De uitdaging is niet (meer) data, maar informatie genereren

Gepubliceerd op 28/12/2016 in Nieuws

De uitdaging is niet (meer) data, maar informatie genereren

Het jaarlijkse Think Things evenement is de noodzakelijke samenkomst voor klanten en partners van Proximus voor wie de verbetering van bedrijfsprocessen een actuele uitdaging is.

IoT is een sleutelthema voor Ericsson. Dominick De Boever, account executive, verwijst naar het Mobility Report dat Ericsson publiceerde in november 2016. “Er zullen in 2022 550 miljoen 5G abonnementen zijn. Volgens onze analyse zullen 18 van de 29 miljard geconnecteerde apparaten in 2022 deeluitmaken van het IoT. Daar waar mobiele telefoons vandaag de meest geconnecteerde apparaten zijn, zullen connected devices deze positie vanaf 2018 innemen dankzij de connectiviteit van voertuigen, machines, meetinstrumenten …” Dominick stelt ook vast dat de echte uitdaging niet de omvang de gegenereerde gegevens is, maar eerder de manier waarop ze worden geanalyseerd en omgezet naar bruikbare informatie.

Dit is de big data uitdaging, waarbij we moeten rekening houden met de regels rond de bescherming van persoonlijke gegevens, zoals de GDPR (Global Data Privacy Regulation) uitgevaardigd door de Europese Commissie.

“Het IoT gekoppeld aan onze oplossingen laat een energiebesparing van meer dan 30% en een tijdwinst van bijna 80% voor de beheerder toe”, zegt Nicolas Denef, CMO van Opinum. Deze Belgische onderneming, partner van het Proximus IoT ecosysteem, ontwikkelt eenvoudige en flexibele digitale oplossingen die ondernemingen toelaten om hun energieverbruik te analyseren, begrijpen en controleren. “Het is nutteloos om nog meer gegevens te willen creëren, maar het is essentieel om ze te connecteren om er informatie uit te halen”, bevestigt Loïc Bar, oprichter en CEO van Opinum.

ISS Facility Services, de wereldleider in zijn sector, exploiteert het IoT om proactief te handelen bij zijn klanten, en zo de medewerkerstevredenheid te verhogen. “In Scandinavische landen zijn de resultaten er al. Gebouwen worden er in real time beheerd in functie van hun gebruik. De verzamelde gegevens worden gebruikt om nabijheid tot de gebruiker te vergroten”, bevestigt Tim de Wit, sales director.

Volgens hem zal machine learning de volgende grote stap zijn. “In het facility domein, is het voordeel duidelijk: het beheren van het gebruik van een gebouw of vergaderruimtes dankzij de precieze meting van temperatuur, CO2 … wordt het synoniem van proactiviteit.”

Voor PWC zijn data altijd al een belangrijke basis geweest. En volgens Cindy Huyghens, Director Finance & Performance Management, zijn het IoT en big data de sleutel om bedrijven toe te laten hun business en eindgebruikers een nog diepgaandere analyse aan te bieden. “We zullen onze positie als dienstverlener van strategisch en operationeel advies, gebaseerd op een grondige analyse van geconnecteerde gegevens, nog versterken”, verduidelijkt Cindy.

“De uitdaging zal er in bestaan de gebruiker goed te adviseren bij het kiezen van de juiste applicaties en uit te voeren analyses. De bescherming van gegevens van persoonlijke aard en cybersecurity moeten ook te allen tijde een
prioriteit blijven.”

Via analytics in real time de veiligheid van grote groepen burgers en toeristen tijdens evenementen opvolgen, wapens beveiligen aan de hand van een chip ingebouwd in de dienstkaart … big data en het IoT zijn zonder enige twijfel bijzonder nuttig voor de lokale politie. Maar hetgeen Christophe Aspeslagh, ICT verantwoordelijke bij de lokale politie van Oostende, ervan meeneemt, is de constructie van het nieuwe Headquarters van de Oostendse politie.

“Het is het ideale moment om IoT te integreren om de werking van de ploegen en het energieverbruik te optimaliseren. Er zijn oneindig veel mogelijkheden en het gaat er om de meest efficiënte keuzes toe te passen in onze specifieke context”, bevestigt Christophe.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One