“Denken vanuit waarde, niet vanuit data”

Gepubliceerd op 08/03/2022 in Solution nieuws

SAS en Proximus slaan de handen in elkaar. Samen helpen ze bedrijven meerwaarde te halen uit hun data. Voor softwarebedrijf SAS, gespecialiseerd in analytics, AI en data management, gaat het wereldwijd om het eerste partnerschap met een telecombedrijf.

“Denken vanuit waarde, niet vanuit data”

Het belang van IoT neemt toe, met name in de industrie. Productiebedrijven voorzien hun machines almaar meer van geconnecteerde sensoren. Die zorgen op hun beurt voor een groeiend volume aan data. “Maar data zonder inzicht zijn waardeloos”, zegt Sander Huysmans, Sales Director Enterprise & Growth bij SAS. “Wie in een data swamp verzeilt, raakt er moeilijk uit. Evengoed zijn ook data zonder actie waardeloos.” Onderzoeksbureau McKinsey bevestigt dat. IoT-projecten die gebruik maakten van AI leverden zeven op tien keer resultaten op die de verwachtingen overtroffen. Zonder AI ligt dat cijfer beduidend lager.

“IoT raakt meer en meer ingeburgerd”, zegt Dries van der Kleij, Business Development Manager Industrial Analytics bij Proximus. “De bouwblokken zijn beschikbaar: sensoren, cloud, AI. De grote uitdaging is nu op zoek te gaan naar de echte toegevoegde waarde.” AI laat productiebedrijven toe om hun voorsprong te behouden, bijvoorbeeld op de concurrentie uit China. “AI biedt dan onder meer de noodzakelijke oplossing om processen te versnellen en veiliger te maken.”

Start met het eindpunt

Volgens onderzoek van IDC moet de combinatie van IoT en AI tot een kostenbesparing van tien procent leiden. Waarom zetten dan niet meer bedrijven daar op in? “Dat doen ze wel, maar ze starten te vaak vanuit de technologie”, zegt Sander. “En net daar loopt het dan mis.” Acht op tien van de algoritmes raakt nooit voorbij de pilootfase. Voor die andere twee op tien duurt het dan weer minstens zeven maanden om ze effectief in gebruik te nemen. “Je moet niet kijken naar de technologie als startpunt, maar naar het gewenste resultaat als eindpunt.”

Wie start met IoT heeft een lighthouse case nodig: een concreet project waarmee je het hele bedrijf meekrijgt.

Sander Huysmans, Sales Director Enterprise & Growth bij SAS

“De toepasbaarheid van AI kan natuurlijk onmogelijk overal evenveel waarde opleveren”, zegt Dries. “Veel hangt af van de omstandigheden in de fabriek, van de manier waarop de processen georganiseerd zijn, enzovoort.” Dat maakt het alleen maar belangrijker om een traject te starten vanuit een bepaalde strategie, met een duidelijk doel voor ogen. “Daar heb je een lighthouse case voor nodig”, vult Sander aan. “Een concreet project waarmee je het hele bedrijf meekrijgt: technisch liefst niet al te complex, maar vooral met een duidelijk zichtbare meerwaarde.”

Zo’n traject laat toe te starten bij één productielijn, bijvoorbeeld, om daarna verder uit te breiden. Sander geeft het voorbeeld van een project met SAS-software bij een bedrijf in de chemische industrie. “De combinatie van IoT en AI zorgde er bij drie productielijnen voor 20% meer productievolume, maar tegelijk voor 26% minder energieverbruik. Het toont aan hoe het bedrijf vanuit een concrete doelstelling naar het project keek: meer resultaat tegen lagere kosten en op een duurzamere manier.”

Een breed toepassingsgebied

Aan mogelijke toepassingen is er alvast geen gebrek. “Al wat je als mens kunt bedenken, valt in een algoritme te gieten”, zegt Dries, “van heel eenvoudige modellen, bijvoorbeeld rond anomaliedetectie in een productieomgeving, tot deep learning en neurale netwerken.” In de praktijk kiezen bedrijven vandaag vooral voor trajecten die bijvoorbeeld de inzetbaarheid van machines of de kwaliteit van producten verbeteren. “Ook in de logistiek zijn mooie cases te vinden. De combinatie en analyse van grote datavolumes helpt er de logistieke goederenstromen optimaliseren.”

Edge computing en 5G als gamechangers

Daarnaast zorgt ook de technologische evolutie op zich voor nieuwe mogelijkheden. “In de context van IoT was communicatie vroeger soms de vertragende factor”, zegt Sander. “Onder meer edge computing neemt die drempel weg.” Edge computing biedt immers de mogelijkheid om de data-analyse lokaal te laten verlopen. Toch moeten we hier vooral 5G als de grote gamechanger zien. “Bij 5G is er zo goed als geen latency meer”, legt Dries uit. “5G laat toe IoT-toepassingen met grote datavolumes mobiel te laten verlopen, zonder enige vertraging, ook in omgevingen waar een bekabelde oplossing niet mogelijk is.”

Een IoT-project moet je als geheel opstarten: met data én analyse.

Dries van der Kleij, Business Development Manager Industrial Analytics bij Proximus

Een sterk partnerecosysteem

Dat SAS en Proximus de handen in elkaar slaan, is natuurlijk geen toeval. Een geslaagd IoT-project steunt op twee pijlers: data en analyse. “Wanneer je een project aanvat, moet je die twee aspecten tegelijk opnemen”, zegt Dries. De connectiviteit van Proximus laat toe data samen te brengen, waarna de toepassingen van SAS er de nodige inzichten uit puren.

Ook Microsoft – partner van beide bedrijven – past in dit geheel, als aanbieder van onder meer de opslag en rekenkracht die hierbij nodig is. Codit – één van de bedrijven uit het Proximus-ecosysteem – staat in voor de integratie van het geheel. “Zo nemen we de complexiteit uit het traject weg”, besluit Alex Lorette, Director Enterprise Solutions & Platforms bij Proximus. “Voor de klant blijft zo alleen de meest efficiënte aanpak over, ondersteund door ons partnerecosysteem.”

Sander Huysmans is Sales Director Enterprise & Growth bij SAS.

Dries van der Kleij is Business Development Manager Industrial Analytics bij Proximus.

Op ThinkThings 2021 werd getoond hoe nieuwe technologie in de praktijk wordt gebracht met concrete toepassingen. Onder andere IoT en data analytics waren grote onderwerpen tijdens het evenement.

Herbekijk het event Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One