×
×

Het tijdperk van de wearable

Gepubliceerd op 05/11/2015 in Tech, tips & trics

Het tijdperk van de wearable

Dankzij de Apple Watch is een computer vandaag niet groter dan een horloge. Ligt daar de grens? Helemaal niet. We staan voor het tijdperk van de wearable – de draagbare technologie – waarbij de computer straks letterlijk verweven zit in het leven van alledag. Jean-Marie Stas, Marketing Manager bij Proximus blikt vooruit.

“De eerste computer – de mainframe – bestond uit een flinke kamer vol apparatuur. Vandaag gebruiken we smartphones en smartwatches die niet alleen veel kleiner, maar tegelijk ook krachtiger zijn en veel meer mogelijkheden bieden. Het einde van die evolutie is bovendien nog niet in zicht. De miniaturisatie van chips maakt het vandaag mogelijk om sensoren, camera’s en processoren in te bouwen in voorwerpen met de grootte van een muntstuk, zoals een ring, een oorbel of een knoop. En het kan nog kleiner. In de toekomst zullen sensoren een onderdeel vormen van de stof van onze kledij. Google bekijkt met het Jacquard-project de mogelijkheid om intelligent garen te weven. Levi’s werkt mee, om met dat garen kledij te ontwikkelen. Ralph Lauren lanceerde intussen een intelligent sportshirt. Zilveren vezels in de stof meten onder meer het hart- en ademhalingsritme en spelen die biometrische data door naar de iPhone van de sporter in kwestie.

Nieuwe industriële revolutie
Grafeen vormt de sleutel tot nog kleinere toepassingen. Grafeen is een enkelvoudige laag van koolstofatomen en vervangt het silicium waarmee we vandaag computerchips bouwen. Het gebruik van grafeen laat toe rekencapaciteit te bouwen op een laag met een dikte van één atoom. Dat is liefst honderd keer kleiner dan de huidige technologie. Grafeen is bovendien tweehonderd keer sterker dan staal, maar toch soepel. Het materiaal geleidt elektronen zowat honderd keer sneller dan silicium. Het verbaast dan ook niet dat grafeen bekendstaat als het bronmateriaal voor een nieuwe industriële revolutie. Sciencefiction, denkt u? Verre van. Aan mogelijke toepassingen zal het straks niet ontbreken. Intelligente kledij – met ingebouwde rekenkracht, opslag, batterijen, camera’s, micro’s, sensoren en draadloze communicatie – opent de deur naar een compleet nieuw gebruik van technologie. Is je lichaamstemperatuur te laag of te hoog? Dan neemt de stof van je kledij een andere densiteit aan. De bewegingen van het lichaam kunnen instaan voor het opwekken van energie, enzovoort.

Ongeziene dienstverlening
Intelligente kledij biedt vooral een nieuwe kijk op dienstverlening. Denken we maar aan de gezondheidssector. De opvolging en bijsturing van patiënten kan voortaan zonder zware apparatuur, vaak ook zonder consultatie ter plaatse. Onderhoudstechnici dragen hun handleidingen mee in hun kledij en staan in permanente verbinding met het hoofdkantoor van hun werkgever, van waaruit ze onder andere hun werkplanning ontvangen. De intelligente kledij laat toe het gesprek met de klant op te nemen, om achteraf discussie te vermijden. Het aantal toepassingen is eindeloos. Tegelijk roept de wereld van de wearable technologie ook heel wat vragen op. Hoe ver mag een bedrijf gaan dat zijn medewerkers met wearables uitrust? Mag het zomaar biometrische gegevens van zijn medewerkers verzamelen? Wat gebeurt er met de opslag van de data? Privacy en veiligheid? Ook op dat vlak staan we met de wearable aan het begin van een nieuw tijdperk…”

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!