Slimme werkplekken in slimme gebouwen

Gepubliceerd op 28/03/2019 in Inspireren

Slimme werkplekken in slimme gebouwen

De torens van Proximus bepalen al vijfentwintig jaar de skyline van Brussel. De voorbije twee jaar ondergingen deze kantoren een complete makeover, een uitrol die tegen april 2019 volledig beëindigd wordt. Proximus kiest hier voor slimme werkplekken in slimme gebouwen.

Dit nieuwe hoofdstuk in het verhaal van de torens brengt verschillende evoluties samen. “Het nieuwe werken is een belangrijke drijfveer”, zegt Jan Joos, Director Group Internal Services bij Proximus. “Mensen krijgen onder meer al een tijdje de mogelijkheid om thuis te werken. Lang niet alle medewerkers zijn daardoor op hetzelfde moment in de torens aanwezig. Dat zorgt voor minder nood aan kantooroppervlakte – en dus voor een kostenbesparing. Tegelijk bieden we onze medewerkers telkens een andere, meer aangepaste werkplek aan in functie van de taken waar ze zelfstandig of als team mee bezig zijn.”

Hoe kan u starten met IoT?

Kom het te weten

Activity-Based Working

In functie van het werk van de diverse teams richt Proximus de werkomgeving dus anders in. “Zo hebben we op vele verdiepingen shared desks (flexdesks) voor iedereen uitgerold, inclusief stille ruimtes voor taken die extra concentratie vereisen.”

“Deze werkplekken worden gegroepeerd in ‘ankerzones’ voor teams waar nauw overleg en samenwerking belangrijk is. Veelal tussen dezelfde collega’s. Het meest doorgedreven type van de ‘collaborative workplace’ zijn verdiepingen specifiek ontworpen met plekken om te telefoneren, om te brainstormen, vergaderzalen voor videoconferenties, enzovoort. Ideaal ter stimulatie van een doorgedreven transversale samenwerking in projectverband met collega’s uit verschillende divisies. Uiteraard werd er ook een speciaal concept uitgewerkt voor die diensten waarbij samenwerken moeilijker of minder efficiënt is, zoals bij callcenters”, legt Jan uit.

IoT vormt de basis waarmee we ons comfort en welzijn op kantoor verbeteren.

Jan Joos, Director Group Internal Services bij Proximus

author

Bouwen op IoT

De torens zijn reeds uitgerust met een Building Management System (BMS) dat onder meer de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie regelt in functie van het gebruik van de ruimtes. Het systeem bewaakt ook het interne elektriciteitsnetwerk en het energieverbruik. “Het BMS-concept is in het hele land geïnstalleerd, in al onze kantoorgebouwen en in de belangrijkste technische gebouwen. Vanuit de torens kunnen we dit centraal aansturen.” Met behulp van IoT-toepassingen breidt Proximus stilaan dat basisbeheer uit, om zo te evolueren naar smart workplaces in echte smart buildings.

Sensoren vertellen

“IoT vormt de basis waarmee we ons comfort en welzijn op kantoor verbeteren”, vertelt Jan. “Testen zijn opgestart met sensoren die het aantal aanwezige personen tellen in vergaderzalen. De idee is dat als er maar vier deelnemers in een zaal voor twintig personen aanwezig zijn, het systeem vervolgens kan adviseren de meeting naar een kleinere vergaderzaal te verplaatsen waardoor er een meetingroom vrijkomt voor mensen in grotere groep.”

Ook berekenen eerstdaags sensoren het aantal aanwezige personen per verdieping, uiteraard altijd anoniem. Wordt het maximale aantal toegelaten personen overschreden, bv. om veiligheidsredenen, dan stuurt het systeem een waarschuwing uit naar de verantwoordelijken.

Welk netwerk past bij uw IoT-project?

Kom het te weten

Uithangbord

Ook de belangrijkste kunstwerken die in de torens de gangen sieren, krijgen een sensor. “Zo kunnen we luchtvochtigheid en de aanwezigheid van infraroodlicht in de gaten houden”, zegt Jan. “De sensor kan ook een alarm uitsturen wanneer iemand het kunstwerk verplaatst.”

Daarnaast denkt Proximus ook aan een meer geautomatiseerde toepassing die de aankomst van bezoekers in het gebouw moet ondersteunen. Een volgende evolutie die op stapel staat is extra automatisatie rondom de kassa’s in de restaurants. “Bij de keuze voor smart building-oplossingen kiezen we steeds voor technologie die al een bepaalde maturiteit heeft. We maken gebruik van de oplossingen die we als IT-partner ook aan onze klanten aanbieden.”

Jan Joos studeerde IT aan de VUB. Sinds 1996 werkt hij bij Proximus, waarvan de laatste tien jaar als Director Group Internal Services.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One