ThinkThings 2022: 10 bedrijven, 5 oplossingen voor de polycrisis

Gepubliceerd op 17/11/2022 in Inspireren

Geen enkele industrie ontsnapt aan disruptie. Alles wat digitaal is, vormt een deel van de oplossing voor die uitdaging. Stefaan Vandist noemt dat de ‘polycrisis’. Rond dat uitgangspunt bundelde ThinkThings een schat aan inspiratie.

ThinkThings 2022: 10 bedrijven, 5 oplossingen voor de polycrisis

Wat is ThinkThings?

Proximus organiseert ThinkThings al tien jaar. Initieel om innovatie in IoT en data analytics te delen, vandaag ook om digitale domeinen als connectiviteit en smart networks te promoten, naast cloud, cybersecurity, de nieuwe manier van communicatie & samenwerking en de digitale innovatie in het algemeen. “ThinkThings steunt op de combinatie van de vele customer use cases die klanten er presenteren en de energie van de professionals die tijdens het evenement ervaringen uitwisselen”, zegt Alex Lorette, Director Enterprise Solutions bij Proximus. “Dat is vaak hoe een nieuwe samenwerking start, waarin een eerste idee uitgroeit tot iets groters.”

Herbeleef het event. Bekijk de customer use cases en de keynote van Stefaan Vandist.

ThinkThings cases 2022 Nieuw venster

Polycrisis: verschillende grote uitdagingen

Futurist Stefaan Vandist pikte op deze 2022-editie van ThinkThings in op de uitdagingen waar bedrijven vandaag voor staan. “We mogen spreken van een polycrisis”, stelde hij, “omdat we verschillende grote uitdagingen tegelijk moeten aanpakken: van inflatie, oorlog, energie en klimaat, tot voedselproductie en vergrijzing.”

“De uitdaging bestaat erin na te denken over de juiste oplossingen. Niet om het oude model te bestrijden, maar om een compleet nieuw model samen te stellen dat het oude overbodig maakt. Het internet was niet gericht tegen de fax, maar maakte die wel op slag nutteloos.” Dat vat de spirit van ThinkThings en de mindset van de klanten die er over hun innovaties kwamen vertellen, perfect samen.

De uitdaging vandaag is de juiste oplossing vinden. Zo was het internet niet gericht tegen de fax, maar maakte het die wel op slag nutteloos.

Stefaan Vandist, innovation strategist & futurist

1. Argenta & DPG: security monitoring van IT-omgeving

Naarmate we meer voor digitale oplossingen kiezen, neemt het belang van cybersecurity toe. Security staat bovenaan het prioriteitenlijstje van CIO’s van grote organisaties. Netwerken, cloudomgevingen en digitale applicaties zullen binnenkort moeten beantwoorden aan het principe van security by design. Onder meer Europa stuurt daarop aan. Het maakt de securityvragen van organisaties alvast complexer.

Bedrijven blijven het echter moeilijk vinden om hun ervaringen met security-incidenten te delen. Bovendien zijn er op de arbeidsmarkt te weinig cybersecurityspecialisten beschikbaar.

Daarom schakelt Argenta Proximus in als Managed Security Service Provider. De bank houdt alle governance in eigen beheer, maar rekent op Proximus voor het operationele luik van de IT-beveiliging. Concreet vult Proximus die rol in vanuit zijn Security Operations Center (SOC). Mocht er zich een incident voordoen, dan staat het CSIRT (Cyber Security Incident Response Team) klaar om uit te rukken.

Mediabedrijf DPG schakelde Davinsi Labs dan weer in voor de realtime security monitoring van zijn IT-omgeving Die is erg gedistribueerd, over de vele sites van de diverse kranten, magazines en andere merken van DPG. Dankzij big data-analyse automatiseert Davinsi Labs de detect- en responseprocessen.

Proximus beschikt voor zijn securitydiensten – samen met filiaal Davinsi Labs – over een team van 350 specialisten.

2. Naar de cloud met Becosoft & Duco

Proximus belichtte op Think Things zelf verschillende initiatieven in het clouddomein. In de eerste plaats was er de lancering van Cloud Fusion, in een partnerschap met HCL. Het gaat om software die toelaat verschillende cloudomgevingen in één dashboard te beheren.

Daarnaast kondigde Proximus de ontwikkeling van een sovereign cloud aan, in samenwerking met Microsoft. Klanten kunnen daarbij voor hun GDPR-gevoelige data de voordelen van Azure combineren met extra encryptie van Proximus. Het luik public cloud draait op Azure Confidential Compute: speciale hardware die sterkere encryptie toelaat.

Becosoft, een ontwikkelaar van onder meer kassasystemen, vertelde hoe het al zijn bedrijfssystemen, in een samenwerking met ClearMedia, in de cloud plaatste.

In de cloud gebeurt ook de analyse van data die zijn verzameld door een IoT-toepassing. Zo bouwde Proximus-filiaal Codit een IoT-platform in de cloud voor Duco, bekend van de ventilatiesystemen. Klanten kunnen er het klimaat in hun huis optimaal afstellen via een digital twin.

Dat IoT vandaag heel toegankelijk kan zijn, bewees Crodeon, een van de 350 applicatiepartners uit het ecosysteem van Proximus. Het bedrijf lanceerde op ThinkThings de nieuwste versie van de ‘Reporter’, een plug-and-play oplossing om aan de slag te gaan met sensoren en een dashboard in de cloud.

Nieuwe Europese regelgeving verplicht organisaties en overheden om alle gevoelige en vertrouwelijke gegevens voortaan uitsluitend intern op te slaan. Het antwoord hierop is een soevereine cloud.

Wat is sovereign cloud?

3. Nieuwe manier van communicatie en samenwerking

De beschikbaarheid van veilige, digitale toepassingen zorgt voor nieuwe vormen van communicatie en samenwerking. Communicatiemiddelen zijn van oudsher Proximus’ expertise, maar ook daar blijft het bedrijf moderniseren. Telefooncentrales draaien al langer in de cloud, wat het mogelijk maakt telefonie te integreren in andere applicaties, zoals CRM, ERP en contactcentersoftware. Proximus automatiseert contactcenters onder meer ook door middel van voice, chatbots en socialmedia-integratie.

Vitatel toonde hoe een systeem voor telemonitoring – en een bijhorend callcenter – ervoor zorgt dat oudere mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Zij kunnen met een simpele druk op de knop hulp vragen.

Ook video is een belangrijk communicatiemiddel waarin Proximus expertise heeft opgebouwd. Zoals de integratie van videovergadersystemen met meetingroominfrastructuur, of digital signage, zoals in het Plopsa Hotel in De Panne, bijvoorbeeld. Daar beschikt iedere kamer over een access point. In de liften zijn er schermen voor digital signage, in de kamers is er IP-tv, wat onder meer gepersonaliseerde boodschappen voor de gasten mogelijk maakt.

Lees meer over hoe Plopsa digitale schermen inzet voor een betere klantervaring.

Ontdek de case

Bij Covida, een netwerk van dag- en leefcentra voor mensen met een beperking, draagt een performant oproepsysteem bij aan de kwaliteit van de zorg.

4. Crowd management bij de stad Dendermonde

Dankzij analyse kunnen geanonimiseerde data, afkomstig van smartphones die verbinding maken met het Proximus-netwerk worden omgezet in nuttige informatie voor klanten zoals steden of evenementbeheerders. Zo is het mogelijk om in real time te weten hoeveel mensen zich in een gebied bevinden.

Stad Dendermonde maakte gebruik van de oplossing voor Crowd Management om de toeloop van honderdduizend bezoekers bij de Ommegang van het Ros Beiaard in goede banen te leiden en de openbare veiligheid te blijven garanderen.

5. De vele mogelijkheden van 5G

In de Haven van Antwerpen-Brugge maakt 5G de uitrol van drones as a service mogelijk. Deze autonome drones maakt het mogelijk inspecties uit te voeren om bijvoorbeeld na te gaan waar een schip zich bevindt, of het goed is aangemeerd, of er sprake is van vervuiling, enz.

Het UZ Brussel neemt volgend jaar een geconnecteerde ambulance in gebruik. Dankzij AR-brillen in de ambulance – en de bijhorende realtime data-uitwisseling over 5G – krijgt de patiënt vanop afstand ondersteuning door een gespecialiseerde arts.

Eleven Sports gebruikt onder meer camera’s met 5G-verbinding om live beelden van sportevenementen in zijn uitzendingen te integreren. Het bedrijf kan dankzij 5G sneller en zonder latentie grote datavolumes doorsturen en nieuwe functies ontwikkelen die de interactiviteit bevorderen.

Tegelijk biedt 5G ook mogelijkheden voor specifieke locaties. Zo zette Proximus in de Nekkerhal een 5G-MPN op. Via dat Mobile Private Network was er een verbinding met het 5G-innovatieplatform van Proximus, waarop ThinkThings live te volgen was door Proximus-medewerkers die niet aan het evenement konden deelnemen.

Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

Herbeleef het event. Bekijk de customer use cases en de keynote van Stefaan Vandist.

ThinkThings cases 2022 Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One