Wat is Software Defined Networking?

Gepubliceerd op 29/11/2019 in Inspireren

Wat is Software Defined Networking?

Netwerkbeheer is erg complex, te meer omdat de structuur zich perfect moet aanpassen aan de gebruiker en diens behoeften, en niet omgekeerd. Tania Defraine en Gaëtan Willems vertellen over ‘Software Defined Networking’ (SDx).

De digitalisering en de evolutie van de verwachtingen van gebruikers leiden tot een zekere complexiteit in het dynamische beheer van netwerken. Die trend is al langer zichtbaar en verplicht ondernemingen om zich te omringen met specialisten om de transformatie van hun infrastructuur in goede banen te leiden. Dat noemen we doorgaans ‘knowledge and managed service’”, zo zegt Gaëtan Willems, Head of Infrastructure, Workplace and Applications bij Proximus.

“De applicatietransformatie leidt tot de implementatie van een hybride cloudomgeving (privé/openbaar) gericht op de gebruiker. Om deze transformatie tot een goed einde te brengen, moet het netwerkbeheer vereenvoudigd worden. Alleen zo kunnen we in alle omstandigheden een maximale wendbaarheid verzekeren en de digitale transformatie inzetten door de onderneming te volgen”, vult Tania Defraine aan, Head of Enterprise Fixed Data bij Proximus.

Een intelligent netwerk is het netwerk van de toekomst.

Ontdek alle voordelen

De gebruiker heeft gewonnen

IT en telecom zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij het begin of in de loop van hun digitale transformatie worden ondernemingen enerzijds geconfronteerd met de talentenoorlog en anderzijds met de nieuwe eisen van eindgebruikers.

“Gisteren moest de gebruiker zich aanpassen aan de beperkingen van het netwerk, vandaag moeten de netwerken zich aanpassen aan de gebruiker, zodat hij op elke plaats in real time toegang krijgt tot zijn applicaties. Daartoe moeten de businessprocessen uiteraard volgen, waardoor de reactiviteit sterk omhoog moet. De oplossing bestaat erin om de software boven de hardware te plaatsen en dat noemen we ‘Software Defined Network’ (SDx)”, legt Gaëtan uit.

Realtime reactiviteit

De SDx-benadering beantwoordt aan een realiteit die wil dat we rekening houden met alle toestellen. De dynamiek van de respons die verschillende profielen van geconnecteerde netwerkgebruikers verwachten, is cruciaal. “We beginnen steeds met een stapsgewijze analyse en indeling van de behoeften van de klant. De hoofdvraag daarbij is hoe we de end-toendservice kunnen verzekeren en tegelijk prioriteit kunnen geven aan de toepassingen die het meest kritiek zijn voor de onderneming”, legt Tania uit.

“We zien een exponentiële toename van het aantal toestellen en het aantal applicaties waarmee rekening moet worden gehouden. Elk nieuw element, dat in het netwerk is geïntegreerd, kan een bijkomend risico vormen op het gebied van cyberbeveiliging. Met de ‘Software Defined Anything’-benadering kunnen we dankzij diverse tools zoals een integraal dashboard, een realtime reactiviteit verzekeren op het niveau van de software en de rapportering. Reactiviteit wordt dan proactiviteit of zelfs creativiteit”, weet Gaëtan.

Vandaag past het netwerk zich aan de gebruiker aan.

Gaëtan Willems, Head of Infrastructure, Workplace and Applications bij Proximus

author

Hoofd en lichaam

Tania beschrijft de werking van een SDx door het netwerk te vergelijken met een lichaam (instrument) en een hoofd (intelligentie). “Door onderscheid te maken tussen beide elementen, kunnen we de processen versnellen en versoepelen. Dat is precies het effect dat we verkrijgen met een Software Defined Network. Tot nu toe zaten harden software samen ingebakken in elk onderdeel van het netwerk. Daardoor waren er tal van ‘end points’ en dus een verzwarende herhaling van alle taken die op het netwerk werden uitgevoerd. Vandaag beheert de software en voert de hardware uit”, benadrukt Gaëtan.

SD-WAN en SD-LAN

Netwerken zijn van nature erg verschillend. Gaëtan herinnert ons aan het feit dat de SDxbenadering rekening houdt met een routering in SD-WAN- of SD-LAN-modus. “Behoeften van bedrijven hangen af van de grootte van het bedrijf, de sector waarin dat bedrijf actief is, segmentatie en het niveau van dienstverlening. Stabiliteit en continuïteit zijn steeds primordiaal. We maken voor elk bedrijf de balans op om een dynamische continuïteit te verzekeren.

Tania beklemtoont de drie ingrediënten van dit recept: het proces van de digitale transformatie, de kosten (personeel, materiaal, enz.) en de behoeften aan wendbare beslissingsen implementatieprocessen. “Dat bepaalt de technologische keuzes en de oplossing.”

De digitale transitie verrijken met een SDx-netwerk is de onderneming bevrijden van complexe oplossingen en voorrang geven aan mobiliteit.

Tania Defraine, Head of Enterprise Fixed Data

author

‘Ceci n’est pas de la magie’

Zoals bij elke transformatie is de nodige voorzichtigheid geboden. “Je moet jezelf de juiste vragen stellen om een integraal beeld te krijgen van het traject. De implementatie zal in meerdere fasen gebeuren, opdat er bij elke beslissing rekening wordt gehouden met de volgende stap. Maar door de snelheid waarmee de dingen veranderen, is ondersteuning cruciaal”, waarschuwt Gaëtan.

Voor Tania staat de ‘customer journey’ dan weer centraal: “We versnellen de automatisering en de digitalisering, maar we zijn geen magiërs. We moeten een transitieplan opstellen dat aan de behoeften van de gebruikers beantwoordt.” Wat dat kost op korte termijn? “Een goedkope technologie is het niet maar de echte beloning zal zich op middellange termijn uiten in hun TCO en de optimalisering van de resultaten van hun klanten”, beargumenteert Gaëtan.

User, user, user

De twee Proximus-experts laten er geen twijfel over bestaan: deze softwarelaag voor het beheer van netwerken geeft de reactiesnelheid van platformen en dus ook de gebruikerservaring een ware boost. “Stel u voor: uw toepassingen krijgen prioriteit, hun installatie verloopt sneller en u krijgt eindelijk de digitale beleving die u verwacht. Dat zijn heel wat troeven om nieuwe talenten aan te trekken”, aldus een enthousiaste Gaëtan.

“De digitale transitie verrijken met een SDx-netwerk is de onderneming bevrijden van complexe en starre oplossingen en voorrang geven aan mobiliteit en beveiliging.” En Tania verduidelijkt: “Binnen bedrijven zullen mensen een meer softwaregerichte visie hebben. Om die transitie tot stand te brengen, zullen we elke onderneming ondersteunen want die overgang is voor elk bedrijf anders.”

Meer toestellen, meer gebruikers en meer gebruikersprofielen. Lees waarom verzekeraar P&V Groep overstapte op een Hyperconnected Infrastructure.

Lees het interview

CIO’s praten niet meer over technologie

Voor Gaëtan houdt de komst van het Software Defined Network verband met de nieuwe rol van CIO’s: “Hun verantwoordelijkheid is steeds minder technisch. Ze praten niet meer alleen over technologie, maar ook over de doelstellingen en behoeften van de onderneming. De balans tussen business en technologie is uiteraard belangrijk en volgens mij zullen we deze technologie pas maximaal kunnen benutten wanneer de impuls van de businesskant en de IT-kant samenkomt.”

Tania Defraine is Head of Enterprise Fixed Data. Ze heeft een diploma commerciële wetenschappen en haar achtergrond van econoom en fiscalist inspireert haar carrière bij Proximus al meer dan 20 jaar.

Gaëtan Willems is Head of Infrastructure, Workplace and Applications bij Proximus. Hij is ingenieur van opleiding en ondersteunt ondernemingen bij hun digitale transitie.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One