Smart City: wanneer de academische wereld en startups zich moeien

Gepubliceerd op 17/10/2018 in Oplossingen & diensten

Smart City: wanneer de academische wereld en startups zich moeien

Kan men een beter laboratorium bedenken dan een stad geconcentreerd op 33 km², die zowel een stadscentrum als een universiteit en een winkelcentrum omvat en tegen heel wat uitdagingen aankijkt? Welkom in Ottignies-Louvain-la-Neuve. Tijd voor tests om de opportuniteiten van een Smart City in kaart te brengen.

Hoe bouwt men met succes een Smart City uit?

Gesterkt door zijn ervaring met het Smart City Live Lab, kan David da Câmara Gomes, schepen in Ottignies-Louvain-la-Neuve, reeds een eerste lijst met voorwaarden voor het slagen van een Smart City opstellen: “De basis schuilt in de uitbouw van een ecosysteem bestaande uit solide partners, met inbegrip van de burgers uiteraard. Ik ben van mening dat je klein moet beginnen om vervolgens te testen en te leren uit de resultaten.

Je moet ook voortdurend het nut van de aangeboden oplossingen in vraag stellen en hun reële impact op de kosten en het milieu onderzoeken. Voor gadgets is geen plaats en ook de digitale kloof mag niet groter worden. Ik adviseer ook om de verschillende projecten met elkaar te verbinden om de coherentie en meerwaarde te maximaliseren.”

Lees alles over Smart City Live Lab

Smart City Live Lab

quote

Klein beginnen om vervolgens te testen en te leren uit de resultaten.

quote

David da Câmara Gomes, schepen in Ottignies-Louvain-la-Neuve.

Dertien weken om een oplossing te vinden

En als het technologische antwoord op de mobiliteitsuitdagingen van Ottignies-Louvain-la-Neuve nu eens werd aangeleverd door studenten? Dat is het doel van de vijfde editie van het programma ‘classes d’innovation’ van de UCL, om de creativiteit van de studenten te stimuleren en vernieuwende oplossingen te verkrijgen. “De mobiliteit in onze stad is een probleem van maatschappelijke innovatie.

In teams worden de studenten aangezet om een radicaal vernieuwende methodologie te hanteren. Het doel is niet om ze te confronteren met een probleem dat gemakkelijk kan worden opgelost met technologie maar juist om technologie te gebruiken om echte problemen op te lossen”, aldus Victorien Sonneville, onderzoeker aan de UCL en lid van het ICTeam voor FEDER in Wallonië. “Doorheen het parcours zullen de studenten hun voorstelen opbouwen op basis van tastbare gegevens verkregen via een toonaangevende partner. Proximus is een van die partners. Na dertien weken zal elk team een stand van zaken opmaken van zijn prototypeoplossing. Dan zal de stad beslissen welk het winnende project is”, besluit Victorien.

quote

Het doel is niet om ze te confronteren met een probleem dat gemakkelijk kan worden opgelost met technologie maar juist om technologie te gebruiken om echte problemen op te lossen.

quote

Victorien Sonneville, onderzoeker aan de UCL en lid van het ICTeam voor FEDER in Wallonië

Intelligent als een stad in zakformaat

De Luikse startup ‘Letsgocity’ behoeft geen introductie meer, net zo min als haar nieuwe, innovatieve app voor lokale diensten: ‘Wallonie en poche’. Een concrete oplossing voor een aantal Waalse steden, waaronder ook Ottignies-Louvain-la-Neuve. “Die oplossing centraliseert alle lokale diensten in een enkele app. Voor Ottignies-Louvain-la-Neuve hebben we zopas drie bijkomende diensten geactiveerd: het e-loket voor alle praktische diensten (dat nog niet op de agenda staat), een parkeeroplossing die automatisch uw parkeersessie start en een gemeentelijke agenda voor realtime inhoud”, aldus Pierre Labalue, oprichter van Letsgocity.

quote

Versie 2.0 van ‘Wallonie en poche’ is reeds een realiteit voor 12 gemeenten in Wallonië.

quote

Pierre Labalue, Letsgocity

Lees meer over het evenement ‘Smart City Wallonia’.

Smart City Wallonia

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts

Blog topics

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!