×
×

De ondernemers van morgen

Gepubliceerd op 01/04/2016 in Inspireren

De ondernemers van morgen

In januari 2015 zag het Smart City Institute (SCI) het levenslicht. Het instituut wil de ondernemers van morgen lanceren en focust zich op het onderzoek, de opleiding, de innovatie en het ondernemerschap rond smart cities. Op dit moment lopen er twaalf veelbelovende ondernemersprojecten

Innovatie via duurzame technologische oplossingen vormt het antwoord op de grote uitdaging waar steden voor staan: een optimale dienstverlening aan de burgers met aandacht voor mobiliteit, veiligheid, milieu en energiebeheer. Hiervoor moeten steden en gemeenten kunnen terugvallen op het onderzoek van academische instellingen. Vanuit dat standpunt werd het Smart City Institute opgericht: een samenwerking tussen professoren en onderzoekers, privé- en publieke partners, waaronder Proximus, en experts. 

City Venture Lab

Onder leiding van professor Nathalie Crutzen ontstond in de schoot van het Smart City Institute het City Venture Lab. Bij dit lab zijn op dit moment twaalf veelbelovende ondernemersprojecten lopende die een antwoord bieden op de uitdagingen van morgen. Het project ‘Sibii’ bijvoorbeeld wil toeristen via gamificatie een stad op een vernieuwende manier laten ontdekken en met ‘Tracko’ is het mogelijk om stadsfietsen eenvoudig te lokaliseren.

Studenten zijn de toekomst

Daarnaast werden begin dit jaar 300 studenten van het laatste jaar van de HEC-ULg uitgedaagd om een project uit te werken over smart city’s. 2 thema’s werden vooropgesteld: goed bestuur en beter samenwonen. Van de vijftigtal ingezonden projecten zijn er vijf die de aandacht van het Smart City instituut trokken. 

De oplossingen van vandaag

Met dit initiatief wil het Smart City Institute steden verder ondersteunen in hun keuze voor slimme oplossingen. In België zijn er nu al een aantal steden die mee op de kar sprongen en zich dankzij technologie en efficiënte dienstverlening een smart city mogen noemen. Zo heeft de stad Aarschot de app smart parking. Als bestuurder kunt u dan met uw smartphone parkeerplek zoeken. U kunt deze en andere initiatieven bekijken op het Youtube-kanaal van Proximus en op kanaal Z.

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!