Naar een slimmere en betere mobiliteit

Gepubliceerd op 21/05/2019 in Inspireren

Naar een slimmere en betere mobiliteit

De structurele files worden langer en ook het fileleed tijdens de daluren neemt toe. Een enorme kost voor bedrijven. Welke technologieën en slimme oplossingen zijn er om ons verkeer vlotter te krijgen? Gerd Nees van Be-Mobile vertelt.

Het is uit de hoek van de emerging technologies dat we veelbelovende oplossingen verwachten, met AI, blockchain, Internet of Things en big data als katalysatoren. Algoritmes maken voorspellingen in gedrag mogelijk. De technologische spitsvondigheden die hieruit voortkomen, zullen ook bedrijven ten goede komen. Al zal er ook een mentaliteitswijziging nodig zijn. Letterlijk elk bedrijf en elk individu kan het verschil maken.

Auto + trein + fiets

Onze gps stippelt vandaag optimale routes uit zonder files, maar de wagen is niet noodzakelijk de meest optimale vervoersmethode. Bedrijven zoals Be-Mobile werken aan technologische oplossingen voor verstoorde verkeersstromen. BU Manager Tolling & Logistics Gerd Nees: “Wij houden rekening met alle beschikbare vervoersvormen. Het is perfect mogelijk dat je veel sneller op je bestemming zal geraken als je eerst met je auto naar het treinstation rijdt, een trein neemt en het laatste stuk met een elektrische fiets of deelauto aflegt. Dit soort duurzame mobiliteit zouden werkgevers vandaag veel meer kunnen meenemen in hun mobiliteitsstrategie.”

Minder fileleed, minder CO2-uitstoot

  • Maak mobiliteitsfiches met alternatieve manieren om naar het werk te komen: openbaar vervoer, fietssnelweg, carpoolen …
  • Gaat uw bedrijf verhuizen? Kies een locatie die makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer.
  • Denk na over thuiswerken.
  • Een klant die moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer? Voorzie pool cars.
  • Combineer de bedrijfswagen met de trein: Railease.
  • Bedrijfswagen en tankkaart inruilen voor een mobiliteitsvergoeding: cash for car-regeling.
  • Bedrijfsfietsen of e-bikes voorzien.

Geconnecteerd transport

Naast het woon-werkverkeer is er natuurlijk ook het vrachtvervoer. Hierin zit een enorme verliespost voor logistieke bedrijven. Gerd Nees: “Er is ook nood aan oplossingen op logistiek niveau.

Door bijvoorbeeld rekening te houden met de files of ongevallen op de route van een vrachtwagen bevindt hij zich minder lang op de weg en dus is er minder CO2-uitstoot, minder verbruik van diesel … Bovendien leert onze ‘slimme’ oplossing uit wat er gebeurt. Bij het plannen van routes wordt er al rekening gehouden met wat we voorzien als verkeersinfo zodat we vooraf onze klanten informeren over wat ze mogen verwachten op de weg en ze dus finaal nogmaals minder tijd verliezen.”

Fileverslinder Be-Mobile

Je kent Be-Mobile misschien van de parkeertoepassing 4411. Naast deze randactiviteit analyseert Be-Mobile big data uit heel Europa: 25 miljoen voertuigen en hun verplaatsingen. Rond die verstoorde verkeersstromen bouwt het Belgische bedrijf vergaande technologische oplossingen.

Surf naar www.be-mobile.com

Wilt u het volledige artikel lezen?

Lees verder

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Andere artikels van Perspectief