×
×

Er loopt heel wat mis met ICT-overheidsprojecten

Gepubliceerd op 24/02/2016 in Inspireren

Er loopt heel wat mis met ICT-overheidsprojecten

Lies Van Cauter bestudeerde bij het Instituut voor de Overheid (KU Leuven) de afgelopen vier jaar het beheer van ICT-projecten bij de overheid. Uit haar doctoraat blijkt dat er in België heel wat ICT-projecten niet tot een goed einde worden gebracht. De oorzaken zijn vaak voor de hand liggend, maar worden niet opgemerkt of genegeerd.

Klassieke vergissingen
Eindgebruikers worden onvoldoende bij een project betrokken, overheidsdiensten ontbreken technische kennis voor opvolging, er wordt weinig geleerd uit bestaande fouten, enz. “Dit zijn problemen die vanzelfsprekend lijken wanneer je ze hoort, maar toch komen ze steeds terug”, beweert Lies Van Cauter. “U begint best goed voorbereid aan een ICT-project, maar wanneer het enthousiasme overheerst, leidt dit vaak tot risicovolle, snelle beslissingen.” Een oplossing die zij aanhaalt is om dergelijke projecten aan een externe audit te onderwerpen.

Projectmoeheid
Projectmoeheid ontstaat vaak al van bij de start door een voorgaande slechte ervaring. Bij grote ICT-projecten is het immers lastig om elke partij tevreden te houden. Lies Van Cauter: “Als projectleider moet je iets ontwerpen dat zowel voor de stad Antwerpen als voor een gemeente als Herstappe werkt. In de ene stad heeft men een degelijk uitgebouwde ICT-dienst. In een kleine gemeente komt alles van ICT vaak bij een halftijdse kracht. Het is dan ook logisch dat niet iedereen even enthousiast op de kar springt. De projectleider moet goed nadenken over de verschillende instapniveaus.”

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!