet nog altijd een belangrijke rol voor de mens binnen de uitrol van AI-toepassingen. De expert ijvert voor een benadering vanuit een people, planet, profit-perspectief.

“De implementatie van AI gaat verder dan de technologie alleen. Ze heeft een impact op de bestaande processen en vergt de nodige menselijke kennis. We moeten ook rekening houden met de duurzaamheidscomponent van nieuwe AI-oplossingen. Daarnaast is er nood aan nieuwe wetten en regels die uitstippelen hoe we met AI omgaan en wie ermee aan de slag mag.”

Data analytics en IoT

Data analytics en IoT bewijzen op tal van manieren hun grote waarde binnen onze maatschappij. In covidtijden draagt het monitoren van het aantal winkelbezoekers – een toepassing van What The Shop, ondersteund door Proximus - bijvoorbeeld bij tot een veilige winkelruimte. De Waalse toeristische sites Villers-la-Ville en Lac de l’Eau d’Heure wenden dan weer data-analyse op basis van het Proximus-netwerk aan om waardevolle bezoekersinformatie te genereren.

François-Xavier Lenne, namens het kabinet van minister Valérie De Bue: “Om de juiste toeristen op de juiste manier te benaderen, is het belangrijk om hen goed te kennen en te begrijpen. Vanwaar zijn ze afkomstig? Wat is hun economisch profiel? Hoeveel besteden ze op onze sites? Zo’n dataproject sluit naadloos aan op onze digitale ambities.”

Door samen projecten uit te werken, verhoog je de kans op succes aanzienlijk.

Alex Lorette, Director Enterprise Solutions & Platforms bij Proximus

Kennis bundelen

Verschillende hubs verenigen partners rond co-creatie en bieden op die manier de kans om projecten samen te ontwikkelen, te testen en te verfijnen. Het 5G-consortium van A6K opende onlangs het eerste 5G-laboratorium in Wallonië, terwijl POM Oost-Vlaanderen met Fabriek Logistiek logistieke kennis groepeert. Beide zijn projecten die voortkwamen uit het 5G-innovatieplatform dat Proximus oprichtte.

Co-creatie tilt ook AI-toepassingen naar een hoger niveau. Met het smartbuildingproject Aug∙e innoveren BESIX, Proximus en i.Leco in de bouwsector. Het platform verbindt aan de hand van IoT-sensoren het fysieke gebouw met een reeks digitale toepassingen, wat de gebruiker toelaat om het energieverbruik te monitoren en te optimaliseren. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), bundelt op zijn beurt de krachten met landbouwers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, en technologiespecialisten als Proximus om gewasziektes in de landbouwsector met behulp van drones, AI en 5G tijdig op te sporen.

De kracht van geconnecteerde toestellen, de cloud en connectiviteit komen samen in de manier waarop Schréder de verlichtingssterkte in het Terkamerenbos afstemt op realtime omstandigheden, zoals het weer en het verkeer. Op die manier bespaart de stad energie en dringt ze de lichtvervuiling terug, zonder aan veiligheid in te boeten.

ThinkThings laat zien hoe co-creatie leidt tot uitzonderlijke innovatie.

Herbekijk het event Nieuw venster

Durf nieuwe samenwerkingen uit te proberen.

Ontdek hoe

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One