Uniek cloudplatform voor intelligente verkeerslichten

Gepubliceerd op 07/06/2022 in Nieuws

Eind volgend jaar verzekeren intelligente verkeerslichten op 250 plaatsen in Vlaanderen vlotter en veiliger verkeer. Centraal in het Mobilidata-programma staat een cloudplatform voor data-uitwisseling, uitgerold door Proximus partner Be-Mobile.

Uniek cloudplatform voor intelligente verkeerslichten

Intelligente verkeerslichten maken een betere doorstroming van het verkeer mogelijk. Ze staan niet onnodig op rood. Het gemotoriseerde verkeer, maar ook fietsers en voetgangers, raken zo vlotter en veiliger op hun bestemming. Hulpdiensten krijgen automatisch groen licht, waardoor ze niet meer moeten wachten voor rode lichten. Door de vlottere doorstroming moeten auto’s en vrachtwagens minder remmen en weer optrekken. Dat zorgt voor een lager verbruik en minder uitstoot van fijnstof.

Co-creatie

Het Mobilidata-programma is een initiatief van de Vlaamse overheid, met steun van de Europese Unie. De coördinatie verloopt via onderzoekscentrum imec. In het hart van de oplossing bevindt zich een cloudplatform. Dat maakt data-uitwisseling mogelijk tussen de verkeersinfrastructuur – zoals de verkeerslichten – en de verkeersgebruikers. Onder meer de aanbieders van navigatiesoftware krijgen de mogelijkheid om hun toepassingen op het platform aan te sluiten.

Gepersonaliseerde verkeersinformatie

Mobilidata koos voor het cloudplatform TLEX van het Nederlandse Monotch, toonaangevend in de Europese slimme mobiliteitsindustrie. Een groep private partners van het Mobilidata-programma rolt het platform uit, onder leiding van Be-Mobile. Het bedrijf, met Proximus als meerderheidsaandeelhouder, is gespecialiseerd in oplossingen voor smart mobility. Be-Mobile bouwde eerder al ervaring uit met een mobiliteitsecosysteem. Via dat ecosysteem kunnen ook start-ups, scale-ups, bedrijven en andere stakeholders de data gebruiken om samen slimme mobiliteitsoplossingen te realiseren.

Shared data verhoogt accuraatheid

Via bestaande navigatie-apps die connecteren met het platform, zullen weggebruikers relevante, gepersonaliseerde meldingen ontvangen over het verkeer en ook eigen data op het platform kunnen delen om zo bij te dragen aan de accuraatheid van het geheel. Op kruispunten met intelligente verkeerslichten zal de werking van die lichten op een dynamische manier gebeuren, in functie van het werkelijke verkeer op dat moment.

Belangrijke stap

In Vlaanderen komt er met TLEX een vervolg op een systeem dat in Nederland al meer dan duizend intelligente verkeerslichten connecteert. Met de uitrol van het platform zet Vlaanderen opnieuw een belangrijke stap binnen het Mobilidata-programma. Technologie is voor het programma het middel om het verkeer in Vlaanderen veiliger, vlotter, duurzamer en comfortabeler te maken.

Het Mobilidata-programma steunt op de samenwerking tussen Agentschap Wegen en Verkeer, imec, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen en Connecting Europe Facility.

Het consortium van Be-Mobile omvat de partners Be-Mobile, Flitsmeister, NDrive, Bosch, Monotch, Transport & Mobility Leuven, Tractebel, Movias en Sirus.

Meer over Mobilidata

In de stad Gent werkt Be-Mobile al een tijd mee an de ondersteuning van het mobiliteitsmanagement via data.

Ontdek hoe

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One