Software Defined Netwerk (SDx)

Gepubliceerd op 07/02/2019 in Oplossingen & diensten

Software Defined Netwerk (SDx)

Bedrijven die willen innoveren, hebben een flexibel netwerk nodig dat hen in staat stelt hun applicaties goed te beheren. Organisaties schakelen daarom over op een Software Defined Netwerk (SDx). Tom Vanfleteren, Head of After Sales Support bij Proximus geeft uitleg.

“Veel bedrijven hebben hun netwerk vast en manueel geconfigureerd. Naast de tijd die daarin kruipt en de configuratiefouten die er onvermijdelijk in sluipen, is zo'n manueel geconfigureerd netwerk vaak ook heel complex en moeilijk te trouble shooten. Segmenteren - de basis voor een goede netwerk security - is al helemaal niet evident."

"Nu mensen en dingen steeds meer geconnecteerd zijn en gebruikers dezelfde uitstekende ervaring verwachten, ongeacht waar en hoe ze applicaties gebruiken, groeit de nood aan netwerken die de flexibiliteit van de user ondersteunen en die ook zelf flexibeler zijn om snel nieuwe diensten te kunnen opzetten. De digitale transformatie versterkt duidelijk de vraag naar SDx.”

Nieuwe generatie netwerkinfrastructuur is gebaseerd op software.

Ontdek het netwerk

Niet te missen voordelen

Een SDx-infrastructuur bestaat uit een dataplane die de data transporteert, en een control plane die het netwerk logisch aanstuurt; het centrale brein van het netwerk, zeg maar. We zien veel bedrijven momenteel SDx opzettten in datacenters (SD-N), Campus LAN-netwerken (SD-LAN) en de netwerken die datacenters verbinden met de Campus LAN (SD-WAN).

Dat biedt hen tal van voordelen:

  • Dankzij de gecentraliseerde intelligentie kan het opzetten en configureren van het netwerk geautomatiseerd en dus versneld verlopen.
  • Het centrale brein zorgt ervoor dat het netwerk 'leert' en zichzelf aanpast bij incidenten. Aanpassingen in het netwerk kunnen ook sneller en efficiënter worden uitgevoerd.
  • Een SDx-infrastructuur is veel makkelijker te segmenteren, waardoor security beter in je netwerk te integreren valt.
  • De uniformisering en rationalisering van een SDx garanderen een grotere beschikbaarheid van de infrastructuur en een lagere total cost of ownership.
  • Via SDWAN kan het netwerk heel eenvoudig en veilig geconnecteerd worden met de public clouds (public, private en hynbrid).
  • Een SDx-netwerk kan application aware gemaakt worden via tooling - native of bovenop gebouwd. Het laat bedrijven toe hun applicaties te monitoren en inzichten te krijgen in data-analyses. Gebruikers kunnen te allen tijde vlot met de applicaties aan de slag.
De voordelen van een SDx-infrastructuur zijn legio, maar het opzetten ervan is complex en vraagt een goede voorbereiding en begeleiding.

Tom Vanfleteren, Head of After Sales Support bij Proximus

author

SDx opzetten is complex

Hoe zet je nu best een goede SDx-netwerkinfrastructuur op? “Het is zoals een huis bouwen: de voorbereiding is minstens even belangrijk als de implementatie zelf. Eens SDx is opgezet, kun je het vrij makkelijk configureren en ondervind je al snel de voordelen. Maar het opzetten zelf is complex en ik merk dat bedrijven dit traject vaak onderschatten."

"Mijn ervaring leert ook dat bedrijven zich het best zo vroeg mogelijk laten begeleiden door een externe expert die, net zoals een architect, mee de vereisten scherpstelt en adviseert over de verschillende technologieën. Het loont om in dat advies te investeren en de structuur van meet af aan juist op te zetten zodat er verder in het traject minder bijsturing nodig is.”

Plan - technologie - design - automatisatie

Zoals eerder gezegd, net als bij een huis begint alles met een goed plan. Hoe zit je organisatie in elkaar? Wat verwacht je van een netwerk? En welke services wil je de eindgebruikers kunnen bieden? “De specifieke vereisten van jouw bedrijf bepalen in grote mate welke technologie je nodig hebt. Bedrijven moeten zich ervan bewust zijn dat geen enkele SDx-technologie er met kop en schouders bovenuit steekt en alle voordelen bundelt. Het is dus des te meer cruciaal om de technologie te kiezen die het best aan de noden van de organisatie beantwoordt. Houd daarbij zeker rekening met de openheid van de oplossing."

"Veel bedrijven zetten SDx niet tegelijk op in hun datacenter, Campus LAN en WAN, maar willen finaal deze drie deeldomeinen wel centraal kunnen orkestreren. Dan heb je uiteraard oplossingen nodig die dat toelaten. De volgende stap is om de technologische bouwstenen die je gekozen hebt samen te brengen in een goed overall design. Je gaat ook processen automatiseren, zoals het end-to-end opzetten van servers. Jammer genoeg zie ik al te vaak dat bedrijven daarbij de inefficiëntie in hun bestaande processen gewoon mee automatiseren. Terwijl het net de ideale gelegenheid is om bestaande bedrijfsprocessen te analyseren en te verbeteren. Het is alleszins het overwegen waard om ook daar tijd en middelen voor uit te trekken.”

SDx biedt bedrijven efficiëntie en snelheid bij het uitrollen van nieuwe projecten en ondersteunt zo de innovatie binnen de organisatie.

Tom Vanfleteren, Head of After Sales Support bij Proximus

Aandacht voor de netwerkingenieur

“Iets waar ik in het bijzonder op wil wijzen bij de implementatie van een SDx-infrastructuur, is dat de jobinhoud van de netwerkingenieur drastisch verandert. In plaats van een Network Engineer die CLI-commando's uitvoert, wordt hij een netwerkingenieur die bezig is met het automatiseren van de processen en het aansturen van de centrale controller. Omdat die controller op zijn beurt het netwerk aanstuurt, verliest de ingenieur bepaalde inzichten in de werking ervan en dat stelt hem mogelijk voor een grote uitdaging wanneer er zich issues voordoen."

"Je moet daar als bedrijf op anticiperen door bij het opzetten van je SDx-infrastructuur ook meteen in de juiste monitoring en troubleshooting tooling te voorzien. Sowieso zal de engineer veel nauwer moeten samenwerken met de leveranciers om issues snel en efficiënt op te lossen. Ook zijn relatie met leveranciers verandert dus. Bedrijven moeten daar aandacht voor hebben en netwerkingenieurs begeleiden via opleidingen en change management.”

Nieuwe generatie netwerkinfrastructuur is gebaseerd op software.

Ontdek het netwerk

Use case Proximus

Proximus is zelf met de drie onderdelen van SDx aan de slag gegaan binnen haar eigen organisatie. “We staan het verst met SDN in onze datacenters, waar we het afgelopen jaar een volledig nieuwe netwerkinfrastructuur hebben opgezet gebaseerd op Cisco ACI, met een automatisatielaag daarbovenop (project Cumulus). Vanaf Q2 zullen we hierop alle nieuwe projecten onboarden en starten we de migratie van onze meer dan tweeduizend applicaties naar het nieuwe netwerk. Key drivers zijn hierbij een verhoogde resilience, renewal van een verouderde infrastructuur en het end-to-end automatiseren van onze IT-infrastructuurprocessen."

"Er werd ook beslist om onze Proximus-shops via SD-WAN te connecteren met het datacenter. Wat SD-LAN betreft ten slotte zullen we een POC uitvoeren bij het uitrollen van een nieuw gebouw, voornamelijk om te ontdekken hoe we hierin onze toegevoegde waarde voor onze klanten kunnen optimaliseren. De hele implementatie is in elk geval een heel leerrijk en boeiend traject dat niet alleen onze organisatie ondersteunt bij haar innovatie, maar ook extra expertise oplevert die we kunnen inzetten voor onze klanten."

Tom Vanfleteren is sinds 1 februari 2019 Head of After Sales Support bij Proximus. Sinds 1993 was hij er achtereenvolgens Director Network Integration & Unified Communication, Head of Cloud & Industrialized ICT en Head of Enterprise Networks & Services.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts