Antargaz digitaliseert door gasmeters te voorzien van automatische zenders

Gepubliceerd op 06/10/2017 in Nieuws

Antargaz digitaliseert door gasmeters te voorzien van automatische zenders

Als innoverende gasleverancier in de Benelux onderneemt Antargaz verdere stappen richting digitalisering en automatisering.

Alles weten over IoT   Ik heb interesse in LoRaWAN TM

Dankzij het LoRaWAN-netwerk van Proximus en de expertise van Silentsoft, een ervaren speler in datamonitoring, heeft Antargaz beslist om haar gasmeters te voorzien van automatische zenders. Concreet zal Antargaz de zenders vanaf september 2017 laten installeren bij alle klanten die aangesloten zijn op een propaangasnetwerk. Dit zal enkele maanden tot 1 jaar in beslag nemen.

Hoe gaat deze technologie in zijn werk?

Naast Wi-Fi, BlueTooth en 4G, positioneert het LoRaWAN-netwerk van Proximus zich op mobiel vlak op het zogenaamde long range, low power. Dit netwerk, dat onder de noemer van Internet of Things valt, faciliteert om kleine pakketjes data op automatische wijze nauwkeurig en correct door te sturen. Wanneer de LoRaWAN-zender bevestigd wordt aan een gasmeter van een propaangasnetwerk van Antargaz, worden gasmeterstanden periodiek doorgestuurd. Deze informatie zal bovendien op elk moment raadpleegbaar zijn in het online platform van SilentSoft.

Wat is het voordeel van dit systeem?
  • Aangezien het over kleine datavolumes gaat, wordt de levensduur van de batterij verlengd ten opzichte van SMS en GPRS.
  • De lezing gebeurt automatisch en continu. De klanten zullen niet meer hun meterstand per kaart, mail of telefoon moeten doorgeven.
  • Dankzij de bijgehouden historiek wordt het eenvoudiger om de exacte gasmeterstand te bepalen bij een verhuis.
Hoe gaat de implementatie in zijn werk?

Het belangrijkste is dat de klant zelf niets hoeft te doen! Vanaf september 2017 worden de meer dan 1000 betrokken klanten van Antargaz proactief verwittigd wanneer deze technologie bij hen geïnstalleerd wordt. De klant hoeft zelf niet thuis te zijn, zolang de gasmeters bereikbaar zijn.

Versnelde systemen

Maarten Engelbeen, Operations Analyst bij Antargaz is tevreden met de nieuwe stap richting digitalisering en automatisering: “Tot voordien hanteerden wij een vrij ouderwetse manier van werken voor het doorgeven van de meterstanden. De klant stuurde een fiche op, wij vulden de gegevens manueel in het systeem in en bovendien ging iemand van het personeel één keer per jaar langs ter controle. Dankzij de implementatie van de automatische zenders kan alles nu digitaal verlopen.

De automatisering was een noodzaak.” Ook de klanten hebben baat bij het nieuwe systeem. “De klanten huren de tank en de teller. Verder hoeven ze niets te doen. Zelfs in gebieden waar er een vrij lage LoRaWAN-netwerkverbinding is, krijgen wij toch alle gegevens vlot binnen”, aldus Maarten Engelbeen.

Download gratis brochure

Proximus team

Proximus houdt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT-professionals

Andere artikels van Proximus team