IoT & big data: van droom tot realiteit dankzij cocreatie

Gepubliceerd op 29/12/2016 in Nieuws

De evolutie van het Internet of Things en big data gaat bliksemsnel, de mogelijkheden en uitdagingen voor ondernemingen worden steeds reëler. Het Think Things 2016-event bood een moment van inspiratie en visie voor meer dan 250 deelnemers.

IoT & big data: van droom tot realiteit dankzij cocreatie

Volgens Alex Lorette, VP Enterprise Solutions Telco, kent het IoT een overduidelijke evolutie dankzij de combinatie van drie factoren: een steeds belangrijker aanbod aan sensoren, connectiviteit zonder grenzen en gegevens verzameld via innovatieve applicaties. Proximus heeft niet gewacht op deze vaststelling om een indrukwekkend ecosysteem op te zetten.

De cijfers

In 2010 kondigde Proximus de creatie van een expertisecentrum aan. In 2016, rekent de telecomoperator al op meer dan een miljoen SIM kaarten, meer dan 150 ASP en meer dan 1.000 professionele klanten die hun processen verbeteren dankzij IoT. “De volgende grote stap zal mogelijk zijn met de 5G-technologie. De interconnectie tussen dingen wordt dus zeer omvangrijk”, bevestigt Alex Lorette.

Cocreatie, anders niets

De ambitie van Proximus is het stimuleren van innovatie en het realiseren van projecten gerelateerd aan het IoT, maar niet om een dominante positie in te nemen. De echte strategie is die van het partnerschap. Cocreatie laat toe om een solide, evolutief en beveiligd ecosysteem op te zetten dat ook de regels van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer respecteert.

Interconnectie faciliteren en vorm geven aan ideeën 

Tijdens het panel van experten bevestigt Alain Vandenplas (Brussels Airport), de ambitie van de onderneming: “Het IoT en big data zijn een reële opportuniteit om de veiligheid te verhogen en de ervaring van de passagier te verbeteren. Daarbij denken we eerder aan Service dan aan Infrastructure.” Voor Philips Lighting, gaat het om strategische materie: “Tegen 2030 zal 60% van de populatie in de steden leven en zal de wereld 70 biljoen verlichtingspunten tellen. Het IoT zal het verkeer van informatie faciliteren, de ecologische impact verbeteren, de beveiliging versterken en zal toelaten om personen met de stad te connecteren”, verklaart Xavier De Blocq.
“Technologie heeft de kracht om ons te laten dromen. De transformatie van droom naar realiteit is alleen mogelijk dankzij individuen”, bevestigt Stefaan Top van AllThingsTalk. De uitdaging is duidelijk: interconnectie faciliteren en vorm geven aan ideeën.

Proximus gaat vooruit. Zeer snel.

LoRaWAN (Long range, Low Power), het resultaat van een internationale alliantie, is al in 49 landen de gemeenschappelijke noemer. De geconnecteerde platformen gebruiken applicaties om gegenereerde gegevens te verzamelen. Een echt ecosysteem, gebaseerd op een sterke synergie tussen de partners. “Het succes van de implementatie van het IoT bij Proximus-klanten is afhankelijk van de connectiviteit, het materiaal en de applicaties. Proximus stelt al meer dan 50 types sensoren voor (de LoRaWAN catalogus) die actief deelnemen dankzij een optimaal netwerkbereik (2G, 3G, 4G) en een overvloedig aanbod van Smart applicaties”, verduidelijkt Frederic Lhostte, Head of Advanced Telco Services bij Proximus.

De nieuwe IoT diensten

 “Het aanbod van Proximus is uitgebreid en laat toe om de transformatie die alle sectoren vandaag kennen handelbaar te maken. Van elektronica in gezondheidszorg, tot het beheer van steden en gebouwen”, legt Katia Deboel, Lead Manager-M2M & IoT bij Proximus, uit. “Omdat de integratie van het IoT soms nog veraf lijkt voor bepaalde ondernemingen, wil Proximus bedrijven stimuleren en helpen om aan de slag te gaan met IoT door de waarde ervan te identificeren. Hier is de IoT ‘Discovery Box’ : 3 sensoren, een connectiviteitsabonnement en toegang tot het IoT platform ‘MyThings’. En onder de vorm van een kerstgeschenk, bieden we een antwoord op de vraag van klanten om een ideale sensor voor te stellen (dwz. betaalbaar, klein formaat en de mogelijk om meerdere apparaten te activeren): ‘MySense’, een sensor die niet minder dan 10 functionaliteiten biedt!” kondigt Katia Deboel aan.

Eigen big data rapporten creëren met MyAnalytics

Eenvoudig uitgelegd, vandaag  transformeren de Proximus-specialisten historische data op celniveau naar relevante informatie: Proximus.be/Analytics. “Dankzij een self-service interface krijgt de gebruiker een (anoniem) en zeer volledig rapport dat toelaat om, bijvoorbeeld, het gedrag van klanten en bezoekers beter te bergijpen”, leggen Evi Heeman en Stefania Cappiello van Proximus uit. De toekomst heeft real-time rapportering en een nauwkeuriger meetniveau in petto.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One