Tablets breken massaal door in sales

Gepubliceerd op 05/01/2017 in Innoveren

Tablets breken massaal door in sales

70% van de wereldwijde top 500 bedrijven gebruiken tablets in hun sales teams. Maar ook de verkopers in onze Belgische kmo’s tikken tegenwoordig steeds vaker op het touchscreen. De reden hierachter is erg eenvoudig: tablets boosten de verkoopcijfers.

Voor verkopers hebben tablets duidelijke troeven ten opzichte van laptops. Ze laten zich eerst en vooral makkelijk meenemen en hebben een uitstekende batterijduur, wat handig is voor verkopers die vaak op de baan zijn. Bestellingen en offertes worden ter plaatse bij de klant of leverancier via de tablet in het systeem ingevoerd, wat het aantal menselijke fouten en de papierberg aanzienlijk vermindert. Bovendien kunnen dankzij deze digitalisering gemakkelijker rapporten opgesteld worden, wat het inzicht in de sterktes en zwaktes van elk salesteam verbetert.

Psychologische invloed

Daarnaast hebben tablets vooralsnog een niet te onderschatten psychologische invloed op potentiële klanten. Tablets zien er eenvoudigweg moderner uit dan laptops. Als prospecten merken dat de front-office met innoverend materiaal werkt, gaan ze er onderbewust van uit dat ook de back-office dat doet. Verkopers met tablets schenken een bedrijf zo een innoverend imago. Dat verklaart meteen ook het grote succes van tablets bij kmo’s. Die beschikken in verhouding immers over meer verkopers. Tablets kunnen trouwens ook daadwerkelijk een belangrijke rol spelen in de backoffice: zo vergemakkelijken ze bezoekverslagen, bestellingen, offertes enz.

Uw klant is slimmer

Wij spraken hierover met Pieterjan Bouten, co-CEO van Showpad, een Belgische platform dat sales en marketing vergemakkelijkt op tablets. Pieterjan Bouten richtte Showpad in 2011 op samen met Louis Jonckheere en Peter Minne. Ze hebben vandaag kantoren in Gent, Londen en San Francisco en wereldwijd meer dan 1.000 klanten, waaronder grote namen als Xerox, Coca-Cola en Roche. Het haalde recent nog 50 miljoen dollar groeikapitaal op.

Pieterjan: “Ook de klanten van vandaag spelen een belangrijke rol in het succes van de tablet. Het internet biedt de consumenten van vandaag oneindige informatie. Klanten weten daardoor tegenwoordig al veel meer over een product of bedrijf wanneer ze een verkoper aanspreken. Ze staan al veel verder in het aankoopproces. Een verkoper moet zijn klanten bijgevolg snel de juiste details van zijn producten kunnen presenteren.

Mits de juiste software leent de tablet zich daar perfect toe. Bovendien zit je op een laptop wat met je muis in het rond te klikken, allerlei vensters te openen en in mappen te zoeken. Met een touch device straal je die wanordelijke indruk niet uit.”

Sales en marketing begraven de oorlogsbijl

Toch zit er een addertje onder het gras. De standaardmarketingdocumenten (presentaties, brochures, pdf’s…) laten zich niet zo makkelijk openen op een tablet. Net daar zit de meerwaarde van een tool als Showpad. “Wij zetten alle content vlot om naar mobiele toestellen en maken het veel sneller vindbaar voor de verkoper”, legt Pieterjan uit. “Marketeers kunnen zo gemakkelijk nieuw materiaal toevoegen op het Showpadplatform, en verkopers kunnen het meteen in een aantrekkelijke mobiele vorm raadplegen en aan klanten presenteren op hun tablet.” 

Daardoor is het sales departement dus zeker dat ze altijd over de meest recente informatie en prijzen beschikken, en is het marketingteam gerustgesteld dat hun materiaal daadwerkelijk wordt gebruikt door het sales team. Of hoe een tablet de vredespijp is geworden waar iedere bedrijfsleider naar op zoek was.

Handige apps volgens Pieterjan Bouten

Evernote

Bewaar notities, foto’s, lijstjes, webpagina’s en andere dingen terwijl u op de baan bent in deze handige app, en sync ze automatisch naar uw pc.

Scannable

Zelfs in deze digitale tijden blijven visitekaartjes populair. Gelukkig hoeft u ze niet langer bij te houden. Scan ze met deze app en bewaar ze in de cloud.

Trello 

Een app voor projectmanagement die u een snel overzicht van de status van een project. U kunt met een heel team in gebruiksvriendelijke, digitale prikborden werken.

Meer info?

Aarzel niet al onze toestellen te bekijken op www.proximus.be/toestellen 

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief