×
×

Innovatie in de slimme stad

Gepubliceerd op 31/08/2015 in Tech, tips & trics

Innovatie in de slimme stad

Smart cities zijn steden en gemeenten die gebruikmaken van technologische oplossingen om hun leefbaarheid, duurzaamheid, mobiliteit en bereikbaarheid te vergroten. Zo worden ze aantrekkelijker voor burgers én concurrentiëler voor bedrijven.

Veel Belgische steden en gemeenten namen reeds slimme initiatieven op diverse vlakken om hun burgers een steeds betere, liefst digitale dienstverlening te garanderen. De stad Lier bijvoorbeeld bewees dat een verbeterde dienstverlening soms in een klein hoekje zit. Tot voor kort moesten alle aanvragen van notariële inlichtingen manueel en per perceel worden afgehandeld door de medewerkers van de stadsdiensten. Eind 2013 werd het proces geautomatiseerd en werden de digitale registers opgenomen in één centrale databank. Vandaag krijgt de aanvrager snel een pfd-document in zijn mailbox, zonder enige tussenkomst van een ambtenaar.

Slimme mobiliteit met de fiets

In Deinze werd gewerkt rond een complementair aanbod op het vlak van mobiliteit. Er werd een derdebetalerssysteem voor deelfietsen in het leven geroepen, waardoor het gebruik van een Blue-Bike-deelfiets gratis werd voor inwoners en bezoekers. Deinze is hiermee de eerste stad in België die zorgt voor de financiering van de verplaatsingen met Blue-Bikes. De basisprijs van 10 euro voor een Blue-Bike-abonnement blijft behouden, maar het bedrag van 3 euro per rit wordt volledig gedragen door de stad.

Ook in Luik vormt het fietsbeleid een hoeksteen in de creatie van aantrekkelijke woon- , leef- en winkelomgevingen. Vélocité is een uniek fietsverhuurprogramma, gericht op alle Luikenaars die hun transportgewoontes willen veranderen. Fietsen in Luik kan echter lastig zijn omwille van de steile hellingen. Een elektrische fiets is dan een alternatief. Enig nadeel: de hoge aankoopprijs. Daarom geeft de stad 400 personen of gezinnen de kans om twee maanden lang gratis een elektrische fiets te gebruiken.

Machine-to-machine via LoRaWAN

Dankzij de digitale revolutie, gestart in de jaren zestig, zijn slimme oplossingen voor lokale besturen mogelijk. De rode draad blijft connectiviteit. Ook daar blijven nieuwe technologieën voor vooruitgang zorgen. LoRaWAN™ bijvoorbeeld is een vernieuwende, energiezuinige technologie die toestellen met het internet verbindt over lange afstand. Proximus startte als eerste telecomoperator in België met de uitrol van een draadloos netwerk dat gebaseerd is op LoRaWAN™. Het nieuwe netwerk vervolledigt het machine-to-machine-aanbod van Proximus.

Wie wordt de slimste stad van België?

Naast de slimme oplossingen in Lier, Deinze en Luik werden nog 7 projecten genomineerd voor de finaleronde van de Belfius Smart City Award. Op 2 december wordt de winnaar bekendgemaakt. Samen met deze prijsuitreiking worden ook het Agoria Smart Cities Forum en de Agoria Smart City Technology Awards georganiseerd.

Hoe zit het met Nederland?

Ook in Nederland zijn Smart Cities niet uit de media weg te denken. Lees hier hoever Nederland staat met de creatie van een smart urban delta opwww.mijn-gemeente.com.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!