Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Smart Cities

Gepubliceerd op 20/02/2015 in Nieuws

Smart Cities

Steden en gemeenten staan voor een grote uitdaging: een optimale dienstverlening aan de burgers verzekeren met aandacht voor mobiliteit, milieu en energiebeheer binnen striktere financiële limieten. Meer doen met minder geld. Dat vraagt om innovatieve oplossingen.

Een van de grootste uitdagingen voor de lokale besturen vandaag vormt de demografische evolutie. Niemand blijft blind voor de gevolgen van de vergrijzing. Het aantal 65-plussers neemt de komende tien jaar overal toe. Vijftig gemeenten zullen een stijging kennen van meer dan 30 procent. Dat betekent extra rusthuizen, meer zorg en een groter armoederisico.

Parallel daaraan barsten sommige steden en gemeenten uit hun voegen. In Vilvoorde zal de bevolking binnen tien jaar met 15 procent zijn aangegroeid. Een studentenstad als Leuven met haar steeds meer internationale populatie is in de voorbije jaren explosief gegroeid. Andere steden kennen een soortgelijke evolutie. De financiële, maatschappelijke en organisatorische implicaties zijn enorm. Bovendien moeten die demografische veranderingen worden beheerd in een ecologisch verantwoorde context. Het maakt de zaken er niet makkelijker op.

Innovatie
Innovatie aan de hand van duurzame technologische oplossingen vormt het antwoord. In 2020 zullen ruim 50 miljard objecten een internetverbinding hebben. Ze genereren een massa gegevens waarmee stadsplanners oplossingen op maat kunnen voorzien. De bevolkingsdruk zorgt bijvoorbeeld voor langere files, grotere afvalbergen, minder parkeerruimte en overvolle ziekenhuizen. Via de technologie kan dat alles leefbaar worden gehouden.

Die technologie bestaat en wordt steeds meer aangewend: energiesensoren die het verbruik monitoren en regelen, sms-parkeren, sensoren in het wegdek die vrije parkeerplaatsen registreren, met chips uitgeruste lantaarnpalen die harder oplichten wanneer u passeert, camerabewaking, pratende vuilnisbakken, digitale infoborden, … De stad van de toekomst wordt ‘smart’.

Proces
Maar de slimme stad is meer dan de technologische gadgets alleen. Het is een organisatorisch proces waarbij de smart city haar gemeenschap activeert om zelf oplossingen te zoeken. Traditioneel is de stad regisseur én acteur. Die laatste rol kan ze straks deels uit handen geven door een platform met open data te bouwen waarmee burgers zelf oplossingen kunnen aandragen. Een voorbeeld: in plaats van een losliggende stoepsteen te melden aan de gemeente kan dit rechtstreeks worden uitbesteed aan een buurtbewoner. Die nieuwe organisatiestructuur veronderstelt een mentaliteitswijziging, zowel bij de stad als bij de burger. Smart cities functioneren enkel als die laatste actief participeert.

Bekronen
Belfius en zijn partners, onder wie Proximus, willen in 2015 de beste ‘Smart City’ in België bekronen. Tot 5 december 2014 konden lokale besturen hun slimme projecten indienen. Tien projecten werden genomineerd voor de finaleronde. Op 2 december wordt de winnaar bekendgemaakt. De laureaten zijn:

 1. Antwerpen : Stadslab2050 – Energie voor het Antwerpse hart
  Een stadslaboratorium om van Antwerpen een duurzame stad te maken.
 2. Brussel-Stad: OpenData.Bruxelles.be
  Op de website zijn honderden inlichtingen te vinden over cultuur, toerisme, mobiliteit, de stedelijke infrastructuur…
 3. Deinze : Blue-Bike Deinze
  Een systeem van gedeelde fietsen dat zowel voor inwoners als bezoekers van de stad volledig gratis zal zijn. 
 4. Gent : Energiecoaching op maat van uw bedrijf
  15 Gentse bedrijven kregen ondersteuning bij hun energiebeleid. Zo verminderden ze hun CO2-uitstoot met 1.820 ton en bespaarden ze samen 360.000 euro.
 5. Herstal : Herstal Ré-Evolution
  De renovatie van het centrum van de stad waarbij energiebesparing en innovatieve toepassingen ten dienste staan van de inwoners: e-administratie, Web TV, webgebaseerd parkeerbeheer, vuilnisbakken met een chip …
 6. Terhulpen : La Hulpe au bout des doigts
  Een reeks van informaticatoepassingen om het bestuur en de stad toegankelijker te maken. Met de eerste, ‘Better Street’, kunnen burgers samenlevingsproblemen en schade aan wegen melden. 
 7. Luik : Vélos électriques pour le programme Vélocité
  Een systeem om fietsen ter beschikking te stellen dat wordt uitgebreid met elektrische fietsen om het verkeer in de stad te ontlasten.
 8. Lier : Automatisering notariële inlichtingen
  Automatiseren van de procedures om via de stadsdiensten stedenbouwkundige informatie over percelen op het grondgebied van de stad aan te vragen en te verstrekken.
 9. Mechelen : Maneblussers gaan voor Lunavision
  Een nieuwe, energiezuinige en eigentijdse openbare LED-verlichting met smarttoepassingen, zoals bewegingsdetectie.
 10. Oostende : Opbrengstgarantie voor energiebesparende investeringen bij gezinnen in armoede
  Een project om de armste gezinnen te helpen bij het uitvoeren van werken om energie te besparen. De terugbetaling van de lening gebeurt uitsluitend met de opbrengst van de gerealiseerde energiebesparing.

In de komende maanden worden deze projecten en andere initiatieven in de wereld van smart cities hier aan u voorgesteld.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!