Proximus helpt van vlaanderen smart energy region te maken

Gepubliceerd op 07/09/2016 in Nieuws

Proximus helpt van vlaanderen smart energy region te maken

Willen we de Europese energiedoelstellingen halen, dan zullen we met z’n allen slimmer én efficiënter met energie moeten omgaan. Om die uitdaging aan te gaan, wil de Vlaamse speerpuntcluster Energie onze regio positioneren als ‘Smart Energy Region’. Ook Proximus draagt zijn steentje bij.

De speerpuntcluster Energie is een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse industrie, Vlaamse onderzoeksinstituten en de overheid. De bedoeling is om van Vlaanderen een ‘Smart Energy Region’ te maken, door intensief samen te werken, voort te bouwen op bestaande competenties en de infrastructuur van de onderzoekswereld optimaal te benutten. Op die manier moet onze regio snel voorzien kunnen worden van een duurzaam energiesysteem en moeten we met innovaties voor de dag komen die economische groei meebrengen en die ons internationaal op de kaart zetten.

De opportuniteiten zijn niet min. De sector rond (hernieuwbare) energie in de enge zin is nu al goed voor zeker 400 bedrijven die vijf miljard euro omzetten en zo’n 20.000 mensen tewerkstellen.

Proximus doet mee

Naast partijen als onder meer Voka, Agoria, de Vlaamse Confederatie Bouw, Living Tomorrow, UGent en IMinds heeft ook Proximus zich bij deze speerpuntcluster aangesloten. De energietransitie die zich de komende jaren en decennia zal voltrekken, heeft immers nood aan heel wat nieuwe communicatiemiddelen. Denk bijvoorbeeld maar aan de smart grids, waarbij individuele elektriciteitsmeters bij gebruikers data moeten kunnen uitwisselen met de systemen van de netbeheerders. De expertise die Proximus ondertussen opbouwde met Internet of Things (zoals het gloednieuwe LoRaWAN-netwerk), cloudplatformen en big data analytics zullen hier uitstekend van pas komen. 

Vijf Innovatorzones

In eerste instantie worden er door de cluster vijf ‘innovatorzones’ onder de loep gehouden: energie in havens, micro-grids, integratie van energiestromen op grote (industriële) sites, energieplatformen en -apps en gebouwrenovatie. Deze vijf zones hebben een kritische schaal én voldoende massa om snel een hefboomeffect te genereren. Zowel de industrie, wijken en steden als individuele, residentiële gebouwen vormen de belangrijkste ‘markten’. 

Afspraak 2026

De energiecluster bouwt voort op de fundamenten die al gelegd werden met het Smart Grid Flanders-initiatief. Na de opstartfase die nu is ingezet, moet de organisatie tegen eind van dit jaar op kruissnelheid komen, waarna ze op twee jaar tijd volwaardig zal worden uitgebouwd. De vijf aangeduide innovatorzones hebben een tijdshorizon van zo’n tien jaar. Tegen 2026 moeten de eerste ambities dus waargemaakt zijn.

Voel u vrij om onze Smart Cities pagina te lezen voor andere informatie

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team