De 10 grootste securitybedreigingen voor 2020

Gepubliceerd op 24/01/2020 in Inspireren

De 10 grootste securitybedreigingen voor 2020

Internet of Things, artificiële intelligentie, machine learning: we omarmen nieuwe technologie massaal. Helaas: ze geven ook cybercriminelen een flinke duw in de rug. Houd in 2020 daarom rekening met volgende 10 securitytrends en -bedreigingen.

1. Phishing, the next level

Phishing blijft in 2020 met voorsprong bedreiging nummer 1, ook voor uw bedrijf. Het is het succesvolste type cyberaanval omdat het gericht is op mensen. De aanvallen verschuiven meer en meer naar sms, sociale media en gameplatformen en worden altijd maar gesofisticeerder. Ook de meest ervaren professional en de beste e-mailbeveiliging kunnen om de tuin geleid worden. Eén klik is genoeg om malware te installeren, de achterdeur van uw netwerk te openen en andere aanvallen op uw bedrijf uit te voeren.

2. Doelgerichte ransomware-aanvallen

De afgelopen 12 maanden werden verschillende Belgische bedrijven het slachtoffer van een aanval met ransomware. 2020 wordt dan ook het jaar van de ransomware-aanvallen. Met een shift van aanvallen op Windows naar aanvallen op Linux en de cloud. Is Windows dan veilig? Nee, ook hackers weten dat nog altijd veel te weinig bedrijven zich beschermen tegen malwarefamilies die al jarenlang bestaan. Cybercriminelen beschouwen de menselijke factor als een zwakke schakel in het veilig handelen.

Download de gids Managed Security Services en ontdek hoe Proximus uw IT-omgeving helemaal of deels beveiligt.

Download het e-book

3. Cybercriminelen slaan toe vanuit internetfora

Internetfora. Ze blijven populair, ook bij cybercriminelen. Sterker nog: het aantal fora voor cybercriminelen stijgt opnieuw, net als het aantal leden. Ze gebruiken onschuldige internetfora om gebruikers informatie te ontfutselen over de bedrijven waarvoor ze werken. Bijvoorbeeld door hen geld aan te bieden, informatie te vragen die onschuldig lijkt of hen af te persen met compromitterende informatie. Verwacht u in 2020 aan meer cyberaanvallen op basis van gegevens uit internetfora.

4. BYOD en wearables: mobiele toestellen gemakkelijkste doelwit

Bring your own device (BYOD): een trend die in 2020 nog populairder wordt, en zich uitbreidt van tablets en smartphones naar wearables als smartwatches en andere toestellen die gebruikmaken van sensoren. Alleen: mobiele toestellen zijn en blijven een makkelijk doelwit voor cybercriminelen. Uw netwerk beveiligen wordt meer dan ooit een echte uitdaging.

Mobiele toestellen beheren en beveiligen

lees meer

5. Artificiële intelligentie en machine learning: tweesnijdend zwaard

Elke (nieuwe) technologie trekt de aandacht van cybercriminelen. Ook artificiële intelligentie (AI) en machine learning (ML). Cybercriminelen gebruiken AI en ML nu al om netwerken te scannen op kwetsbaarheden en nog efficiëntere malware te ontwikkelen. Omdat de meeste virusdetectie gebouwd is op door de mens gemaakte logica, kan ze onmogelijk alle nieuwe apparaten en technologieën tegen die nieuwe bedreiging beschermen. Maar die medaille heeft een positieve keerzijde: AI en ML kunnen nieuwe bedreigingen in real time identificeren en proactief blokkeren voor ze zich kunnen verspreiden.

6. 5G en IoT: nog meer securityrisico’s

Een nog sneller internet met verbindingen in real time en miljarden objecten die wereldwijd met elkaar verbonden zijn: het 5G-netwerk is voor cybercriminelen de gedroomde toegangspoort tot uw netwerk en bedrijf. 5G en IoT brengen nieuwe bedreigingen met zich mee en vragen om nieuwe maatregelen.

7. Drones: nieuw doelwit van hackers

De komende jaren investeren we miljarden euro’s in drones. Ook cyberaanvallen gaan zich hier meer en meer op toespitsen. Een drone is uiteindelijk niet meer of minder dan een IoT-apparaat met software die gevoelige informatie verzamelt en opslaat. Wat zien drones, welke data slaan ze op, hoe kan die informatie misbruikt worden? Dronegegevens beveiligen is daarom een van de grote uitdagingen van 2020: welke info mogen ze opslaan, wie beheert de toegang tot die info, wie staat in voor de beveiliging?

8. Biometrie: een vals gevoel van veiligheid

Vingerafdrukken, oog- en gezichtsscans en multifactor-authentificatie, ze worden alsmaar populairder. En met reden want biometrie is veiliger dan traditionele authenticatiemethoden. Alleen: al die biometrische gegevens moeten ook worden gecodeerd en de activa erachter veilig worden bewaard. Ook het gegenereerde netwerkauthenticatietoken moet worden beschermd. En dat is precies waar hackers op uit zijn. Een gehackt token geeft hen toegang tot uw IT-omgeving en gevoelige data.

9. Groeiend tekort aan cybersecurityprofielen

Het aantal cyberaanvallen zal in 2020 alleen maar toenemen. Om een verdedigingsstrategie op te zetten en die aanvallen het hoofd te bieden, zijn ook meer getrainde en ervaren experts in cybersecurity nodig. Maar die groeien niet aan de bomen. Externe experts inhuren en investeren in opleidingen om uw bestaand personeel te trainen: het zijn mogelijkheden om dat tekort in te vullen. Maar het zijn druppels op een hete plaat. De juiste mensen vinden zal elk jaar een alleen maar grotere uitdaging worden.

Bekijk hoe Proximus uw IT-netwerk monitort, analyseert en beveiligt.

10. Online koude oorlog tussen oost en west

Sinds 2019 zijn we een illusie armer. Het internet is niet 1 groot internationaal netwerk. Er zijn wel degelijk grenzen en beperkingen. Denk aan Rusland dat een ‘unplugged’, nationaal internet test en landen als Iran en China die censureren en toegang tot informatie blokkeren. En de VS die Huawei weren omdat ze China beschuldigen van spionage via 5G. Er komen nieuwe verkiezingen in de VS en daar kan fake news de kiezers gaan beïnvloeden. De internationale samenwerking rond cybersecurity komt hierdoor in het gedrang en dit speelt in het voordeel van mensen met slechte bedoelingen.

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts

Blog topics