Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Wat zegt u daar, Smart City?

Gepubliceerd op 02/07/2018 in Klantenverhalen

Wat zegt u daar, Smart City?

Dankzij het pilootproject Smart City Live Lab kan het stadsbestuur van Ottignies-Louvain-la-Neuve zijn grootste uitdagingen aangaan door spitstechnologie in te zetten. Interview met David da Câmara Gomes en Alexander Bosmans.

Bij zo een groot project zijn er meer dan twee partijen betrokken. Wie zijn de stakeholders van Smart City Live Lab?

David da Câmara Gomes: “De stad is de drijvende kracht achter het project. Het is noodzakelijk dat er een ecosysteem wordt geïnstalleerd om de verschillende partners voor digitalisering en duurzame ontwikkeling van de stad te verenigen. Bij elke fase van het project zijn er andere hoofdrolspelers betrokken, waaronder het stadsbestuur, de politie, de bewonersvereniging, ORES, Letsgocity, Be-Mobile en Proximus. Zonder natuurlijk de UCL te vergeten, de belangrijkste en grootste grondeigenaar van de stad.”

Wat is de ambitie van Smart City Live Lab?

Alexander Bosmans: “Ottignies-Louvain-la-Neuve en Proximus starten hiermee een project zonder weerga om de mogelijkheden en impact van het Internet of Things (IoT) en data-analyse te verkennen. Ons hoofddoel is dat de burger en de stad de vruchten kunnen plukken van deze technologieën.”

Hoe hebben jullie de belangrijkste fases van het project bepaald?

David: “Proximus heeft contact met ons opgenomen voor een uniek voorstel. Het telecommunicatiebedrijf bood enerzijds aan om de stad in zijn huidige situatie te analyseren en anderzijds om er een proeftuin van te maken.”

Alexander: ”Onze aanpak is gebaseerd op Design Thinking, een methode die de gebruiker centraal stelt in de analyse en die via Collective Intelligence nieuwe ideeën genereert.”

David: “We konden heel vlot drie hoofdthema’s onderscheiden: veiligheid & preventie, mobiliteit en energie. Niets origineels zult u zeggen, maar dit is het resultaat van een grondig onderzoek van tientallen mogelijkheden. In april waren er drie workshops waar we voor elk thema een aantal maatregelen bepaalden, die we nu moeten ontwikkelen. De eerste tests zullen in juni plaatsvinden.”

quote

De digitalisering zal ons helpen om onze financiën te consolideren en om tegelijkertijd te bezuinigen, de stad van morgen is dichterbij dan de meesten denken.

quote

David da Câmara Gomes is schepen van Financiën, Informatica en Administratieve Vereenvoudiging, Cultuur, Verkeer en Wegen.

Op welke manier kunnen IoT en data-analyse een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid en preventie in Louvain-la-Neuve?

David: "Iedereen weet dat onze stad wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een universiteit en heel veel studenten. We stellen bijvoorbeeld drie soorten geluidsoverlast vast: geplande events, privéactiviteiten en geluidshinder door verplaatsingen (verkeer). We hebben natuurlijk weinig controle over het laatste aspect. Op dit ogenblik worden verschillende pistes onderzocht om oplossingen aan te reiken."

Alexander: “Het idee is om geluidsniveaumeters te plaatsen die politiepatrouilles realtime informatie geven over de geluidshinder. Hierdoor kunnen we in plaats van een reactieve, een proactieve aanpak volgen. Daarna hoeven we deze gegevens alleen nog maar via onze platformen te analyseren en een juiste interpretatie van de ontvangen informatie door te sturen.”

Mobiliteit is een thema dat veel mensen zorgen baart. Welke problemen willen jullie in het bijzonder onderzoeken?

David: ”In Waals-Brabant leiden de groeiende verstedelijking, de koopkracht en de hoge autodichtheid ertoe dat de wegen dichtslibben. Daar komt nog bij dat de universiteit Louvain-la-Neuve een belangrijke aantrekkingspool is en het station van Ottignies dagelijks meer dan 20.000 reizigers telt…”

Alexander: “We kunnen de individualisering van de mobiliteit niet oplossen, maar wel ervoor zorgen dat het verkeer vlotter verloopt. Door metingen en geolokalisering van de verkeersdrukte kunnen we deze realtime informatie gebruiken om slimme verkeersborden te beheren. Nog eens, een proactieve aanpak is cruciaal en het is de beste service die we de burger kunnen verlenen."

David: “Wie stadsmobiliteit zegt, bedoelt natuurlijk ook parkeerplaatsen. En in onze stad zijn er voldoende, zo’n 18.000. Het probleem is dat de uitbating in handen is van verschillende actoren die elk andere methodes (en tarieven) hanteren. Het IoT stelt ons in staat om de middelen evenredig te verdelen en tegelijkertijd de reële noden te respecteren.”

Het derde thema is energie. Is dit nieuw voor de stad?

David: “We hebben op dit vlak al veel vooruitgang geboekt dankzij onze energieadviseur die ons begeleidt. Zo maken we bijvoorbeeld gebruik van telemetrie en een warmtebeheersysteem voor onze openbare gebouwen. Voor het overige zijn we altijd afhankelijk van een telefonische oproep om een eventueel probleem te melden. Wat ik een echte meerwaarde zou vinden, is dat onze diensten proactiever kunnen werken.”

Alexander: ”Uiteraard is de universiteit sterk geïnteresseerd in dit thema. We weten ook dat de stad lid is van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie. De doelstelling van dit initiatief is om tegen 2030 40% minder CO2 uit te stoten. Het is dan ook onze ambitie om de steden oplossingen aan te reiken waardoor ze dit doel halen en zelfs nog een stap verdergaan."

Wat zijn naast digitalisering de andere ingrediënten van de stad van morgen?

David: “De stad van morgen moet blijven inzetten op de kwaliteit van het ‘samenleven’. Duurzame ontwikkeling van de stad is daarom een must. De digitalisering zal ons helpen om onze financiën te consolideren en om tegelijkertijd te bezuinigen. Hoewel er geen eenvoudige oplossingen voor complexe problemen bestaan, is de stad van morgen dichterbij dan de meesten denken.”

Alexander: “Dit project is lopende en kan alleen maar evolueren. Niets ligt op voorhand vast, en dat is net de sterkte van dit pilootproject. De hoofdcomponent is de wil om er snel rendement uit te halen en het sterkste bindmiddel zal het engagement van de burger zijn.

We willen hierbij de stad Ottignies-Louvain-la-Neuve van harte bedanken om deze uitdaging aan te gaan en als voorbeeld te dienen voor Wallonië en heel België.”

David da Câmara Gomes is schepen van Financiën, Informatica en Administratieve Vereenvoudiging, Cultuur, Verkeer en Wegen. De rode draad in zijn carrière is informatica en hij bekleedt ook de functie van Information Resource Manager DG HR bij de Europese Commissie.

Alexander Bosmans is Verantwoordelijke Overheidssector bij Proximus. Deze industrieel ingenieur is goed thuis in internationale handel en de publieke sector.

Stad Ottignies-Louvain-la-Neuve

  • > 31.300 inwoners
  • 6,5 inwoners op 10 zijn tussen 18 en 64 jaar
  • Oppervlakte: 33 km2
  • Ontstaan van Louvain-la-Neuve: 1971

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!