Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

11 smart city-projecten onder de loep

Gepubliceerd op 17/11/2015 in Inspireren

11 smart city-projecten onder de loep

Steden en gemeenten in België werken actief aan smart city-projecten. Hiermee streven ze naar een optimale dienstverlening met aandacht voor mobiliteit, milieu en energiebeheer. Het Smart City Institute nam elf projecten onder de loep: één per provincie plus Brussel. Het onderzoekcentrum maakte de resultaten van de studie op 9 november wereldkundig.

Jonathan Desdemoustier en Prof. Dr. Nathalie Crutzen voerden het onderzoek uit. Ze zamelden gegevens in tijdens face-to-face gesprekken met de belangrijkste verantwoordelijken van elk project. De focus lag op twee luiken. Enerzijds de intrinsieke kenmerken van elk smart city-project en anderzijds het kritisch aftoetsen van o.a. de dynamiek, de duurzaamheid, de financiering en het wettelijk statuut van elk project.

Op basis van de resultaten doen de onderzoekers aanbevelingen aan de verschillende betrokkenen bij een project: de politiek, de administratie, de burger, de bedrijven en de onderzoekscentra. Doel is om smart city-projecten nu en in de toekomst nog beter te begeleiden en te ondersteunen.

3 globale aanbevelingen van het Smart City Institute

1. Op basis van de grootte van België en de manier waarop lokale besturen zijn georganiseerd, lijken samenwerkingen tussen steden noodzakelijk om smart city-projecten op te zetten met grotere dimensies. België zou ook kunnen inzetten op smart regions. Dankzij deze samenwerkingen zouden ook de kosten gedrukt kunnen worden.
2. Open data en big data zijn voor de overheid grote uitdagingen. Voor de bedrijfswereld en de burgers kunnen ze grote opportuniteiten betekenen.
3. Creativiteit en innovatie, zowel op het vlak van technologie als sociaal en juridisch zijn noodzakelijk. Smart cities vragen om de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen en -plannen, nieuwe manieren van financieren en nieuwe juridische middelen.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!