Hightech zet tanden in metrostel

Gepubliceerd op 30/06/2017 in Inspireren

Hightech zet tanden in metrostel

De geautomatiseerde safari-jeeps uit Jurassic Park rijden op rails. Dat is een logische eerste stap, vindt Renaud de Saint Moulin. “De echte uitdaging wordt om zulke voertuigen in de onvoorspelbare wereld van het ‘echte’ verkeer te plaatsen. Daarvoor is exponentieel meer rekenkracht en artificiële intelligentie nodig.”

“De vliegende auto neemt geen hoge vlucht.”

Zelfrijdende stellen

“Hoe moeilijker de omgeving, hoe moeilijker het wordt voor een zelfrijdend voertuig om zich zonder brokken door het verkeer te begeven. De metro is eigenlijk een logische keuze om te automatiseren: hij rijdt in zijn eigen bedding, in tunnels en zonder ander verkeer. We zijn nu volop aan het werken om de metro, die al veertig jaar bestaat, klaar te maken voor de komende veertig jaar. En daarbij zullen automatische stellen een grote rol spelen. Het grote doel: het debiet van de lijnen opvoeren, zodat we meer mensen kunnen vervoeren.”

Meer vrijheid = meer rekenkracht

“Een metrostel zelfstandig op sporen laten rijden, is natuurlijk al een serieuze krachttoer. Maar de echte uitdaging wordt om die voertuigen uit hun tunnels te halen en in de onvoorspelbare wereld van het ‘echte’ verkeer te plaatsen. Voor zoiets is exponentieel meer rekenkracht en intelligentie nodig. De reden waarom dat nog toekomstmuziek is, is dat zulke oplossingen, om een en ander veilig te houden, nu het debiet van het openbaar vervoer nog naar beneden halen.”

De zelflerende metro

“Zelfrijdende metro’s in de toekomst zullen niet centraal aangestuurd worden. Steeds meer intelligentie verschuift naar het voertuig zelf, als een soort Knight Rider op sporen. Het metrostel beslist op basis van de informatie die het via sensoren uit de omgeving ontvangt, hoe snel het rijdt, waar het remt en wanneer. De berekeningen gebeuren autonoom aan boord.”

Metro moet niet landen

“Een systeem met zelfrijdende voertuigen moet natuurlijk ook veilig zijn voor cybercriminelen. Dat is in de ontwerpfase al een bekommernis van de ingenieurs. Het grote voordeel van een metro is natuurlijk dat je het voertuig gemakkelijk naar een veilige toestand kunt brengen. Bij het minste probleem, zorg je gewoon dat je remt. Bij een vliegtuig is dat bijvoorbeeld al een stuk moeilijker.”

“Metro’s zullen als een soort Knight Rider zelf beslissingen nemen.”

Vliegende auto

“Om af te sluiten, een blik op een héél verre toekomst met vliegende auto’s of trams. In sciencefictionfilms komen ze al voor, maar ze zullen nooit echt door de lucht suizen. Ik ben zelfs niet eens zeker of dat ooit nodig zal zijn. Als de regelmaat in het verkeer steeds beter wordt, zal het probleem van de files afnemen en wordt de noodzaak van zoiets weggenomen. Het zal ook zijn eigen problemen meebrengen, denk maar aan de energievoorziening die dit vereist.”

Renaud de Saint Moulin is Senior Vice President Transport Systems bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB.

Zelfrijdende voertuigen in de film
Herbie The Love Bug (1968)

Zelfbewuste Kever: deze eerste film uit de langlopende Disneyreeks introduceert Herbie, een intelligente Volkswagen Kever met persoonlijkheid en een eigen willetje.

Knight Rider (1982) 

KITT: de naam van deze supergeavanceerde auto met AI staat voor Knight Industries Two Thousand. Hij neemt het samen met David Hasselhoff op tegen moordenaars, terroristen, saboteurs en psychopaten.

Total Recall (1990)

Geautomatiseerde taxi: de ‘Johnny-cab’ heeft een robot als chauffeur en werkt met stemcommando’s. Spreek je bestemming in en je bent weg. Eenvoudig toch? Niet voor Arnold Schwarzenegger, wiens zware accent door Johnny niet herkend wordt.

Jurassic Park (1993)

Safariauto’s op rails: het oeridee van een geautomatiseerd voertuig. De rails controleren de route van de auto om ongelukken te vermijden. De uitdaging is om zelfrijdende voertuigen in de onvoorspelbare wereld van het ‘echte’ verkeer te plaatsen.

Minority Report (2002)

Mass Transit System: de film gaat een stapje verder. De zelfrijdende auto’s zijn geïntegreerd in een verkeersnetwerk, centraal gecontroleerd door een computer. Weg files, weg ownership … Mobiliteit staat voorop.

Meer artikels over film, fantasie en technologie

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One