Het elektriciteitsnet van de toekomst

door One magazineKlantenverhalen10/06/2014

Het elektriciteitsnet van de toekomst

Comments

Dankzij de slimme meters van Eandis kunnen consumenten hun energieverbruik veel beter analyseren. Maar dat is niet de enige reden waarom Eandis de afgelopen jaren 40.000 van deze meters installeerde tijdens een grootschalig pilootproject.

Dankzij de slimme meters van Eandis kunnen consumenten hun energieverbruik veel beter analyseren. Maar dat is niet de enige reden waarom Eandis de afgelopen jaren 40.000 van deze meters installeerde tijdens een grootschalig pilootproject.

Milieuvriendelijke oplossingen voor het opwekken van stroom en warmte, zoals windmolens, zonnepanelen, warmtepompen enz. worden steeds populairder, zowel bij particulieren als bij bedrijven en elektriciteitsbeheerders. Ons energieverbruik moet immers naar omlaag willen we de doelstellingen van Europa 2020 behalen. Maar die nieuwe werkwijze stelt geheel andere eisen aan het distributienet, legt Patrick Devos, Program Manager Smart Metering bij Eandis uit. “Stroomopwekking via klassieke centrales levert een voortdurend gelijklopende stroomtoevoer op, met heel af en toe een dipje. Met milieuvriendelijke stroomopwekkende methodes zien de grafieken er veel grilliger uit, met hoge pieken en diepe dalen. Dat is normaal, want ze hangen van natuurelementen zoals de wind of de zon af. Als er veel wind of zon is, is er veel elektriciteit en omgekeerd. Maar dat betekent ook dat we onze distributie volledig anders moeten aanpakken. Door een hogere beschikbaarheid van informatie bij de klant moet zijn bewustzijn van de energiekost verhogen en zal hij hierop actief inspelen.”

Slimme meters, slimme netten

“Steeds meer mensen hebben tegenwoordig thuis zonnepanelen of warmtepompen staan”, duidt Patrick Devos het probleem. “Een positieve evolutie. Maar wat als die panelen op een zonnige dag te veel energie opwekken? Dan riskeren we dat ons net overbelast geraakt. Onder meer om deze reden hebben we de slimme meters ingevoerd. Dankzij deze meters kunnen we de stroomtoevoer op het net vanop afstand beter monitoren, zodat investeringen in het stroomnet veel gerichter kunnen gebeuren. Ook voor de consument zijn deze meters een hele vooruitgang. Ze laten consumenten immers toe om het verbruik in realtime te analyseren en zo zuiniger om te springen met de energie. Dankzij de slimme elektrische huishoudtoestellen die momenteel worden ontwikkeld, zal een meter bijvoorbeeld de wasmachine kunnen opstarten wanneer er veel wind is en de energieprijzen laag zijn.”

Met de hulp van de operator

Slimme meters eisen echter slimme dataverbindingen. Er worden voortdurend data verstuurd vanuit en naar de slimme meters, die dan ook nog eens versleuteld zijn om beveiligingsredenen. Dat vraagt een uitstekende verbinding. “De data van de slimme meters kunnen vaak worden verzonden via simkaarten. Via het platform van onder meer Belgacom kunnen al deze simkaarten in één keer beheerd worden. Dat zal handig zijn wanneer iedereen slimme meters heeft. Zover zijn we echter nog lang niet. Momenteel zijn we aan het einde van de tweede fase”, stelt Patrick Devos. Na een eerste proefproject met 4.300 slimme meters installeerde Eandis in 2012 40.000 slimme meters bij evenveel gezinnen om de technische haalbaarheid te evalueren. Voor het project gebruikt Eandis het vaste en mobiele netwerk van Belgacom. Via het Explore-netwerk kon Eandis een private VPN uitbouwen naar de 2 verschillende netwerken. Ook de nodige tools voor de integratie met het NOC van Eandis en de privacy- en securitynoden zijn ingevuld. De evaluatie van het pilootproject is volop bezig. Definitieve conclusies zijn er nog niet, maar hoogstwaarschijnlijk zal men opteren voor een gefaseerde en gesegmenteerde uitrol naar specifieke doelgroepen, zoals energiezuinige nieuwbouwprojecten.

Business benefits

– Centraal beheer van alle simkaarten uit slimme meters
– Sterke verbinding voor verzending van data via private VPN

Company profile

Eandis is een Vlaamse werkmaatschappij van het distributienet voor elektriciteit en aardgas. Meer dan 4.250 medewerkers zijn actief in 239 Vlaamse gemeenten.

Meer info?

Kijk voor meer informatie over Belgacom Explore op de Belgacom website, of contacteer uw Account Manager.

Meer nieuws over:

  • Connectiviteit
  • Belgacom Explore
  • Machine-to-machine (m2m)

Geef je mening over dit news

Wil je je mening delen of een commentaar posten?

Log je in via facebook.

Nieuws filtering op :

Ander nieuws

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!

Contacteer ons