Professor en onderzoeker Pieter Ballon over ‘slimme steden’

Gepubliceerd op 10/11/2016 in Inspireren

Professor en onderzoeker Pieter Ballon over ‘slimme steden’

Pieter Ballon is master in de Hedendaagse Geschiedenis en doctoreerde in de Communicatiewetenschappen. Hij is verbonden aan de VUB en onderzoeksleider van de groep Media, Markt en Innovatie bij IBBT-SMIT en hoofd van IBBT-iLab.o, het lab voor open innovatie in ICT. Bij iMinds, het digitale onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid, is hij de expert in smart cities.

Waarover gaat het?

Sinds 2008 woont het grootste deel van de wereldbevolking in een stad. Dit aantal zal alleen maar toenemen. Mobiliteit, veiligheid, energie en afval worden de grote uitdagingen. De oplossing ligt voor de hand: door de stad slim te maken zal de levenskwaliteit van de inwoners op peil blijven, zegt Pieter Ballon. Ook in België is men hierover volop aan het nadenken.

Waarom moet u dit lezen? 

De smart city-revolutie zal er hoe dan ook komen. Maar dit boek is geen puur hoera-verhaal. Pieter Ballon schetst niet alleen de voordelen die slimme steden meebrengen, maar heeft ook oog voor alle gevaren en valkuilen. 

Over het boek  

‘Smart Cities’ beschrijft hoe technologie onze visie op de stad radicaal verandert. Dat is ook nodig als we de almaar groeiende steden op onze planeet leefbaar en beheersbaar willen houden. Ballon onderzoekt hoe we dankzij steeds krachtigere ICT, stadsbewoners mobiel kunnen houden. Hoe we de veiligheid en energievoorziening kunnen verbeteren en hoe de algemene stadsbeleving er op vooruit kan gaan. Toch is de technologie alleen niet zaligmakend. Hoe houd je bijvoorbeeld een goede balans aan tussen veiligheid en privacy? Daarvoor ontwikkelde de auteur ‘vijf succesrecepten voor een smart city’. Pieter Ballon heeft ook veel aandacht voor de Belgische en Nederlandse initiatieven inzake slimme steden. 

Voel u vrij om onze Smart Cities pagina te lezen voor meer informative

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One