Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Smart City: de uitdaging bestaat erin een tastbare behoefte te vervullen

Gepubliceerd op 17/10/2018 in Oplossingen & diensten

Smart City: de uitdaging bestaat erin een tastbare behoefte te vervullen

Om een Smart City te worden, dient een stad in de eerste plaats haar burgers centraal te stellen en ze als de actoren van de oplossing te beschouwen. Steden en gemeenten moeten de connectiviteit omarmen om aan praktische behoeften tegemoet te komen. Hieronder vindt u de antwoorden die Proximus heeft aangebracht tijdens de derde editie van het saloncongres ‘Smart City Wallonia’ (25 september) op de WEX-beurs in Marche-en-Famenne.

Met de talloze ideeën en projecten die overal in België het levenslicht zien, vallen de stukjes van de grote ‘Smart Cities'-puzzel langzaam maar zeker op hun plaats. In die context heeft Proximus zich als doel gesteld om te luisteren en de echte behoeften te begrijpen. “Aangezien we niet kunnen putten uit een grote catalogus met te verkopen producten, moeten we onze methodes aanpassen. We willen oplossingen uitwerken in samenwerking met steden, gemeenten, partners en vooral burgers, oplossingen die steunen op de prioriteiten van de actoren,” aldus Tamana Bostan van Proximus.

Smart City Live Lab: update

Smart City Live Lab het IoT- en data analytics-project dat werd opgezet in samenwerking met Ottignies-Louvain-la-Neuve was een van de thema’s op de Proximus-stand op de ‘Smart City Wallonia’-beurs.

Lees alles over Smart City Live Lab

Smart City Live Lab

“Het laboratoriumconcept stelt de actoren gerust en stimuleert gaandeweg de aanbreng van goede ideeën. Toegegeven, wendbaarheid en gemeentelijke wetgeving zijn niet altijd compatibel. Maar we besteden in de eerste plaats aandacht aan tests en we gaan vooruit!” aldus David da Câmara Gomes, schepen in Ottignies-Louvain-la-Neuve.

5 redenen die een stad aanzetten om voorconnectiviteit te kiezen:

  1. Meer welzijn voor burgers
  2. Respect voor het milieu stimuleren
  3. Oplossingen voor nieuwe generaties aanbieden
  4. Economische uitdagingen beantwoorden
  5. De uittocht op het platteland tegengaan

Anonieme gegevens zonder te investeren

Een van de antwoorden om Smart Cities tot realiteit te maken, schuilt in ‘data analytics’, en meerbepaald in een oplossing voor ‘location analytics’. “De gegevens van ons mobiele netwerk zijn de klok rond beschikbaar en vergen geen enkele bijkomende investering. Zo maken ze het mogelijk om op macroscopische wijze de meest waarschijnlijke geografische oorsprong van personen en het aantal aanwezige personen in te schatten, en dat alles op een anonieme, goedgekeurde en beveiligde manier,” verduidelijkt Sandra Ajzenman, Integrated Value Proposal & Smart City Manager bij Proximus tijdens haar workshop op Smart City Wallonia.

Gegevens verrijken en actualiseren

De stad Herstal plukt reeds de vruchten van de data analytics-oplossingen van Proximus. Nog steeds in een macroscopische logica streeft de stad naar een beter beheer van haar grondgebied. “Door de gegevens per zone te analyseren en bij te werken, hebben we bijvoorbeeld een compleet overzicht van de geografische oorsprong van de bezoekers aan onze wekelijkse markt. Dat biedt ons een opportuniteit om ons verzorgingsgebied aan te passen en te stimuleren. Informatie die goud waard is,” verklaart Gérald Trokart, Directeur van Urbeo Commerce, een autoriteit op het vlak van de handel in Herstal, tijdens zijn exposé.

quote

De gegevens van ons mobiele netwerk maken het mogelijk om op macroscopische wijze de meest waarschijnlijke geografische oorsprong van personen en het aantal aanwezige personen in te schatten, en dat alles op een anonieme, goedgekeurde en beveiligde manier.

quote

Sandra Ajzenman, Integrated Value Proposal & Smart City Manager bij Proximus

En in de context van lokale handel kunnen de gegevens nog verrijkt worden. “We kunnen zelfs het koopgedrag in kaart brengen dankzij de correlatie met de gegevens van betalingen uitgevoerd via partners zoals MasterCard,” besluit Sandra Ajzenman.

Ontdek hoe cocreatie tussen steden, startups en de academische wereld werkt.

Lees de interviews

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts

Blog topics

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!